Turkije, meer dan een stedentrip of all inclusive
Veel mensen kennen Turkije van een stedentrip naar Istanbul, hoofdstad Ankara of een all inclusive vakantie naar kustplaatsen als Antalya of Dalyan. Het land is echter twintig keer zo groot als Nederland en heeft op de grens met Europa erg veel te bieden. Zowel heel stille delen met prachtige natuur, als drukke steden waar het moderne leven meer grip krijgt.
De Turkse bevolking, nu 75 miljoen mensen, stamt af van de Oghuz-stammen, die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië trokken. In 1453 veroverden de Turksen Constantinopel, en dat werd de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. In die tijd kwam de cultuur tot bloei en veroverden de Ottomanen grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. In de eerste wereldoorlog kozen ze de kant van de Duitsers en werden teruggedrongen tot hun kerngebied in Anatolië. In 1923 stichtte legerleider Mustafa Kemal de Republiek Turkije. Het land wil graag toetreden tot de Europese Unie, maar worstelt nog steeds met de Koerdische bevolkingsgroep, die autonomie wil.
Die bewogen geschiedenis maakt dat het land ook zo”n boeiende culturele bestemming is. De Turkse bevolking is erg gastvrij en door de rijke variaties aan herkomst is er een breed palet aan gebruiken, muziek en klederdrachten. Aan de Zwarte Zeekust zijn de theeplantages te zien, die bijdragen aan de theecultuur. In veel streken worden nog steeds ezeltjes gebruikt, omdat de natuur de inzet van tractoren niet mogelijk maakt.
Turkije blijft een erg traditioneel land, waar de leefwereld van mannen en vrouwen nog steeds erg gescheiden is en veel vrouwen een hoofddoek dragen, maar het is ook voor Westerse vrouwen goed te bereizen. Door de ligging aan de Middellandse zee is het land het hele jaar goed te bezoeken, zowel vanaf Schiphol als vanaf regionale luchthavens gaan er (goedkope) vluchten.
Je hebt voor je reis een visum nodig. Kijk hier voor uitleg visum Turkije.
klimaat Turkije
Weer en Klimaat
Klimaattype: Langs de kust mediterraan ofwel zeeklimaat (C), in het oosten een landklimaat (Df) en in centraal Turkije steppeklimaat (Bs)
De zomermaanden zijn in Turkije warm tot soms zeer heet, en daar staat het land ook bekend om. Temperaturen van 40 graden en hoger zijn geen uitzondering, zeker in het oosten aan de Middellandse Zee. Vooral steden als Adana en Mersin zijn erg warm, de dagtemperaturen lopen daar in juli en augustus gemiddeld op tot zo”n 34 tot 35 graden.
Vorst
In de winter kan het in Turkije echter ook sneeuwen en vriezen en kan je er zelfs skiën. Vooral in de berggebieden valt er uiteraard veel sneeuw, die soms wel maanden blijft liggen. Dit is met name in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië.
reisadvies Turkije
Reizen naar Turkije is niet zonder risico en voor enkele gebieden aan de grens met Syrië geldt een negatief reisadvies. In mei 2019 is het reisadvies aangepast door het Ministerie van Buitenlandse zaken. De Turkse overheid screent reizigers bij binnenkomst op uitingen via bijvoorbeeld social media. Ze kunnen hierbij je telefoon, laptop of tablet onderzoeken. Turkije vervolgt ook buitenlandse bezoekers voor uitingen die hen niet bevallen.
Het is in Turkije verboden om het land, president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse vlag te beledigen. Het ministerie waarschuwt dat als je op Facebook of Twitter kritisch bent over deze onderwerpen.
Terrorisme
Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië).
Verkeersveiligheid
Reis in Zuidoost-Turkije na zonsondergang niet over de weg. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval.
Controles door Turkse politie
Door de noodtoestand voert de Turkse (militaire) politie in het hele land (extra) identiteits- en verkeerscontroles uit. De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat je een geldig reisdocument en, indien van toepassing, je rijbewijs bij je hebt.
Homoseksualiteit en drugs
Homoseksualiteit is weliswaar niet illegaal maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.
Fotografie en souvenirs
Maak geen foto’s van militaire objecten.
Belediging van de staat
Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten geldt als belediging en je kan er strafrechtelijk voor worden vervolgd. De Turkse overheid kan ook overgaan tot vervolging voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan.
