Finland, land van duizenden meren en sauna’s

Finland is een land in Noord-Europa dat in het oosten aan Rusland grenst, in het noorden aan Noorwegen en in het noordwesten aan Zweden. Ten zuiden scheidt de Finse Golf het land van Estland. Finland wordt wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd; er zijn er ongeveer 188.000 meren, het Saimaameer is het grootste. In het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes.

Natuur, en de beleving daarvan, staan centraal in dit noordelijke land. Finland is een van de meest dunbevolkte landen van Europa, waarbij in Lapland grote delen geheel onbewoond zijn. De geïsoleerde ligging maakt dat het land nog niet veel Nederlandse reizigers trekt, al lijkt daar wel verandering in te komen. Het is immers een veilig land dat veel te bieden heeft.

Het fascinerende Noorderlicht in Lapland bijvoorbeeld, de ongerepte natuur en de kerstman in de winter. Lakeland is met name in de zomer populair, je kan er een huisje huren om op verkenning uit te gaan, per kano bijvoorbeeld. De 1.100 kilometer lange kunst biedt historische stadjes, havensteden, vuurtorens en maritieme avonturen.

Helsinki is een opkomende bestemming voor een stedentrip. Design en architectuur, maar je bent ook zo in de natuur.

klimaat Finland

Klimaattype: Landklimaat (Df) en een Toendraklimaat (ET) in Lapland

Finland heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters in het zuiden en een extreem landklimaat met koele zomers en koude winters in het noorden en een Toendraklimaat in Lapland in het uiterste noorden. Er valt het gehele jaar door neerslag, dat in de winter vaak in de vorm van sneeuw valt.

Door de de warme Golfstroom in het zuiden van Finland heeft het zuiden van het land een gematigd klimaat. Zomers zijn hier vaak warm met in juli gemiddelde temperaturen van zo”n 22 graden Celsius, maar zo nu en dan komt de temperatuur toch ook wel boven de 30 graden Celsius. De winters in het zuiden zijn koud met een gemiddelde temperatuur in -6 graden Celsius in februari.

In het noorden van Finland is het in de zomer een stuk koeler dan in het zuiden en in de winter kan het hier, met name in Lapland in het uiterste noorden, zeer koud worden. Temperaturen van -30 graden Celsius zijn dan zeker geen uitzondering.

Hoe verder men “s-zomers in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. Hartje zomer kan men in Finland dan ook zonder veel problemen “s-nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht waarin de zon de gehele dag niet zichtbaar is.

In Finland valt het hele jaar door neerslag, maar in augustus valt over het algemeen de meeste neerslag. De hoeveelheid neerslag neemt in Finland van zuid naar noord af. De meeste neerslag valt in de zuidelijke kuststreek aan de Finse Golf en in het oostelijke binnenland. Hier valt gemiddeld zo”n 650 mm per jaar. In het uiterste noorden aan de lijzijde van de Noorse bergen valt met zo”n 370 mm op jaarbasis aanzienlijk minder neerslag.

De Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen vrij droog en zonnig, met uitzondering van de maand augustus. In de winter valt de neerslag in Finland in de vorm van sneeuw. Het zuiden is ongeveer vier maanden bedekt met sneeuw, het noorden ongeveer zeven maanden. Het aantal sneeuwdagen varieert van 50 in het zuiden tot 85 in het noorden.

Over het algemeen is de zomer (juli en augustus) de beste tijd om Finland te bezoeken. In deze tijd is de temperatuur het meest aangenaam en zijn de dagen lekker lang. In het zuiden van Finland zijn ook de maanden september en oktober erg aan te raden. Gedurende deze maanden zijn de herfstkleuren in dit gedeelte va Finland namelijk prachtig.

reisadvies Finland

Er zijn geen risico”s voor reizen naar Finland. Kijk voor de laatste actuele situatie op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

vaccinaties Finland

Je hebt geen vaccinaties nodig om naar Finland te reizen.

ambassades Finland

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Finland

Nederlandse Ambassade
Erottajankatu 19 B
00130 Helsinki

Tel. +358 9 228 920
Fax +358 9 228 92 228

E-mail: [email protected]
Website: http://www.mfa.nl/hel

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08:30-12:30 en 13:00-17:00

Belgische Ambassade
Kalliolinnantie, 5
00140 Helsinki

Tel + (358) (9) 17.04.12
Fax + (358) (9) 62.88.42

E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/helsinkinl

visumplicht Finland

Voor Finland heb je nodig:

– Een geldig paspoort of identiteitskaart

Visum

Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Finland. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Finland.

