Sri Lanka reisinformatie voor jouw vakantie

Sri Lanka – Reisadvies

Reisadvies Sri Lanka

Geel: let op, er zijn risico’s

Reizen naar Sri Lanka brengt specifieke veiligheidsrisico’s met zich mee die afwijken van die in Nederland. Het is belangrijk om uw reis goed voor te bereiden.

Economische crisis in Sri Lanka

Sri Lanka kampt momenteel met een diepe economische crisis die invloed heeft op het dagelijks leven.

Er zijn tekorten aan geïmporteerde voedingsmiddelen en brandstof, zoals gas, diesel en benzine. Sommige producten, zoals babymelkpoeder, zijn moeilijk verkrijgbaar. Daarnaast is er ook een tekort aan medicijnen. Als u medicatie gebruikt, raden we aan om extra voorraad mee te nemen. Gelukkig beschikken de meeste hotels en resorts over voldoende voedselvoorraden.

Voor diesel en benzine is er een distributiesysteem opgezet. Toeristenorganisaties die geregistreerd zijn bij de Sri Lanka Tourism Development Authority kunnen gebruik maken van dit systeem. Als u zelf een voertuig wilt besturen, kunt u een ‘swipe and go card’ verkrijgen bij filialen van de Sampath Bank, bijvoorbeeld op het Bandaranaike vliegveld. Met deze kaart kunt u tanken op aangewezen locaties. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Sri Lanka Tourism Development Authority (informatie in het Engels).

Hoewel het openbaar vervoer nog steeds beschikbaar is, rijden er minder frequent treinen en bussen. Het is daarom belangrijk om uw reisbewegingen goed van tevoren te plannen. Voor meer informatie over het openbaar vervoer in Sri Lanka kunt u terecht op de website van Sri Lanka Travel (informatie in het Engels).

Meer informatie:

Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Algemene risico’s Sri Lanka

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Sri Lanka, waar pas in 2009 een dertigjarige burgeroorlog eindigde. Met name in het oosten en noorden zijn nog verscherpte veiligheidscontroles door politie en leger en zijn niet geruimde mijnenvelden.

Het verkeer is onveilig volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het waarschuwt ook voor de strafbaarheid van homoseksualiteit en berovingen in toeristische gebieden. Alleen reizende vrouwen moeten ook waakzaam zijn.

Extra tips van de ambassade

Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims of hindoeïsten.

Als je een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. Ook is het niet gepast om u te laten fotograferen met je rug gedraaid naar een Boeddha-beeld.

De laatste jaren zijn er meerdere meldingen gekomen van aanrandingen van alleenreizende vrouwen.