Fantastische berglandschappen met nomaden
Kirgizië is het onbekende broertje van Mongolië. De ronde vilten tenten die je vooral in de zomermaanden overal in het schitterende Kirgische berglandschap vindt heten hier niet ger, maar op zijn Russisch joert. Ger en joert zijn vrijwel identiek, maar verder zijn er wel wat verschillen aan te wijzen tussen de twee landen. Waar Mongolië landschappelijk vooral bekend staat om zijn eindeloos voort golvende steppes, bestaat Kirgizië uit immer afwisselende berglandschappen. De Kirgiezen zijn een kalm klein volkje aan de rand van het Russische rijk, dan wel de Sovjet-Unie, pas sinds 1991 hebben ze een eigen staat.
Vooral in de beginjaren van de Sovjet-Unie werd de nomadische leefstijl van de Kirgiezen hardhandig onderdrukt, iedereen moest en zou in stenen huizen wonen. Als gevolg van deze politiek zijn er in Kirgizië bijna alleen semi-nomaden. In de koude winters wonen ze met hun kuddes in de dorpen, in de zomer trekken ze met veel enthousiasme naar de groene bergweides om de joert weer op te zetten. De toeristische sector in Kirgizië staat nog in zijn kinderschoenen. Dat heeft wel het voordeel dat je je veel meer een pionierende avonturier kunt wanen dan in Mongolië.
Kirgizië is ook een bestemming voor serieuze bergbeklimmers en off-piste skiërs. De hoogste top in de Tian-Shan (letterlijk de hemelse bergen) is bijna 7.500 meter hoog, er zijn veertig toppen boven de zesduizend meter. Voor zeer avontuurlijke off-piste skiërs zijn helikoptervluchten relatief goedkoop.
Een tak van de zijderoute, de oude handelsroute tussen Europa en China, liep door Kirgizië. Kirgizië kent niet zoals buurland Oezbekistan oude handelssteden, maar het bezit wel een aantal prachtige karavanserais, machtige stenen onderkomens voor de handelaren en hun karavanen.
klimaat Kirgizië
Klimaattype: Mix van steppeklimaten, landklimaten en voor een klein deel een hooggebergteklimaat
Het bergachtige Kirgizië, de helft van het land ligt boven de 3000 meter, kent door de hoogteverschillen vele verschillende klimaten. De winters zijn koud, in de op 900 meter hoogte gelegen hoofdstad Bishkek vriest het in januari gemiddeld een paar graden. In het op 2000 meter gelegen Naryn ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in januari onder de -10. ’s Zomers kan het in Bishkek, net als in alle lager gelegen gedeeltes van Kirgizië, gemakkelijk 30 graden of warmer worden. De beste periode om Kirgizië te bezoeken loopt van half mei tot half september.
Temperaturen
De zomers in Kirgizië zijn mild in het hooggebergte en warm in de lager gelegen gebieden in het noorden en noordwesten. Daar loopt de thermometer in de zomer (juni tot en met augustus) gemiddeld op naar 29 tot 33 graden, in de hooggebergtes is het in de zomer vrij koel en op grotere hoogtes vriest het bijna het hele jaar. De hoogste bergtoppen zijn dan ook voorzien van eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter is het koel tot zeer koud. Het weer is ook in deze periode erg wispelturig waardoor er binnen enkele dagen grote dalingen of stijgingen in temperatuur voor kunnen komen. In de berggebieden zijn diepvriestemperaturen, zowel ‘s nachts als overdag, de normaalste zaak van de wereld tijdens de koudste maanden. Vooral op de hoogste bergtoppen kan het extreem guur en koud worden. In de op ruim tweeduizend meter hoogte gelegen stad Naryn is het langjarig gemiddelde voor januari al min elf graden Celsius overdag en min 21 graden als minimum temperatuur.
