Chaotisch, magisch land voor avontuurlijke reizigers
India werkt als een magneet op avontuurlijke en nieuwsgierige reizigers. Maar, even zovelen zijn terughoudend om er heen te gaan. Het land is immers ongekend smerig, lawaaiig en ruw. Reizen is niet zonde risico’s en zeker niet voor beginnende reizigers of backpackers.
Doordat India zo groot is, kent iedere regio zijn eigen cultuur en natuur. In het rijke zuiden is de bevolking overheersend christelijk, in het arme noorden hindoeïstisch, islamitisch en boeddhistisch is. De christelijke en tropische provincie Kerala wordt omringd door water, de bevolking leeft er van de visserij. Een tocht op een traditionele boot door de backwaters je leert hoe peperkorrels, kruidnagels, kaneel, nootmuskaat en foelie groeien.
De provinciehoofdstad Madurai in het naastgelegen Tamil Nadu biedt een heel andere aanblik: deze Hindoe bedevaartstad herbergt een van de grootste tempelcomplexen van India en is mystiek met een hoofdletter ‘M’. In het heilige en eeuwenoude Varanassi klopt het spirituele hart van Moeder India in de vorm van duizenden pelgrims die hun respect betuigen aan de Ganges.
India kent een spoorwegnet van maar liefst 63.000 kilometer. Met meer dan een miljoen werknemers is de spoorwegen de grootste werkgever van het land. Tijdens je rondreis moet je dus zeker een stuk per trein afleggen, een belevenis op zich. Wie weet staat er een koe met je in de rij, en trek gerust een halve dag uit om een treinkaartje te kopen. De Taj Mahal, het enorme mausoleum in Agra is een van de meest beroemde bouwwerken op de Werelderfgoedlijst. De wereldsteden Mumbai en Delhi zijn ook een must see, India is eigenlijk te groot voor een enkele reis. Ga dus vaker, dan valt de cultuurshock ook steeds weer verder mee!
klimaat India
India heeft maar liefst zeven verschillende klimaattypes. In het westen en noordwesten heerst een woestijnklimaat of een steppeklimaat, dat laatste komt ook in delen van het zuiden voor. De berggebieden in het noorden en noordoosten van India hebben een gematigd Chinaklimaat, dat over gaat in een hooggebergteklimaat in de hoogstgelegen gebieden van het Himalaya gebergte.
Het noorden en noordoosten kennen een warm Chinaklimaat afgewisseld met een tropisch savanneklimaat. In grote delen van het zuiden en oosten komt ook het tropische savanneklimaat voor. Langs de westkust is echter sprake van een tropisch moessonklimaat, net als op de eilandengroepen Laccadiven en Andamanen en Nicobaren.
Beste reistijd
Door de grote klimaatverschillen is het belangrijk om voor je reis naar India goed te kijken welke periode je het beste kan gaan. India telt vier seizoenen. In de periode mei tot en met september krijg je bij reizen naar het oosten vrijwel gegarandeerd te maken met veel regen en een aanzienlijke kans op overstromingen en andere problemen door extreme neerslag.
Na een vrij korte winter stijgt vanaf maart de temperatuur in rap tempo waardoor de klimatologische zomer al vroeg in het jaar begint en de middagtemperaturen lopen in die maanden op naar ongeveer dertig (kustgebieden) tot meer dan veertig graden (binnenland). Afhankelijk van de streek duurt de zomer vervolgens van maart tot en met mei of juni. De zomer is warm en erg vochtig. De laatste twee maanden voor de moesson stijgt de relatieve luchtvochtigheid tot wel 75 tot 95 procent, waardoor de anders vaak zo strak blauwe hemel ineens erg heiig tot zelfs bewolkt wordt. De hitte is in het binnenland vanaf april zo onaangenaam dat reizen erg zwaar is.
Begin juni breekt in India vanuit het zuidoosten de moessonperiode aan en deze trekt in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. Eind juni wordt Delhi bereikt. In het noordwesten is moessonperiode kort, deze start pas eind juli/begin augustus. De moesson duurt tot en met september of lokaal oktober. Daarna komt er rustig overgangsweer en start de korte winter in november of december, met in het Himalayagebergte sneeuw. In centraal India komt in de koudste maanden soms ook nachtvorst voor.
reisadvies India
Reizen naar India is niet zonder risico”s. Raadpleeg voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de situatie wijzigt geregeld. Wees extra alert in de deelstaten van India die grenzen aan Pakistan en Bangladesh. Volg aanwijzingen van de Indiase autoriteiten altijd zo goed mogelijk op, want overtredingen kunnen leiden tot directe arrestatie en gevangenisstraf.
