Fantastische berglandschappen met nomaden

Kirgizië is het onbekende broertje van Mongolië. De ronde vilten tenten die je vooral in de zomermaanden overal in het schitterende Kirgische berglandschap vindt heten hier niet ger, maar op zijn Russisch joert. Ger en joert zijn vrijwel identiek, maar verder zijn er wel wat verschillen aan te wijzen tussen de twee landen. Waar Mongolië landschappelijk vooral bekend staat om zijn eindeloos voort golvende steppes, bestaat Kirgizië uit immer afwisselende berglandschappen. De Kirgiezen zijn een kalm klein volkje aan de rand van het Russische rijk, dan wel de Sovjet-Unie, pas sinds 1991 hebben ze een eigen staat.

Vooral in de beginjaren van de Sovjet-Unie werd de nomadische leefstijl van de Kirgiezen hardhandig onderdrukt, iedereen moest en zou in stenen huizen wonen. Als gevolg van deze politiek zijn er in Kirgizië bijna alleen semi-nomaden. In de koude winters wonen ze met hun kuddes in de dorpen, in de zomer trekken ze met veel enthousiasme naar de groene bergweides om de joert weer op te zetten. De toeristische sector in Kirgizië staat nog in zijn kinderschoenen. Dat heeft wel het voordeel dat je je veel meer een pionierende avonturier kunt wanen dan in Mongolië.

Kirgizië is ook een bestemming voor serieuze bergbeklimmers en off-piste skiërs. De hoogste top in de Tian-Shan (letterlijk de hemelse bergen) is bijna 7.500 meter hoog, er zijn veertig toppen boven de zesduizend meter. Voor zeer avontuurlijke off-piste skiërs zijn helikoptervluchten relatief goedkoop.

Een tak van de zijderoute, de oude handelsroute tussen Europa en China, liep door Kirgizië. Kirgizië kent niet zoals buurland Oezbekistan oude handelssteden, maar het bezit wel een aantal prachtige karavanserais, machtige stenen onderkomens voor de handelaren en hun karavanen.

Klimaattype: Mix van steppeklimaten, landklimaten en voor een klein deel een hooggebergteklimaat

Het bergachtige Kirgizië, de helft van het land ligt boven de 3000 meter, kent door de hoogteverschillen vele verschillende klimaten. De winters zijn koud, in de op 900 meter hoogte gelegen hoofdstad Bishkek vriest het in januari gemiddeld een paar graden. In het op 2000 meter gelegen Naryn ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in januari onder de -10. ’s Zomers kan het in Bishkek, net als in alle lager gelegen gedeeltes van Kirgizië, gemakkelijk 30 graden of warmer worden. De beste periode om Kirgizië te bezoeken loopt van half mei tot half september.

Temperaturen

De zomers in Kirgizië zijn mild in het hooggebergte en warm in de lager gelegen gebieden in het noorden en noordwesten. Daar loopt de thermometer in de zomer (juni tot en met augustus) gemiddeld op naar 29 tot 33 graden, in de hooggebergtes is het in de zomer vrij koel en op grotere hoogtes vriest het bijna het hele jaar. De hoogste bergtoppen zijn dan ook voorzien van eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter is het koel tot zeer koud. Het weer is ook in deze periode erg wispelturig waardoor er binnen enkele dagen grote dalingen of stijgingen in temperatuur voor kunnen komen. In de berggebieden zijn diepvriestemperaturen, zowel ‘s nachts als overdag, de normaalste zaak van de wereld tijdens de koudste maanden. Vooral op de hoogste bergtoppen kan het extreem guur en koud worden. In de op ruim tweeduizend meter hoogte gelegen stad Naryn is het langjarig gemiddelde voor januari al min elf graden Celsius overdag en min 21 graden als minimum temperatuur.

Neerslag

De neerslag in Kirgizië varieert flink. Zo telt de stad Osj op jaarbasis nog geen vierhonderd millimeter en is de zomer de droogste periode. Naryn registreert ruim tweehonderd millimeter per jaar , waarbij de zomerperiode het natste is en de winters droog. De grootste hoeveelheden neerslag wordt gemeten in de noordelijke regio’s en op de loefzijde van bergen.