Neerslag
De neerslag in Kirgizië varieert flink. Zo telt de stad Osj op jaarbasis nog geen vierhonderd millimeter en is de zomer de droogste periode. Naryn registreert ruim tweehonderd millimeter per jaar , waarbij de zomerperiode het natste is en de winters droog. De grootste hoeveelheden neerslag wordt gemeten in de noordelijke regio’s en op de loefzijde van bergen.
reisadvies Kirgizië
In Kirgizië kunnen plotseling spanningen ontstaan. Vooral in het zuiden van het land, in de oblasts (provincies) van Osh, Jalal-Abad en Batken. En zeker in de Fergana-vallei. Wees alert en informeer van tevoren naar de situatie. Er is geen Nederlandse ambassade, de meest dichtstbijzijnde is in Kazachstan.
TIP: Controleer altijd de actuele stand van zaken via de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Geweld tegen reizigers
In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom liever niet na zonsondergang. Er is nauwelijks opvang voor slachtoffers van verkrachting, ontvoering of overvallen en de politie spreekt vaak geen Engels.
Kirgizië ligt in een gebied waar terroristische groepen actief zijn en waar terroristische aanslagen waren. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.
Medische voorzieningen
In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.
vaccinaties Kirgizië
Vaccinaties die verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Kirgizië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Kirgizië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kirgizië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Voor Kirgizië wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt in Kirgizië, overleg hierover met ons.
ambassades Kirgizië
Ambassades in Kirgizië
Nederland heeft geen ambassade of consulaat in Kirgizië, Buitenlandse zaken verwijst naar de ambassade en consulaten in Kazachstan.
Zie hier voor actuele informatie.
visumplicht Kirgizië
Er is geen visum nodig voor een bezoek tot zestig dagen. Ga je langer, dan kan je hier de visumvoorwaarden en -kosten bekijken, en het visum aanvragen.
– Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst;
– Bij verblijf langer als vijf dagen, bij lokale autoriteiten registreren.
Ambassade Kirgistan
Er is in Nederland geen ambassade van Kirgizstan, Brussel is het meest dichtbij:
Ambassade van de Republiek Kirgizstan
Rue de l’Abbaye 47
1050 Brussel
Telefoon: + 32 2 640 18 68/640 38 83
Fax: + 32 2 640 01 31
English homepage
e-mail: [email protected]
valuta Kirgizië
De Kirgiese munteenheid heet de Som. Zie voor de meest recente koers http://www.oanda.com/currency/converter/
Hier kun je zien hoe het Kirgiese geld eruit ziet.
Pinnen
Creditcard
Creditcards worden slechts mondjesmaat gebruikt.
Prijsniveau
Kirgizië is redelijk goedkoop. Kosten voor vervoer kunnen wel snel oplopen. Openbaar vervoer is er wel tussen de grotere steden, maar verder ben je aangewezen op taxi’s of een huurauto, eventueel met chauffeur.
Fooien
In de duurdere gelegenheden is het gebruikelijk een fooi te geven.
feestdagen Kirgizië
Speciale Kirgiese feestdagen
Russisch Orthodox Kerstmis |
7 en 8 januari |
Internationale Vrouwendag |
8 maart |
Russisch Orthodox Pasen |
april |
Dag van de overwinning |
9 mei |
Onafhankelijkheidsdag |
31 augustus |
Kirgizië viert ook de gebruikelijke moslim feestdagen. Door de afwijkende islamitische kalender vinden deze steeds op andere data plaats.
tijdsverschil Kirgizië
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later, tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later.
taal Kirgizië
Het Kirgies behoort tot de Turkse taalgroep. Mensen die Turks spreken zullen zeker een aantal woorden herkennen. Het Kirgies is sterk verwant aan het Kazachs. De meeste Kirgiezen in de steden spreken als eerste taal het Russisch. Op het platteland spreekt vrijwel iedereen naast het Kirgies ook Russisch.
In het straatbeeld vind je zowel Cyrillische als Latijnse (onze) opschriften.