De Turkse regering ziet de religieuze Gülen beweging als een terroristische organisatie. Na de couppoging van 15 juli 2016 en de instelling van de noodtoestand is de vervolging van aan deze beweging gerelateerde personen en organisaties geïntensiveerd. Ook andere groepen die met terrorisme in verband worden gebracht, worden vervolgd. Door de noodtoestand hebben de veiligheidsautoriteiten extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Verdachten kunnen tot maximaal dertig dagen in voorarrest worden gehouden. Het is niet altijd mogelijk juridische bijstand te krijgen.
Natuurgeweld
Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.
vaccinaties Turkije
In Turkije zijn er geen vaccinaties verplicht gesteld.
Vaccinaties die voor Turkije worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije de volgende vaccinaties aanbevolen:
– vaccinatie tegen buiktyfus
Soms worden voor Turkije vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.
Malaria-advies voor Turkije
Er komt in Turkije malaria voor, maar alle bekende toeristenbestemmingen in Turkije zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side zijn malariavrij. Alleen in het zuidoosten van Turkije komt malaria voor, maar daar hoef je geen malariatabletten te nemen, je kunt met anti-muggenmaatregelen volstaan.
Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
ambassades Turkije
Ambassades in Turkije
Nederlandse Ambassade
Tel. 00-90-312-409 1800
E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/turkije/over-ons/ambassade-in-ankara
Openingstijden: ma t/m vr van 09.00-17.00 uur
Belgische Ambassade
Tel. + (90) (312) 446.82.47
Website: http://www.diplomatie.be/ankaranl
visumplicht Turkije
Reisdocumenten voor Turkije
Voor Turkije heb je nodig:
- Een paspoort of Europese identiteitskaart die na vertrek uit Turkije nog minimaal 3 maanden geldig is
- Een visum
Visum
Je moet het visum voor Turkijke online aanschaffen. Dat kan met creditcard voor 20 USD via de officiële site. Als je geen creditcard hebt of wilt gebruiken, bekijk dan de uitleg visum Turkije bijvoorbeeld via e-visum. De kosten bedragen dan 24,95 euro en dat kan je via iDeal of mister Cash voldoen. Zie hier een voorbeeld van het Visum Turkije. Het visum wordt dan altijd binnen 24 uur geleverd, ook in het weekeinde. Je visum is 180 dagen geldig, maar je mag maximaal 90 aaneengesloten dagen in het land verblijven. Met één visum kan je binnen die 180 dagen wel vaker naar Turkije gaan.
Adressen Turkse ambassade in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Turkije
Jan Evertstraat 15
2514 BS Den Haag
Telefoon :070-3604912
Fax :070-3617969
Email :[email protected]
Openingstijden:
maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 14:00-18:00
België:
Ambassade Turkije
Montoyerstraat 4
1000 Brussel
Tel nr. 02.513.40.95
Fax: 02.514.07.48
E-mail: [email protected]
Website: http://www.turkey.be
valuta Turkije
In Turkije heeft men biljetten en muntgeld van de Nieuwe Turkse Lira. De bankbiljetten hebben een waarde van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 lira en de munten van 1, 5, 10, 25, 50 kurus en 1 lira.
Pinnen en creditcard
Je kan in de meeste grote Turkse steden terecht met je pinpas om geld op te nemen bij een Turkse ATM (bancomat / geldautomaat, pinautomaat). Bij de pinautomaten kunnen de volgende bankpassen worden gebruikt: Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas. De creditcard, met name de VISA, wordt steeds meer geaccepteerd voor duurdere aankopen, in hotels en voor autohuur.
Buiten de grote steden en op het platteland zijn amper pinautomaten, daar moet je Lira’s meenemen. Je kan hier doorgaans ook niet met euro”s of dollars betalen, zoals in de toeristensteden.
Banken
Banken zijn op werkdagen geopend van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.
feestdagen Turkije
Feestdagen
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Turkije zijn:
Nieuwjaar 1 januari
Naast deze nationale feestdagen kent Turkije nog vele Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Turkije
Tijdsverschil
In Turkije is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.
taal Turkije
Taal
De officiële taal van Turkije is het Turks, dat net zoals het Mongools tot de Oeral-Altaïsche taalgroep behoort.
In de toeristische gebieden kun je je ook prima redden met West-Europese talen als Engels of Duits, maar dit geldt eveneens voor de binnenlanden waar veel Turken vanwege hun verleden als gastarbeider in West-Europa Duits en zelfs Nederlands spreken