In Kirgizië kunnen plotseling spanningen ontstaan. Vooral in het zuiden van het land, in de oblasts (provincies) van Osh, Jalal-Abad en Batken. En zeker in de Fergana-vallei. Wees alert en informeer van tevoren naar de situatie. Er is geen Nederlandse ambassade, de meest dichtstbijzijnde is in Kazachstan.

TIP: Controleer altijd de actuele stand van zaken via de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Geweld tegen reizigers

In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom liever niet na zonsondergang. Er is nauwelijks opvang voor slachtoffers van verkrachting, ontvoering of overvallen en de politie spreekt vaak geen Engels.

Kirgizië ligt in een gebied waar terroristische groepen actief zijn en waar terroristische aanslagen waren. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Medische voorzieningen

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

Vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Kirgizië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Kirgizië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kirgizië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Voor Kirgizië wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt in Kirgizië, overleg hierover met ons.

Ambassades in Kirgizië

Nederland heeft geen ambassade of consulaat in Kirgizië, Buitenlandse zaken verwijst naar de ambassade en consulaten in Kazachstan.

Zie hier voor actuele informatie.

Er is geen visum nodig voor een bezoek tot zestig dagen. Ga je langer, dan kan je hier de visumvoorwaarden en -kosten bekijken, en het visum aanvragen.

– Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst;
– Bij verblijf langer als vijf dagen, bij lokale autoriteiten registreren.

Ambassade Kirgistan

Er is in Nederland geen ambassade van Kirgizstan, Brussel is het meest dichtbij:

Ambassade van de Republiek Kirgizstan
Rue de l’Abbaye 47
1050 Brussel

Telefoon: + 32 2 640 18 68/640 38 83
Fax: + 32 2 640 01 31

English homepage


e-mail: [email protected]

De Kirgiese munteenheid heet de Som. Zie voor de meest recente koers http://www.oanda.com/currency/converter/

Hier kun je zien hoe het Kirgiese geld eruit ziet.

Pinnen

 

Creditcard

Creditcards worden slechts mondjesmaat gebruikt.

Prijsniveau

Kirgizië is redelijk goedkoop. Kosten voor vervoer kunnen wel snel oplopen. Openbaar vervoer is er wel tussen de grotere steden, maar verder ben je aangewezen op taxi’s of een huurauto, eventueel met chauffeur.

Fooien

In de duurdere gelegenheden is het gebruikelijk een fooi te geven.

Speciale Kirgiese feestdagen

Russisch Orthodox Kerstmis  7 en 8 januari
Internationale Vrouwendag 8 maart
Russisch Orthodox Pasen april
Dag van de overwinning 9 mei
Onafhankelijkheidsdag 31 augustus

Kirgizië viert ook de gebruikelijke moslim feestdagen. Door de afwijkende islamitische kalender vinden deze steeds op andere data plaats.

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later, tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later.

Het Kirgies behoort tot de Turkse taalgroep. Mensen die Turks spreken zullen zeker een aantal woorden herkennen. Het Kirgies is sterk verwant aan het Kazachs. De meeste Kirgiezen in de steden spreken als eerste taal het Russisch. Op het platteland spreekt vrijwel iedereen naast het Kirgies ook Russisch.

In het straatbeeld vind je zowel Cyrillische als Latijnse (onze) opschriften.

Hoogtepunten in Kirgizië

Eenderde van het land ligt boven de 3.300 meter, met toppen tot boven de 7.400 meter. Daarnaast bestaat het landschap uit meer dan 600 gletsjers en duizenden bergmeren.

Reistips voor Kirgizië

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Reisorganisaties Kirgizië

Reizen naar Kirgizië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Groepsreis Kirgizië; Bergmeren, adelaars en nomaden

Zoek je een avontuurlijke bestemming, weinig in het nieuws, onontdekt en met een ruige natuur? De alom aanwezige bergen en de nomaden die verblijven in hun joerten in Kirgizië (Kirgizstan) zijn een uitdaging voor iedereen die eens wat anders zoekt.

