Sri Lanka reisinformatie voor jouw vakantie

Sri Lanka – Klimaat

Beste reistijd en Klimaat Sri Lanka


Klimaattype: 
combinatie tussen tropisch savanneklimaat en tropisch moessonklimaat
Gemiddelde temperatuur: 27°C
Regenseizoen: mei tot september (zuid- en westkust) en oktober tot april (noord- en oostkust)
Beste reistijd: december tot en met april voor de zuid- en westkust en april tot en met september voor de noord- en oostkust

Sri Lanka heeft een warm tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C in de kustgebieden. Omdat het eiland dicht bij de evenaar ligt, zijn de temperatuurverschillen tussen winter en zomer in de lager gelegen gebieden niet heel groot. Over het algemeen zijn de maanden tussen maart en augustus de warmste en die tussen oktober en februari de koudste.

In het westelijke kustgebied is het overdag bijna altijd 28°C tot 30°C. In het hoger gelegen binnenland (Kandy en vooral Nuwara Eliya) kun je op dagtemperaturen van 16-24°C rekenen terwijl de temperatuur “s nachts rond de 10°C schommelt.

De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam zo rondom de 27° C. Gedurende de zomermaanden is de zee aan de westkust soms ruw omdat er veelvuldig een sterke onderstroming is. Let op: het is aangeraden om dan in zee te zwemmen of andere watersporten te beoefenen!

Neerslag

Sri Lanka kent, zoals zoveel eilanden in Azië, twee moessonperiodes, te weten: de zuidwest-moesson van mei tot en met september in de zuid- en westkust en de noordoost-moesson van oktober tot en met april in de noord- en oostkust. De regenbuien zijn kort maar krachtig en vallen meestal aan het einde van de dag. Het regent nooit de hele dag en na ongeveer twee uurtjes wordt de tropische regenbui alweer afgewisseld met een stralende zon.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt extra voor de extreme moessons, kijk hier voor dit advies.

Beste reistijd

Sri Lanka kun je het hele jaar door goed bezoeken maar voor de zuid- en de westkust is de beste reisperiode de periode van december tot en met april. Voor de noord- en de oostkust is de beste reisperiode de periode van april tot en met september.