
Oman is een nog betrekkelijk 'nieuwe' toeristische bestemming. En waar veel oliestaten vooral als luxe bestemming bekend staan, reis je naar Oman juist ook voor natuur én avontuur. Neem de regio Al Buraimi, waar je grotten bezoekt, overnacht in de w
Het Sultanaat Oman grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. Het is een zogenaamd oliestaatje dat de laatste jaren ook inzet op toerisme. Al eeuwenlang is Oman een centrum voor handelaars en dat zie je terug in de souks. Omdat Oman in vrede leeft met de omliggende landen in het Midden-Oosten is het een veilige bestemming in deze regio en een opkomende bestemming voor reizigers.
Het land heeft indrukwekkende bergen, prachtige oases met wadi’s en sfeervolle dorpjes die regelrecht uit een sprookje van Aladin en de wonderlamp lijken te komen. De beschaving van Oman gaat
Hoofdstad Muscat staat ook wel bekend als de witte stad. De Grote Moskee biedt plaats aan maar liefst 6.500 gelovigen. In Ras al Hadd ontmoet je misschien wel de groene zeeschildpad. Hoewel vrouwelijke reizigers niet gesluierd hoeven te reizen, is het land wel sterk islamitisch. In Nizwa, één van Omans mooiste steden, merk je dat bijvoorbeeld in de souk, waar je de typische geborduurde gezichtsmaskers kan zien.
Oman heeft een warm woestijnklimaat met hoge temperaturen en weinig neerslag. Met gemiddeld ruim 3.500 zonneuren en minder dan tweehonderd millimeter neerslag per jaar is Oman een van de meest zonnige en droogste landen ter wereld.
In het centraal gelegen woestijngebied valt zelden neerslag. Iets natter zijn de berggebieden (Al Hajar gebergte) in het uiterste noorden van Oman en het uiterste zuiden.
De punt die tegen de grens met Jemen aan ligt kent een kleine regentijd aan het einde van de zomer. De vegetatie is daarom in dit deel van Oman groener dan elders in het land.
Hoofdstad Muscat kent de warmste periode van juni tot en met augustus, dan wordt het soms zelfs ver boven de vijftig graden tijdens de heetste dagen. De zeer hoge relatieve luchtvochtigheid (boven de 90%) zorgt ervoor dat het in de zomer onaangenaam benauwd is in grote delen van Oman.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oman. Dit heeft te maken met spanningen in de regio.
Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers en kamelen zijn niet te zien. Wilt u de woestijn in trekken? Gebruik dan een geschikt voertuig om mee in de woestijn te rijden. En zorg voor meer dan voldoende drinkwater!
Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
In de Arabische Zee voor de kust van Oman kunnen piraten actief zijn. Niet alleen loopt de commerciële vaart risico op kaping. Ook particuliere zeiljachten zijn doelwit. Vaar dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft.
Gedrag en kledingvoorschriften in Oman zijn anders dan in Nederland. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld raadzaam bedekkende kleding te dragen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Homoseksualiteit is strafbaar in Oman.
In Oman komen wadi’s voor. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snel stromend water komt dan plotseling op. Deze ‘flash floods’ sleuren uiteindelijk alles en iedereen mee.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Oman alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Oman binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oman aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Er is geen malaria in Oman.
Je kan je zonder extra kosten thuis laten vaccineren. Maak hier een afspraak.
Nederlandse Ambassade
Way 3017
Villa 1366
Shatti Al-Qurm, Muscat
Sultanate of Oman
Tel. 00-968-24603706/ 24603719
E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oman
Openingstijden: zaterdag-woensdag 08:00-15:00 uur
Belgisch Ereconsulaat Muscat
P.O.BOX 4102 – Ruwi – Muscat
Sultanat of Oman
Tel. + (968) () 56.20.33
Fax: + (968) () 56.49.05
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
Voor Oman heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Oman nog minimaal 6 maanden geldig is bij een single-entry visum en 14 maanden bij een multiple-entry visum
– Een visum
Voor een verblijf in Oman hebben Nederlanders en Belgen een visum nodig. Dat kan je aanvragen bij de ambassade van Oman in Den Haag of in Brussel. Je kan het ook online aanvragen via e-visum Oman.
Het visum voor 10 dagen kost 5 rial, dat voor 30 dagen 20 rial, omgerekend zo’n 12,50 en 50 euro.
Je ziet op de site van het ministerie van toerisme de meest actuele mogelijkheden en tarieven!
Voor een tussentijdse verlenging zal je Oman dus even moeten verlaten voor een bezoekje aan één van de buurlanden (bijv. Dubai) om bij terugkomst op de luchthaven van Muscat een nieuw visum aan te schaffen.
Nederland
Ambassade Oman
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA Den Haag
Tel: 070-3615800
Fax: 070-3605364
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-15:00
België
Oman heeft geen vertegenwoordiging in België. Voor de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van Oman in de regio wordt verwezen naar de ambassade van Oman in Den Haag
De rial is de munteenheid van Oman. Eén rial is duizend baisa.
Je kan in Oman pinnen bij een redelijk aantal geldautomaten, onder meer in Masqat en omgeving en in Salala. De meeste automaten zijn echter niet voor alle bankpassen en creditcards geschikt; voor zover bekend zijn er geen betaalautomaten in Oman. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.
Mensen in Oman rekenen doorgaans op een fooi.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Oman zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
National Day | 18 november |
Verjaardag van Sultan Qaboos | 19 november |
Oudjaar | 31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Oman nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
In Oman is het gedurende onze zomertijd 2 uur later en gedurende onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland en België.
De officiële taal van Oman is het standaard Arabisch.
In de grote steden als Muscat en in de internationale hotels spreekt men veelal ook Engels en ook verkeersborden en andere aanwijsborden zijn vaak in het Engels.
Het wordt in ieder geval erg op prijs gesteld wanneer je je in het Arabisch probeert verstaanbaar te maken. Het is dan ook aan te raden om een taalgidsje Arabisch mee te nemen.
De drie ingangen in het dak zijn pas in de jaren tachtig ontdekt. Je hebt een klimuitrusting nodig om op avontuur te gaan.
Mocht je daar geen zin in hebben, dan is de meer ontwikkelde grot Al-Hootah een beter plan. Daar ga je met een elektrisch treintje naar binnen en kan je in een ondergronds meer (blinde) vissen zien zwemmen.
Het is een van de oudste steden van Oman en iedere woensdagmiddag is er de traditionele vrouwensoek. Daar kunnen vrouwen alles vinden dat ze nodig hebben.
Fort Nakhl, Fort Sohar, Fort Jabrin en Fort Rustaq zijn daar voorbeelden van. De forten Jalali en Mirani zijn zeer beroemde forten van Oman en liggen dichtbij Muscat.
De stad zou zevenduizend jaar geleden een welvarende karavaanstad zijn geweest. Inmiddels is een deel weer blootgelegd en dat kan je bezoeken.
Uiteraard is ook de soek niet te missen, waar je traditionele producten vindt.
Rotspartijen en watervallen maken je hike rond het rivierdal (Wadi) erg bijzonder. Je vindt verkoeling in de kleine poeltjes, maar de ultieme beloning is de grot die je al zwemmend op het eindpunt gaat bereiken: Wadi Shab.