Prachtig (ei)land

Sri Lanka, voorheen Ceylon genoemd, is een eilandstaat in de Indische Oceaan en behoort tot Zuid-Azië. Het land staat bekend als een tropisch paradijs en het is dan ook niet verwonderlijk dat Sri Lanka “prachtig (ei)land” betekent.

Het eiland biedt veel diversiteit aan natuur en klimaat. Zo zie je langs de brede kustlijn een scala aan goudgele zandstranden met helderblauw water die uitnodigen voor een verfrissende duik maar kun je daartegen landinwaarts als natuurliefhebber je hart ophalen bij alle de groene vergezichten van theeplantages en tropische regenwouden.

Daarnaast zijn er ook een aantal berggebieden te vinden waar de Pidurtalagala (2524 m) of de Adam”s Peak (2243 m), welke vernoemd is naar Adam van Adam en Eva, kunnen worden beklommen. Ook de fauna op Sri Lanka is de moeite waard met zijn variëteit aan gekleurde vogels, tropische vissen en bijzondere insecten. Dat alles maakt Sri Lanka tot een fantastische bestemming voor een reis of vakantie.

Klimaattype: combinatie tussen tropisch savanneklimaat en tropisch moessonklimaat
Gemiddelde temperatuur: 27°C
Regenseizoen: mei tot september (zuid- en westkust) en oktober tot april (noord- en oostkust)
Beste reistijd: december tot en met april voor de zuid- en westkust en april tot en met september voor de noord- en oostkust

Sri Lanka heeft een warm tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C in de kustgebieden. Omdat het eiland dicht bij de evenaar ligt, zijn de temperatuurverschillen tussen winter en zomer in de lager gelegen gebieden niet heel groot. Over het algemeen zijn de maanden tussen maart en augustus de warmste en die tussen oktober en februari de koudste.

In het westelijke kustgebied is het overdag bijna altijd 28°C tot 30°C. In het hoger gelegen binnenland (Kandy en vooral Nuwara Eliya) kun je op dagtemperaturen van 16-24°C rekenen terwijl de temperatuur “s nachts rond de 10°C schommelt.

De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam zo rondom de 27° C. Gedurende de zomermaanden is de zee aan de westkust soms ruw omdat er veelvuldig een sterke onderstroming is. Let op: het is aangeraden om dan in zee te zwemmen of andere watersporten te beoefenen!

Neerslag

Sri Lanka kent, zoals zoveel eilanden in Azië, twee moessonperiodes, te weten: de zuidwest-moesson van mei tot en met september in de zuid- en westkust en de noordoost-moesson van oktober tot en met april in de noord- en oostkust. De regenbuien zijn kort maar krachtig en vallen meestal aan het einde van de dag. Het regent nooit de hele dag en na ongeveer twee uurtjes wordt de tropische regenbui alweer afgewisseld met een stralende zon.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt extra voor de extreme moessons, kijk hier voor dit advies.

Beste reistijd

Sri Lanka kun je het hele jaar door goed bezoeken maar voor de zuid- en de westkust is de beste reisperiode de periode van december tot en met april. Voor de noord- en de oostkust is de beste reisperiode de periode van april tot en met september.

Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op paaszondag 21 april 2019 hebben meerdere aanslagen plaatsgevonden op kerken en toeristische plaatsen in Sri Lanka. In Colombo en in de stad Batticaloa zijn veel doden en gewonden gevallen.
Naar aanleiding van onderzoek heeft het ministerie op 25 april een alle reizen naar Sri Lanka ontraden. Er zijn berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is en er wordt rekening gehouden met religieuze wraakacties. De veiligheidssituatie in het gehele land is onvoorspelbaar en onzeker.
Ben je in Sri Lanka en heb je hulp nodig voor je veiligheid? Neem contact op met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Algemene risico’s Sri Lanka

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Sri Lanka, waar pas in 2009 een dertigjarige burgeroorlog eindigde. Met name in het oosten en noorden zijn nog verscherpte veiligheidscontroles door politie en leger en zijn niet geruimde mijnenvelden.

Het verkeer is onveilig volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het waarschuwt ook voor de strafbaarheid van homoseksualiteit en berovingen in toeristische gebieden. Alleen reizende vrouwen moeten ook waakzaam zijn.

Extra tips van de ambassade

Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims of hindoeïsten.

Als je een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. Ook is het niet gepast om u te laten fotograferen met je rug gedraaid naar een Boeddha-beeld.

De laatste jaren zijn er meerdere meldingen gekomen van aanrandingen van alleenreizende vrouwen.

Vaccinaties die voor Sri Lanka verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Sri Lanka alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Sri Lanka binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Vaccinaties die voor Sri Lanka worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Sri Lanka.

Nederlandse Ambassade

25 Torrington Avenue
Colombo-7
Tel. (+94) 11 – 2510200
Website: http://srilanka.nlambassade.org

Belgische Ereconsulaat Colombo

69/5 B, Elvitigala Mawatha
8 Colombo
Sri Lanka

Tel. +91 11 424 280 00
E-mail: [email protected]

Voor Sri Lanka heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Sri Lanka nog 6 maanden geldig is;
– Een ETA (zie hieronder);
– Een bewijs dat je Sri Lanka weer verlaat (een uitgaand vliegticket of een boekingsverklaring).

Visum informatie Sri Lanka

Voor vertrek dien je online een visum aan te vragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorization). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt met ingang van 1 januari 2017 35 dollar. Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvang je binnen twee dagen antwoord. Regel het Officieel Eta (visum) Sri Lanka in het Nederlands via deze link.

Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Sri Lanka.

Adressen ambassade van Sri Lanka in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Sri Lanka
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel. nr. 070-3655910
E-mail: [email protected]
Website: www.netherlands.embassy.gov.lk

België:
Ambassade Sri Lanka
Jules Lejeunestraat 27
1050 Elsene

Tel. nr. 02.344.53.94
E-mail: [email protected]
Website: www.srilankaembassy.be

Valuta

De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse Roepie (LKR). De Roepie is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 roepie en biljetten van 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 roepie.

Je mag maximaal LKR 1000 in- en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. In buitenlandse valuta mag je US$ 5.000 meebrengen. Het is in bijna ieder Srilankaans hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Dollars zijn niet meer noodzakelijk, de euro wordt overal geaccepteerd. Wissel je geld in bij een officiële bank. In hotels worden vaak lagere koersen gehanteerd of hoge kosten berekend.

Bekijk hier de huidige koers van de Sri Lankaanse Roepie.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Roepie eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Roepie.

Pinnen

In de grotere plaatsen kan er ook gepind worden. Betrouwbare banken zijn Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank. Let op dat je je kaart het Maestro/Cirrus logo heeft.

Credit Card

Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Openingstijden banken

De banken zijn in “s ochtends geopend van 9.00 tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag. De banken zijn ook gesloten op de poya-dagen, de dagen van volle maan.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Sri Lanka een stuk lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,50 cent en 1 euro per koffer geven. Ook je privéchauffeur kan je een fooi geven als je tevreden bent over de service. Een bedrag van 2-5 euro per dag is daarbij gebruikelijk. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Sri Lanka zijn:

National Day 4 februari
Goede Vrijdag maart/april
May Day 1 mei
Kerst  

25 december

 

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Sri Lanka nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Sri Lanka is het tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 5 uur later.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Sri Lanka.

De officiële talen van Sri Lanka zijn het Singhalees en het Tamil.

Naast het Singhalees en het Tamul spreekt bijna iedereen in Sri Lanka Engels.

Hoogtepunten in Sri Lanka

Veel van de luxe ressorts bevinden zich aan de meest populaire stukken strand. Met name bij Negombo Beach is het fraaiste deel te vinden. Watersportliefhebbers zoeken vaak de plaatsen Bentota en Arugam Bay vanwege de ideale omstandigheden. Andere bekende en mooie stranden zijn: Unawatuna Beach, Arugambay Beach, Dickwella Beach, Trincomalee Beach, Matara Beach en Arugam Bay.

De meeste mensen die de top willen beklimmen doen dit vanaf Dalhousie. Vanaf hier zijn het ongeveer 4800 treden die men moet beklimmen om de top te bereiken, een redelijk zware inspanning dus! Wanneer u vroeg begint zult u onderweg of zelfs bovenop kunnen genieten van een schitterende zonsopkomst. U zult niet de enige zijn die aan de klim begint, dagelijks beklimmen honderden mensen de berg. Zie het als een soort pelgrimstocht die een keer in het leven gemaakt moet zijn om de voetstap te bekijken. Neem niet teveel drinken mee, is alleen maar extra gewicht. Op zeer veel plaatsen tijdens de wandeling staan kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht.

