Meer dan piramides en farao’s
Op nog geen vijf uur vliegen van Nederland en België ligt het fascinerende en veelzijdige Egypte. Dit land in het noordoosten van Afrika is vooral bekend vanwege z’n eeuwenoude geschiedenis. De bekendste zijn ongetwijfeld de piramides van Gizeh, het symbool van Egypte, maar ook de Kolossen van Memnom, het oude Thebe, de tempels van Karnak en van Luxor, de Sfinx en de Vallei der Koningen zijn getuigen van de grootsheid van het indrukwekkende rijk van de goddelijke farao’s.
Egypte biedt echter nog veel meer dan alleen oude cultuurschatten. Zo is de Rode Zee bijvoorbeeld een topbestemming voor duikers met wereldberoemde koraalriffen en wrakken, maar ook als strandbestemming doen de badplaatsen aan de Rode Zee, zoals Dahab, Hurghada, El Gouna en Sharm El Sheikh. Zelfs in politiek instabiele tijden zijn er nog altijd veel toeristen die voor een (goedkope) strandbestemming naar Egypte vliegen, al is met name Zuid-Sinaï vaker doelwit van aanslagen.
Ook de Nijl is een bekende trekpleister. In de vallei langs deze indrukwekkende rivier, waarover je leuke meerdaagse cruises en prachtige zeiltochten kunt maken bijvoorbeeld tussen Luxor en Aswan, woont bijna de gehele bevolking van Egypte.
Buiten de Nijlvallei bestaat het land vooral uit prachtige woestijnen, zoals de Sinai en de Westelijke (Lybische) woestijn met haar oases, die je te voet, per kameel of met een 4×4 bezocht kunt bezoeken.
Tenslotte is er ook nog Cairo, bruisende hoofdstad van Egypte. Hier kun je uren dwalen over gezellige bazaars of gewoon ergens op een terrasje genieten van een waterpijp.
klimaat Egypte
Klimaattype: woestijnklimaat (BW)
Gem. temperatuur: 31 °C in de zomer (juni tot en met augustus) en 24 °C in de winter (december tot en met februari)
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: december tot en met februari (Zuid-Egypte) en april, mei, september en oktober (Noord-Egypte)
Klimaat
In Egypte heerst een woestijnklimaat, met een hete zomer en een koele winter. Egypte kent twee seizoenen: een hete zomerperiode van mei t/m oktober en een milde winterperiode van november t/m april. De winter in Egypte doet qua temperatuur niet veel onder voor een Nederlandse zomer. De avonden en de nachten kunnen in de winter wel koud zijn.
Er valt weinig regen in Egypte (gem. 3 mm. per jaar), alleen in het gebied aan de Middellandse Zee valt wat meer neerslag. Zo heeft Cairo gemiddeld zes regendagen per jaar, Alexandria dertig. In het zuiden regent het bijna nooit.
Aan de kust zijn de winters zachter en de zomertemperaturen lager dan het binnenland. Daar lopen de temperaturen in de zomer op tot 40°C, maar ook in het voorjaar komt de temperatuur al geregeld boven de 30°C. Wel is de hitte redelijk goed te verdragen vanwege de lage luchtvochtigheid.
‘s Avonds kan het sterk afkoelen, vooral in de Sinï woestijn. In de zomer kan er dan een lichte nachtvorst optreden, in de winter kan de temperatuur zelfs afnemen tot -10°C.
De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari.
reisadvies Egypte
Reizen naar Egypte is zeker niet zonder risico’s. Het land is politiek instabiel en er zijn geregeld terroristische aanslagen, die ook tegen toeristen zijn gericht. Er is in toenemende mate sprake van seksueel geweld tegen vrouwen, en ook (negatieve) opmerkingen over de islam kunnen tot problemen leiden.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in het bijzonder voor risicovolle sporten, zoals duiken of het rijden met 4×4 wagens. De regels zijn hiervoor minder nauw als in Nederland, en dit heeft tot dodelijke ongelukken geleid. Ga alleen op pad met een betrouwbare organisatie.
Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om zelf je afweging te maken of je naar Egypte wilt reizen.
vaccinaties Egypte
Thuisvaccinatie raadt voor Egypte de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinaties die voor Egypte verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Egypte alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Egypte binnenkomt in een gele koorts land bent geweest, met uitzondering van Argentinië en Paraguay.