Het verkeer in India is uitdagend. Hou daar rekening mee, er vallen veel gewonden en doden in het verkeer. Toeristische gebieden in India, zoals Goa, trekken criminaliteit aan. Bij berovingen worden slachtoffers soms gedrogeerd via voedsel of drank. Ook zijn er oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.
Extra waarschuwing ministerie
Er is een groeiend aantal (buitenlandse) toeristen dat naar de Kashmir-vallei reist. Toch blijft de veiligheidssituatie kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Soms vallen er burgerslachtoffers bij aanslagen en ongeregeldheden of bij acties van het leger en de politie.
Er wordt regelmatig een avondklok ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.
Reisbeperkingen opgelegd door Indiase autoriteiten
Voor de toegang tot bepaalde regio’s en gebieden stellen de Indiase autoriteiten eisen aan buitenlandse toeristen. Voor deze zogenoemde ‘protected areas’ of ‘restricted areas’ heb je een Protected Area Permit (PAP) of Restricted Area Permit (RAP) nodig. Vraag dit van te voren aan bij de Indiase ambassades/consulaten in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division): Jaisalmer House, 26 Man Singh Road te New Delhi, de verwerking ervan kan weken duren!
Maak geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Zelfs onbedoelde foto”s kunnen leiden tot een arrestatie.
Geweld tegen vrouwen
Homoseksualiteit is strafbaar. In India is het sowieso niet gebruikelijk om intimiteit te tonen in het openbaar, dit kan heftige reacties oproepen.
vaccinaties India
Vaccinatie tegen gele koorts is voor India alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je India binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor India aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor India.
Inentingen bij langer verblijf
Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt inenting tegen buiktyfus aangeraden.
Malaria
Er komt malaria voor in India. Het advies is om bij een verblijf van meer dan twee dagen medicatie. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van India.
ambassades India
Er is een Nederlandse ambassade in Delhi.
Shantipath 6/50 F
Chanakyapuri
New Delhi
Telefoon: +911124197600
Mail: [email protected]
Site: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/india/over-ons/ambassade-in-new-delhi
Geopend: maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur
visumplicht India
E-visum
Je hebt een visum nodig voor je reis naar India. Dit kan je online met een creditcard aanvragen via deze link. Je krijgt het visum, als het wordt toegekend, binnen 72 uur via een mail toegestuurd. Na aankomst in India is het 30 dagen geldig, je moet je minimaal 4 en maximaal 30 dagen voor vertrek aanvragen. Het kost in 2018 62 dollar.
Het e-visum kun je alleen gebruiken als je via één van zestien volgende vliegvelden het land binnen komt: Bangalore, Chennai, Kochin, Delhi, Goa, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, Thiruvananthapuram, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Jaipur, Lucknow, Trichy en Varanasi.
Je kan je e-visum India ook via een Nederlandse organisatie via een Nederlandstalige procedure aanvragen. De kosten bedragen dan 84,95 en je kan via iDeal betalen. Bekijk hier de uitleg visum India bij hen.
Let op: visumvereisten kunnen gewijzigd zijn, check altijd de laatste stand van zaken bij de ambassade. Dat kan hier.
valuta India
In India wordt met de roepie betaald.
Pinnen en creditcard
Creditcards worden bij vrijwel alle banken, hotels, restaurants en winkels, en een enkel tankstation geaccepteerd. In
feestdagen India
tijdsverschil India
Tijdens onze zomertijd is 3,5 uur later en tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later.
taal India
India telt 415 verschillende talen, maar het Hindi is de officiële taal. Engels is de officiële taal in de staten waar het Hindi geen officiële taal is.
In het noorden en midden van India, 76 procent van de Indiase bevolking, worden Indo-Arische talen gesproken, die tot de Indo-Europese talen behoren.
Het zuiden wordt gedomineerd door de Dravidische talen, die een groep op zich vormen, ruim 21 procent van de bevolking spreekt een dergelijke taal.