Slovenië: vakantie in het groene hart van Europa
Slovenië is er trots op dat het – als enige land ter wereld – love in haar naam heeft staan. Het land heeft lang bij Oostenrijk gehoord, tot het na 1918 met andere Zuid-Slavische volken werd samengevoegd tot een kunstmatige staat: Joegoslavië. Maar het landschap, tradities, eetgewoonten van de Slovenen – ze liggen dichter bij Wenen dan bij Belgrado. Hun nationalisme is van een zachtaardiger karakter. Dat zij de eersten waren die zich losmaakten van Joegoslavië, was dus geen verrassing.
Nu is het land nog tamelijk onbekend als vakantiebestemming. De verkiezing van hoofdstad Ljubljana tot groenste hoofdstad van Europa in 2016 helpt wellicht, net als promotie van het bergmeer Bled. Traditionele houten boten brengen je naar het eilandje in het midden van het meer en je wensen worden daar ingewilligd, zo gaat de legende. De thermale kracht van het water trekt ook bezoekers en rond het meer kan je lekker buitensporten. Je zit zo op het platteland.
Slovenië biedt volop outdoor-mogelijkheden, zowel voor volwassenen als kinderen. The walk of Piece volgt route van de veldslagen van de Eerste Wereldoorlog, maar de meest bekende route is de Slovenia Mountain Trail. In 28 dagen loop je vanuit Maribor naar de Julian Alps. Je kan uitstekend kamperen in Slovenië, maar er zijn ook veel huisjes te huur.
Slovenië is nog een betaalbare bestemming voor gezinsvakanties.
klimaat Slovenië
Slovenië heeft net als Nederland vier seizoenen en kent een overwegend gematigd klimaat en diverse klimaatzones. In het zuidwesten heerst in de kustgebieden een mediterraan klimaat, dat gaat verder landinwaarts over in een gematigd zeeklimaat. De hoger gelegen gebieden in het noorden en noordwesten hebben een gematigd landklimaat. Dat gaat op de hoogste bergtoppen over in een koel landklimaat.
Seizoenen
In de winter is het in de laaggelegen gebieden en langs de kust relatief mild, in de gebieden boven de vijfhonderd meter zijn de winters koeler en is er meer kans op periodes met matige of zelfs strenge vorst.
In maart, april en mei kan het voorjaarsweer erg wispelturig zijn. De zomermaanden zijn vrij warm, met name in het zuidwesten en het oosten wordt het geregeld dertig graden. September kan lokaal een mooie nazomer geven, maar vaak is het dan gedaan met de zon.
Neerslag
Door de ligging ten zuiden van de Alpen is Slovenië een relatief nat land. Het noordwesten behoort zelfs tot de natste regio’s van Europa, met gemiddeld 2.500 tot 3.000 millimeter neerslag per jaar, waarvan in de winter het grootste deel in de vorm van sneeuw valt. Hierdoor kun je in Slovenië prima op wintersport.
reisadvies Slovenië
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Slovenië. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Sloveense autoriteiten kunnen grenscontroles uitvoeren in reactie op de toestroom van vluchtelingen vanuit Kroatië. Door de toestroom van vluchtelingen kan vertraging bij de grens en in het treinverkeer ontstaan.
Ook Nederlanders worden gecontroleerd aan de grens met Kroatië, omdat Kroatië geen Schengenland is.
Tolviget
In Slovenië is het verplicht een vignet te gebruiken op de snelwegen en de ringweg rond de hoofdstad Ljubljana. Dit kan je bijvoorbeeld bij de ANWB kopen.
vaccinaties Slovenië
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Slovenië.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Slovenië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je langer dan drie maanden in Slovenië blijft wordt een inenting tegen hepatitis B aanbevolen. Als je langer dan vier weken in de natuur gaat kamperen of wandelen wordt bovendien een vaccinatie tegen teken encefalitis aangeraden.
ambassades Slovenië
Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Slovenië
Nederlandse Ambassade
Tel. 00-386-1-4201460
E-mail: [email protected]
Open: ma t/m vr van 09:00-12:30 en 14:00-17:00
Belgisch consulaat
Tel nr. + (386) (1) 200.60.10
E-Mail: [email protected]
Openingsuren: 8u30 tot 12u30
visumplicht Slovenië
Je hebt geen visum nodig voor je reis naar Slovenië.
valuta Slovenië
In Slovenië betaal je ook met de euro.
Pinnen en creditcard
Je kan bijna overal betalen met je bankpas. Er zijn ook voldoende geldautomaten waar je met je bankpas geld kan opnemen. De pinautomaten heten Bancomat.
Ook creditcards zijn heel gebruikelijk. Je kan ermee betalen in vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations.
Fooien
Fooien zijn in principe inbegrepen bij je rekening, maar als je erg tevreden bent over de service kan je het bedrag naar boven afronden, ook bij taxichauffeurs.
feestdagen Slovenië
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Slovenië:
Nieuwjaar |
1 januari |
Dag van de cultuur |
8 februari |
Dag van het verzet |
27 april |
Dag van de arbeid |
1 en 2 mei |
Hemelvaart, Pinksteren |
mei/juni |
National Day |
25 juni |
Maria Hemelvaart |
15 augustus |
Dag van de reformatie |
31 oktober |
Kerstmis |
25 december |
Onafhankelijkheidsdag |
26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Slovenië
Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Slovenië.
taal Slovenië
De officiële taal van Slovenië is het Sloveens.
Het Sloveens is een Slavische taal, die erg