Vaccinaties die voor Egypte worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Egypte aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
ambassades Egypte
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Egypte
Nederlandse Ambassade
18, Hassan Sabri StreetZamalek, Caïro
Tel. nr. 00-20-2-7395500Fax 00-20-2-7365249
E-mail: [email protected] of [email protected]
Website: www.hollandemb.org.eg
Openingstijden: zondag-donderdag 08:00-16:00
Belgische Ambassade
20, Kamel El Shennawi Street
Garden City11511 Cairo
P.O. Box 37 – Cairo CP 11511
Tel nr. + (20) (2) 794.74.94
Fax: + (20) (2) 794.31.47
E-Mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/caironl
visumplicht Egypte
Voor Egypte heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit Egypte nog minimaal 8 maanden geldig is
– Een uitgeprint visum
– Een geldig retour- of doorreisticket
– Bevestiging van je hotel of reisschema
Visum informatie Egypte
Je kan het visum voor Egypte voortaan online aanvragen via hun Engelstalige site. Je betaalt dan met een creditcard en krijgt een visum dat drie maanden geldig is. Het toeristenvisum voor maximaal 30 dagen kan ook nog steeds op het vliegveld geregeld worden. Het kost dan USD 25 en moet contant worden betaald op het vliegveld.
Als je geen zin hebt om op het vliegveld in de rij te staan, en wil je hulp visum Egypte hebben door het in het Nederlands te regelen, dan is er ook de optie om voor het visum Egypte via e-Visum aan te vragen. Je betaalt een tientje meer, maar regelt alles vanuit Nederland en krijg een visum dat drie maanden geldig is. Voordeel is dat je hiervoor geen creditcard nodig hebt, je betaalt via iDeal. De totale kosten bedragen dan 34,95 euro.
Adressen ambassade van Egypte in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Egypte
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-15:00
Telefoon: 070-3542000/4535 en 070-3543304
België:
Ambassade Egypte
Uruguaylaan 191000 BRUSSEL
Tel. nr. 02.663.58.00
Fax: 02.675.58.88
E-mail: [email protected]
Let op!
Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Egypte voor de actuele visuminformatie.
valuta Egypte
In Egypte wordt betaald met de Egyptische pond. Bekijk hier de actuele wisselkoers.
Je kan in Egypte met zowel je bankpas als je creditcard terecht. Je kan er geld mee opnemen op de meeste plaatsen, ermee betalen is minder gebruikelijk. Neem geen verfomfaaide biljetten aan, die worden niet overal geaccepteerd en dan heb je dus nutteloos geld.
Fooi
In Egypte heerst een fooicultuur. Het is zelfs gebruikelijk om actief om een fooi te vragen, zelfs voor de meest kleine of ongevraagde diensten.
feestdagen Egypte
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Egypte zijn:
- 1 januari: Nieuw jaar
- 25 april: Feest van de Teruggave van de Sinaï door Israël
- 1 mei: De dag van de Arbeid.
- 18 juni: Feest van de Terugtrekking vertrek van de laatste Britse troepen in 1956
- 23 juli: Gedenkdag van de Revolutie van 1952
- 6 oktober: Overwinning van Egypte op Israël 1973 en de moord op president Sadat 1981
- 23 oktober: Nationale Suezdag
- 23 december: Dag van de nationale bevrijding
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Egypte nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Egypte
In Egypte is het tjdens de winter 1 uur later dan in Nederland en België. Egypte heeft in 2011 de zomertijd afgeschaft en daardoor is er sinds 2011 in de periode dat bij ons de zomerttijd van kracht is geen tijdsverschil met Nederland en België.
Check hier de actuele tijd in Egypte.
taal Egypte
De officiële taal in Egypte is Arabisch. Het Egyptische Arabisch wordt door velen gezien als de standaard voor de Arabische wereld, waarin meer dan een tiental ‘dialecten’ voorkomt.
In de de toeristische gebieden spreekt men over het algemeen wel wat Engels, Frans en in toenemende mate ook Duits. Buiten de toeristische gebieden spreekt men over het algemeen geen vreemde talen. Indien je ook niet toeristische gebieden bezoekt is het dan ook aan te raden om een taalgidsje Arabisch mee te nemen.