Adressen Finse ambassade in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Finland
Groot Hertoginnelaan 16
2517 EG Den Haag

Tel.nr. 070-3469754
Fax: 070-3107174

E-mail:[email protected]

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 13:30-16:30

België:

Ambassade Finland
Kunstlaan 58
1000 Brussel

Tel nr. 02.287.12.12
Fax: 02.287.12.00
E-mail: [email protected]

valuta Finland

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Finland op zeer veel plaatsen mogelijk.

Creditcard

Creditcards worden in Finland algemeen geaccepteerd. Wel wordt je vaak om een identiteitsbewijs gevraagd wanneer je met je credit card wil betalen.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Finland geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:15 uur tot 16:15 uur.

Prijsniveau in Finland

Het prijsniveau ligt in Finland iets hoger dan dat in Nederland en België. Met name alcoholische dranken zijn een stuk duurder dan in Nederland en België.

Fooien in Finland

In Finland is het geven van een fooi niet gebruikelijk, wel worden bedragen over het algemeen op hele Euro”s afgerond.

feestdagen Finland

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Finland zijn:

Nieuwjaar1 januari
Driekoningen6 januari
Meidag (Vappu)1 mei
Midzomeravond22 juni
Midzomerdag23 juni
Allerheiligen3 november
Onafhankelijkheidsdag6 december
Kerst25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Finland nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil Finland

Tijdsverschil Finland

In Finland is het het gehele jaar een uur later dan in Nederland en België.

taal Finland

De officiële talen van Finland zijn het Fins en het Zweeds, maar veruit de meeste mensen in Finland spreken Fins. De Zweeds sprekende Finnen (ongeveer 5% van de totale bevolking van Finland) wonen hoofdzakelijk langs de kust in de eilandengroep en in Oost-Botnië (Botnische Golf). In Lapland spreken de inwoners Saami talen.

In Finland kun je redelijk goed terecht met Engels en Duits. Een Fins woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.

Hoogtepunten in Finland

Ga bijvoorbeeld langlaufen op één van de vele duidelijke en vaak verlichte routes door het land. Ook vind je in Finland meer dan 100 resorts waar je kunt skiën, zoals Pallastunturi, Saariselkä, Pallas, Levi, Ylläs en Luosto/Pyhä (in het noorden); Rovaniemi, Ruka, ISO-Syöte, Vuokatti, Koli en Tahko (in centraal Finland) en Himos en Lahti (in het zuiden).

Bijvoorbeeld Pharos reizen biedt wintersport in Finland aan.

Oudste stad van Finland

De vroegere hoofdstad van het land heeft een prachtig middeleeuws kasteel, een mooie kathedraal en verscheidene stijlvolle restaurants en intrigrerende musea.

Met name in het Lake District vind je diverse meren, baaien en eilanden.

In gebieden zoals Saimaa, het Oulujärvimeer en het Inarimeer kun je geweldig kanoën. Wel wordt aangeraden om een gids te nemen die je langs de sterke stromen en de afgelegen gebieden kunnen loodsen.

De eilanden Kimito en Särkisalo. Deze eilanden liggen langs de Finse kustlijn, in het oostelijke gedeelte van de archipel. Hier vind je onder andere de Vuurtoren van Bengtskär, de hoogste vuurtoren in de Noordse landen.

In de stad vind je ook historische bezienswaardigheden en gebouwen van de bekendste Finse architecten. Eén van de hoogtepunten is de Dipolizaal in het gebouw van de Technologie Faculteit van de Universiteit van Helsinki in Otaniemi. De zaal staat internationaal bekend als een twintigste-eeuws meesterwerk.

Een ander hoogtepunt is het plein van de senaat in Helsinki, met daarbij de kathedraal van Helsinki. Dit is misschien wel het meest gefotografeerde gebouw van Finland. Ook zeer de moeite waard is de maritieme Vesting Suomenlinna. Dit is de grootste maritieme vesting van de wereld en is dan ook niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ga wandelen op het platteland van Finland in de vroege herfst, wanneer de bomen en de vegetatie de mooie tinten van het ruskaseizoen dragen en verken de vele mooie paden in de bossen bij Munio te paard!

Noord-Finland ligt boven de Poolcirkel en tussen november en mei kun je hier dan ook genieten van de bijzondere poolnachten (kaamos) wanneer de zon nauwelijks boven de horizon komt en op deze momenten kun je dan ook vaak het magische Noorderlicht (de Aurora Borealis) zien. Ook zeer bijzonder is de midzomernacht, wannneer het de gehele nacht licht blijft.

Bekijk bijvoorbeeld hier de mogelijkheden voor zo’n poolnacht-reis.