De meeste mensen die de top willen beklimmen doen dit vanaf Dalhousie. Vanaf hier zijn het ongeveer 4800 treden die men moet beklimmen om de top te bereiken, een redelijk zware inspanning dus! Wanneer u vroeg begint zult u onderweg of zelfs bovenop kunnen genieten van een schitterende zonsopkomst. U zult niet de enige zijn die aan de klim begint, dagelijks beklimmen honderden mensen de berg. Zie het als een soort pelgrimstocht die een keer in het leven gemaakt moet zijn om de voetstap te bekijken. Neem niet teveel drinken mee, is alleen maar extra gewicht. Op zeer veel plaatsen tijdens de wandeling staan kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht.

Nationale Parken

Het grootste park is Wilpattu National Park. Het park ligt op ongeveer een dertig kilometer van de Heilige Stad Anuradhapura vandaan. Doordat het park een kleine zestig meren telt, trekt het veel diersoorten aan zoals de luipaard. Ongeveer een vierde deel van het 130.000 hectare tellende park is te bezoeken.

Uitzicht vanaf de leeuwenrots in Sigiriya

Het geheel behoorde eens toe aan koning Kashyappan. Vanaf de 5e eeuw voor Christus werd het een klooster. Doordat het paleis op een rots ligt heeft het een mystieke uitstraling. De rots draagt de naam: Lion Mountain. Er zijn bijzonder veel fresco’s, schilderijen, beeldhouwwerken en fantastische tuinen te bewonderen.

Rock Cave Temple van Dambulla

Het grootste gouden Boeddhabeeld ter wereld is hier te vinden. Hoewel er meer dan tachtig grotten zijn gevonden, zijn de meest belangrijke heilige kamers verspreid over vijf grotten. Hier zijn veel beelden, schilderijen en tekeningen te vinden van Boeddha, Vishnu, Ganesh en koningen als Nissankamalla en Valagamba. De meest spectaculaire grot telt een afmeting van zo’n 50 meter breed, 23 meter diep en 7 meter hoog.

Er zijn ruïnes te vinden die dateren uit de 10de eeuw voor Christus. De heilige boeddhistische stad heeft nog altijd vele kloosters die door veel pelgrims worden bezocht. De grote meren Nuwara Wewa en Tissa Wewa werden gebruikt om de stad van water te voorzien. Tegenwoordig is het hele gebied een groot openluchtmuseum met veel tempels, paleizen en allerlei heiligdommen zoals de Bodhi boom.

In deze tempel ligt één van de drie overgebleven tanden van Boeddha. De andere liggen in India en nabij Bangkok in Thailand. De tempel was gebouwd in een paleizen complex, er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand, zou heersen over het land. Driemaal daags worden er door de monniken rituelen uitgevoerd. Op woensdag is er een symbolisch baden van de heilige tand en er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft (dit water wordt uitgedeeld onder de aanwezigen).

Reistips voor Sri Lanka

Wanneer je van plan bent om een bezoekje te brengen aan het prachtige Sri Lanka, vergeet dan niet om Ella tijdens je reis spreekwoordelijk mee te nemen. Waarom? – vanwege de 'Down Town Rotti Hut'!

Lees Meer

Inspiratie voor Sri Lanka

Verre Avonturen

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, betekent 'mooi eiland', en een mooi eiland dat is het zeker. Inmiddels weten ook de vaste volgers van het programma 'Wie is de Mol' hoe mooi Sri Lanka is. Seizoen 15 van het populaire AVRO-programma

Lees Meer Door: Wouter Peters

Slimme Reistips

De Australische reisorganisatie Intrepid Travel bestaat dit jaar 25 jaar en om dat te vieren vroegen ze Daniel Klein en Mirra Fine van The Perennial Plate om een video te maken van hun wereldreis, waarin ze weergeven wat volgens hen reiz

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Wanneer je van plan bent om een bezoekje te brengen aan het prachtige Sri Lanka, vergeet dan niet om Ella tijdens je reis spreekwoordelijk mee te nemen. Waarom? - vanwege de 'Down Town Rotti Hut'!

Lees Meer Door: Rachel Cramer

Verre Avonturen

De 'Rock Cave Temple', welke gelegen is in het Sri Lankaanse Dambulla, doet bij aankomst op zijn zachtst gezegd kitsch aan. Een gouden plasticogende Boeddha van enkele meters kijkt op je neer en niets doet vermoeden dat acht

Lees Meer Door: Rachel Cramer

Reisorganisaties Sri Lanka