Beste reistijd en klimaat van India
India heeft maar liefst zeven verschillende klimaattypes. In het westen en noordwesten heerst een woestijnklimaat of een steppeklimaat, dat laatste komt ook in delen van het zuiden voor. De berggebieden in het noorden en noordoosten van India hebben een gematigd Chinaklimaat, dat over gaat in een hooggebergteklimaat in de hoogstgelegen gebieden van het Himalaya gebergte.
Het noorden en noordoosten kennen een warm Chinaklimaat afgewisseld met een tropisch savanneklimaat. In grote delen van het zuiden en oosten komt ook het tropische savanneklimaat voor. Langs de westkust is echter sprake van een tropisch moessonklimaat, net als op de eilandengroepen Laccadiven en Andamanen en Nicobaren.
Beste reistijd
Door de grote klimaatverschillen is het belangrijk om voor je reis naar India goed te kijken welke periode je het beste kan gaan. India telt vier seizoenen. In de periode mei tot en met september krijg je bij reizen naar het oosten vrijwel gegarandeerd te maken met veel regen en een aanzienlijke kans op overstromingen en andere problemen door extreme neerslag.
Na een vrij korte winter stijgt vanaf maart de temperatuur in rap tempo waardoor de klimatologische zomer al vroeg in het jaar begint en de middagtemperaturen lopen in die maanden op naar ongeveer dertig (kustgebieden) tot meer dan veertig graden (binnenland). Afhankelijk van de streek duurt de zomer vervolgens van maart tot en met mei of juni. De zomer is warm en erg vochtig. De laatste twee maanden voor de moesson stijgt de relatieve luchtvochtigheid tot wel 75 tot 95 procent, waardoor de anders vaak zo strak blauwe hemel ineens erg heiig tot zelfs bewolkt wordt. De hitte is in het binnenland vanaf april zo onaangenaam dat reizen erg zwaar is.
Begin juni breekt in India vanuit het zuidoosten de moessonperiode aan en deze trekt in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. Eind juni wordt Delhi bereikt. In het noordwesten is moessonperiode kort, deze start pas eind juli/begin augustus. De moesson duurt tot en met september of lokaal oktober. Daarna komt er rustig overgangsweer en start de korte winter in november of december, met in het Himalayagebergte sneeuw. In centraal India komt in de koudste maanden soms ook nachtvorst voor.