Finland reisinformatie voor jouw vakantie

Finland – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Finland

Klimaattype: Landklimaat (Df) en een Toendraklimaat (ET) in Lapland

Finland heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters in het zuiden en een extreem landklimaat met koele zomers en koude winters in het noorden en een Toendraklimaat in Lapland in het uiterste noorden. Er valt het gehele jaar door neerslag, dat in de winter vaak in de vorm van sneeuw valt.

Door de de warme Golfstroom in het zuiden van Finland heeft het zuiden van het land een gematigd klimaat. Zomers zijn hier vaak warm met in juli gemiddelde temperaturen van zo”n 22 graden Celsius, maar zo nu en dan komt de temperatuur toch ook wel boven de 30 graden Celsius. De winters in het zuiden zijn koud met een gemiddelde temperatuur in -6 graden Celsius in februari.

In het noorden van Finland is het in de zomer een stuk koeler dan in het zuiden en in de winter kan het hier, met name in Lapland in het uiterste noorden, zeer koud worden. Temperaturen van -30 graden Celsius zijn dan zeker geen uitzondering.

Hoe verder men “s-zomers in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. Hartje zomer kan men in Finland dan ook zonder veel problemen “s-nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht waarin de zon de gehele dag niet zichtbaar is.

In Finland valt het hele jaar door neerslag, maar in augustus valt over het algemeen de meeste neerslag. De hoeveelheid neerslag neemt in Finland van zuid naar noord af. De meeste neerslag valt in de zuidelijke kuststreek aan de Finse Golf en in het oostelijke binnenland. Hier valt gemiddeld zo”n 650 mm per jaar. In het uiterste noorden aan de lijzijde van de Noorse bergen valt met zo”n 370 mm op jaarbasis aanzienlijk minder neerslag.

De Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen vrij droog en zonnig, met uitzondering van de maand augustus. In de winter valt de neerslag in Finland in de vorm van sneeuw. Het zuiden is ongeveer vier maanden bedekt met sneeuw, het noorden ongeveer zeven maanden. Het aantal sneeuwdagen varieert van 50 in het zuiden tot 85 in het noorden.

Over het algemeen is de zomer (juli en augustus) de beste tijd om Finland te bezoeken. In deze tijd is de temperatuur het meest aangenaam en zijn de dagen lekker lang. In het zuiden van Finland zijn ook de maanden september en oktober erg aan te raden. Gedurende deze maanden zijn de herfstkleuren in dit gedeelte va Finland namelijk prachtig.