Finland heeft naar schatting 1,6 miljoen sauna’s – bijna één voor elke drie inwoners.

Reistips voor Finland

Het lijkt wel alsof er ineens niets hipper is, dan een winters bezoek aan een IJshotel in Zweden of Finland. Maar wat kan je nu eigenlijk van verwachten van zo'n ijshotel in Lapland?

Lees Meer

Inspiratie voor Finland

Het lijkt wel alsof er ineens niets hipper is, dan een winters bezoek aan een IJshotel in Zweden of Finland. Maar wat kan je nu eigenlijk van verwachten van zo'n ijshotel in Lapland?

Lees Meer Door:

Witte belevenissen

Er wonen meer rendieren (200.000) dan mensen (190.000) in Fins Lapland. Je snapt dus ook meteen waarom dit echt een bestemming is om je hoofd leeg te maken. Drukte en haast zijn hier heel ver weg. In de meeste winkels sta je gerust een kwartier te

Lees Meer Door: Fleur Besters

Witte belevenissen

Reis je naar Lapland, staar je dan als-je-blieft niet blind op het inmiddels zo populaire Noorderlicht. Want alle tinten wit die je overdag gaat zien, zijn zeker zo magisch als die groene lichtshow en wél een zekerheid in Fins en Zweed

Lees Meer Door:

Actief Europa

In het uiterste noorden van Scandinavië in het gebied boven de poolcirkel is het 's winters de gehele dag donker. Wat niet veel mensen weten, is dat de zon zich daar ook in de lente en de herfst maar zeer beperkt laat zien. Een sombe

Lees Meer Door: Reisbijbel

Actief Europa

Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen door de Barentsz regio, het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Actief Europa

Met de landing op de luchthaven van Helsinki is de grote terugreis begonnen! Met openbaarvervoer reizen we van Helsinki, Tallinn, Sint Petersburg, Moskou, Minsk en Berlijn terug naar huis. Een heerlijke treinreis door Europa.

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Finland

Reizen naar Finland

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

Lapland, 7 dagen

Fins Lapland is tijdens de voorjaarsvakantie een schitterend sneeuwlandschap. Er zijn hier allerlei activiteiten te doen die leuk zijn voor jong en oud. In Rovaniemi kun je het kerstmandorp bezoeken, je maakt een rendiersafari en je gaat met slede-ho

Land : Finland
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1995.00
reisduur : 7 dagen
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen en we maken een tocht met echte sledehonden door het wit besneeuwde noorden van Finland. Het is d

Land : Finland
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1698.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis Finland Winter - Paljakka

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Finland wandelen we op sneeuwschoenen door de natuur, leren we langlaufen en maken we een tocht met husky honden door de besneeuwde bossen en over bevroren meren. Finland is uitermate geschikt voor een actieve

Land : Finland
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1848.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis Finland Winter - Paljakka

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Finland wandelen we op sneeuwschoenen door de natuur, leren we langlaufen en maken we een tocht met husky honden door de besneeuwde bossen en over bevroren meren. Finland is uitermate geschikt voor een actieve

Land : Finland
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1848.00
Lees Meer

Fotograferen

Finland - Centraal Finland

Fotoreis vanuit groepsaccommodatie in Hossa

Land : Finland
Aanbieder : SNP
prijs vanaf : 2005.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Lapland Winter - Kylmäluoma

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Fins Lapland wandelen we op sneeuwschoenen door de natuur, leren we langlaufen en maken we een tocht met husky honden door de besneeuwde bossen en over bevroren meren. Fins Lapland is uitermate geschikt voor e

Land : Finland
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1598.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis Finland Winter - Paljakka

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Finland wandelen we op sneeuwschoenen door de natuur, leren we langlaufen en maken we een tocht met husky honden door de besneeuwde bossen en over bevroren meren. Finland is uitermate geschikt voor een actieve

Land : Finland
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1848.00
Lees Meer

Actieve rondreizen

Natuurreis Finland, 6 dagen

Op zoek naar bruine beren in het Oulanka Nationaal Park in Finland. Dit waterrijke gebied staat bekend om canyons, wild stromende rivieren en prachtige vergezichten.

Land : Finland
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1595.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Finland

Reisgidsen

Reisgids Finland | Lonely Planet

Reisgids Finland | Lonely PlanetDe perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten,

Land : Finland
Aanbieder : De Zwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Pocket Helsinki | Lonely Planet

Klein compact stadgidsje voor Helsinki met alle essentiele informatie voor een paar dagen. Eten & drinken, Accomodaties en bezienswaardigheden. Met stadsplattegrond.Lonely Planet Pocket Helsinki is your passport to the most relevant, up-to-date

Land : Finland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!