Land : KIRGIZIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1299.00
reisduur : 16 dagen / 15 nachten
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis CENTRAAL-AZIË - 22 dagen; Turquoise mozaïeken

Maak kennis met het ‘onontdekte’ hart van Azië. In Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië vind je kleurrijke bazaars, islamitische architectuur, rondzwervende nomaden, spectaculaire landschappen en een innemende bevolking. Je reist door een deel

Land : KIRGIZIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2795.00
reisduur : 22
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Kirgizië

Woordenboeken & Taalgidsen

Woordenboek Kauderwelsch Kirgisisch - Wort für Wort | Reise Know-How Verlag

Duitstalige taalgids met woordenlijst, zinnen, idioom en phonetische uitleg. Kirgisistan ist das Traumziel an der Seidenstraße. Drei Viertel des Landes sind mit Bergen bedeckt, es ist ein Paradies für Bergsteiger und Wanderer. In Kirgisistan be

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Turkmenistan - Tadzjikistan - Kirgizië, Turkmenistan, Tajikistan and Kyrgyzstan | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. These three countries, bordering on Afghanistan, Iran, and China, have

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kyrgyzstan - Kirgizië | Gizi Map

Met name door het kleurgebruik een mooie kaart: heel duidelijk wordt het landschap weergegeven. Daarnaast veel topografische details.   Kyrgyzstan at 1:750,000 from Gizi Map with excellent presentation of the country’s mountainous terrain th

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Lenin Peak | Gecko Maps

Een eenvoudige 7000-er in de Himalaya .... hij bestaat: Peak Lenin is relatief eenvoudig te belopen, los van alle weersinlvoeden natuurlijk! De kaart die hierbij het beste overzicht en detail biedt is deze .. De route is goed ingetekend, mooi kleur

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.00
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.   Finally, our ITMB map of Uzbekistan is back in print! Tourism to t

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart - Wegenkaart - landkaart Trekking map Tian Shan - Tien Shan | TerraQuest

Heel duidelijke geplastificeeerde kaart van een deel van het Tien Shan gebergte. Met name de gebieden rond Karakol worden extra uitgelicht. Tian Shan (Kyrgyzstan) 1:100 000 Trekking Map, laminated, GPS-compatible TQ Double-sided, laminated, wat

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Centraal-Azië: Oezbekistan, Kirgizië, Turkmenistan en Tajikistan | Reise Know-How Verlag

Wegenkaart - landkaart Oezbekistan, Kirgizië, Turkmenistan en Tajikistan Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Kyrgyz Republic - Kyrgizië | Odyssey

Kyrgyz Republic Kyrgyzstan: Heart of Central Asia - Odyssey Publications (Kirgizië/Kirgizstan) De Odyssey reisgids is een degelijke Engelstalige gids met achtergrondinformatie over cultuur en populatie, praktische informatie, hints voor de bezoek

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Central Asia - Centraal Azië: Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgistan, Noordoost Iran | Nelles Verlag

Goede wegenkaart van een groot deel van Centraal Azië. Aan beide kanten bedrukt. Met veel toeristische aanduidingen als nationale parken en culturele bezienswaardigheden. Prima leesbare kaart. Central Asia at 1:1,750,000 from Nelles Verlag, with

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 0/15 Alpenvereinskarte Khan Tengri - Tien Shan / Kyrgyzstan | Alpenverein

Gedetailleerde kaart van dit onherbergzame gebied in Kyrgistan: de wandelroutes hebben naar gelang de zwaarte onderscheidende markeringen, gletsjerpassen staan aangegeven en de verschillende soorten hutten zijn ingetekend. De grondlaag van deze ka

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Kirgistan - Kirgizië | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids over Kirgizië met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Im West

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kyrgyzstan and Tajikistan | ITMB

This is a new title for ITMB. The two Central Asian countries of Kyrgyzstan and Tajikistan are rapidly developing a touristic market and we feel that the world needs a good map to reflect their growing importance. The two ‘stans were part of the

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Kyrgyzstan - Kirgizië | Bradt Travel Guides

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Following the break-up of the USSR, Kyrgyzstan soon earned a reputat

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kyrgyzstan - Kirgizië | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Kirgizië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer