Straatarm land, met prachtige, onontdekte natuur

Er is geen toeristische infrastructuur, maar dat betekent niet dat het land niets te bieden heeft voor avontuurlijke reizigers. Hou het reisadvies altijd goed in de gaten, want er kunnen spanningen zijn. Vrouwelijke reizigers moeten extra alert zijn, en zich kleden naar lokale verwachtingen.

Ben je er, bezoek dan zeker per fiets de theeplantages in Srimangal. Hoofdstad Dhaka herbergt net zoveel mensen als heel Nederland. Het verkeer is chaotisch. Zandstranden vind je bij Cox”s Bazaar. Dit meest zuidelijke puntje van Bangladesh biedt prachtige stranden, hou wel rekening met de verzengende, tropische hitte in de zomer. Wildlife vind je in Sundarban. De bengaalse tijgers zijn helaas nagenoeg uitgestorven, maar met heel veel geluk zie je er misschien toch één. En anders toch zeker vissen, vogels, apen en herten!

Bangladesh is een erg goedkope bestemming, reken er op dat jij net zo’n bezienswaardigheid bent voor hen, als zij voor jou!

Klimaat: Tropisch moesson
Gem. temperatuur zomer: 30 graden
Gem. temperatuur winter: 22-25 graden
Regentijd: juni tot en met augustus
Beste reistijd: november – januari

Het moessonklimaat in Bengladesh is zowel een voor- als nadeel voor het land. Het zorgt voor vruchtbare grond, maar ook voor overlast in de periode mei tot en met oktober. Dan zijn er geregeld overstromingen. De luchtvochtigheid is dan enorm hoog, de temperatuur loopt op tot 30-37 graden. In de zomer is er amper verschil tussen dag en nacht qua temperatuur.

Bangladesh is bekend om de vele verwoestende overstromingen. Die dankt het land aan het feit dat het naast India ligt. Daar is Cherrapunji een van de natste gebieden ter wereld. Alle regen die hier valt, stroomt naar Bangladesh.

Een reis naar Bangladesh is niet zonder risico”s. Er is een terroristische dreiging van IS, ook tegen buitenlandse bezoekers, en er zijn geregeld demonstraties en 24-uursstakingen. Het verkeer is gevaarlijk.

Bezoek voor vertrek altijd de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste updates op het reisadvies. Dat kan hier.

Reizigers kunnen in Bangladesh met diefstal en berovingen te maken krijgen. Bandieten overvallen soms treinen, bussen en boten. Dieven werken vaak in paren op motorfietsen en in ‘baby-taxi’s’, de kleine 3-wiel taxi’s. Die kan je dus beter vermijden. Soms worden zelfs (niet-westerse) kinderen en zakenmensen ontvoerd voor losgeld.

Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Bangladesh.

Natuurgeweld

In Bangladesh kunnen van maart tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Dan kunnen er ook overstromingen zijn.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bangladesh alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bangladesh binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bangladesh aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Bangladesh.

Voor Bangladesh wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

Malaria

Er komt in Bangladesh malaria voor. In bepaalde delen van Bangladesh wordt aangeraden malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bangladesh.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Bangladesh

Nederlandse Ambassade

Postadres:

Tel. 00-880-2-8822715 – 18

E-mail: [email protected]

Openeningstijden:

Belgisch Ereconsulaat Dhaka

C/o Apex Footwear Ltd.

Tel. + (880) (2) 882.82.58

E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Voor Bangladesh heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Bangladesh nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
– Een hotelreservering voorzien van stempel

Visum

Voor een verblijf in Bangladesh heb je een visum nodig. Dit visum kan je aanvragen bij de ambassade van Bangladesh in Den Haag of in Brussel. De maximale verblijfsduur in Bangladesh is 15 dagen en de kosten van het visum zijn afhankelijk van het aantal keer dat men het land wil inreizen (€ 37,- 1 inreis), (€ 75 , meerdere inreizen) .

Er kan bij de ambassade in Den Haag niet contact worden betaald voor het visum. De 37 euro voor een single entry visum dient naar de rekening van de ambassade te worden overgemaakt (betreffende informatie vind je op de website van de ambassade).

Het visum is alleen verkrijgbaar wanneer je een invitation letter kunt overleggen. Voor toeristen geldt nu dat een hotelreservering voldoende is. Deze reservering dient te zijn voorzien van een ‘special stamp’.

Ook moet je een kopie van je vliegticket toevoegen.

Adressen ambassade Bangladesh in Nederland en België

Nederland:
Ambassade Bangladesh
Badhuisweg 77
2587 CD Den Haag

Tel. 070-3283722
Fax: 070-3283524

E-mail: [email protected]

Website: http://www.bangladeshembassy.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/bangladeshembassyTheHague
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00

België:

Ambassade Bangladesh
J. Jordaensstraat 29-31
1000 Brussel

Tel nr. 02.640.55.00
Fax: 02.646.59.98

E-mail: [email protected]

In Bangladesh wordt de Bengalese taka (BDT) gebruikt, de munt is verdeeld in 100 Paisa. De munt is herkenbaar aan het teken ৳.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Bangladesh zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Shaheed Day  21 februari
National Day 26 maart
Bengaals Nieuwjaar 13 april
May Day 1 mei
Bank Holiday van juli eerste maandag van juli
Dag van de rouw 15 augustus
Dag van de Revolutie 7 november
Dag van de Overwinning 16 december
Kerst 25 december
Boxing Day 26 december
Oudjaar 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Bangladesh nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Bangladesh is het in gedurende onze wintertijd 5 uur later dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Bangladesh 4 uur later.

De officiële taal van Bangladesh is het Bangla (Bengaals).

Engels wordt vooral gebruikt door hoogopgeleide mensen en je kan dan ook voornamelijk in de grote steden met Engels terecht. Buiten de grote steden zijn er echter maar weinig mensen die Engels spreken.

Hoogtepunten in Bangladesh

Srimangal is nog niet door westerse toeristen ontdekt, maar werd door een theeplantagehouder speciaal ontwikkeld als hotspot voor welgestelde Bengalen. Lokker is de speciale ‘seven layer tea’, een kop thee met zeven verschillende lagen thee boven elkaar. Verwacht verder veel groene theevelden, watervallen en ongerepte natuur.

Het oudste deel van de hoofdstad Dhaka is als handelscentrum gebouwd, in de zeventiende eeuw. Het Lalbagh Fort is nooit voltooid, volgens de overlevering omdat de dochter van de projectleider, prins Azam, overleed.. Nawab Shaista, die het project van Azam overnam, vond het niet gepast het fort af te maken.

Reistips voor Bangladesh

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

Lees Meer

Inspiratie voor Bangladesh

Slimme Reistips

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Bangladesh

Reisboeken en gidsen over Bangladesh

Reisgidsen

Reisgids Bangladesh | Lonely Planet

De perfecte reisgids over Bangladesh, voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies

Land : Bangladesh
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart India | Marco Polo

Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

Land : Bangladesh
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bangladesh | Bradt

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! An authoritative gateway to the lesser-explored regions of Banglades

Land : Bangladesh
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Atlassen

Wegenatlas - Travel Atlas Indian Subcontinent | ITMB

Handzame wegenatlas op A5 formaat, helaas geen spiraalbinding. Maar voor deze regio is er op dit moment geen andere atlas beschikbaar.   This is our biggest atlas ever, with 152 pages of maps and 51 pages of place names indexing. The Indian Su

Land : Bangladesh
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart India - Nepal - Bangladesh - Bhutan - Sri Lanka | Freytag & Berndt

Gedetailleerde, eenzijdige landkaart van het Indiase subcontinent, prima geschikt voor planning en rondtrekken . De berijdbare wegen zijn goed weergeven, zowel de hoofdwegen als provinciale en lokale wegen; wegnummers worden vermeld. Afstanden tuss

Land : Bangladesh
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Bangladesh | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Bangladesh
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer