Indonesië: 17.000 eilanden rond de evenaar
Een vakantie naar Indonesië betekent een keuze maken uit een of meerdere bestemmingen van deze gigantische archipel van tropische eilanden. Er zijn er 17.000 in totaal. Indonesië ligt in Zuidoost-Azië rond de evenaar. Indonesië is bij de meeste mensen vooral bekend van het eiland Bali. Dat is ook met recht een geweldige bestemming, zeker voor mensen die voor het eerst naar Azië reizen. Maar Indonesië heeft zoveel meer te bieden, waarbij je je echt kan mengen onder de lokale bevolking en de prachtige natuur kan verkennen. Indonesië leent zich dus voor een rondreis!
Cultuur in Indonesië
Indonesië heeft de langste kustlijn ter wereld en biedt een thuishaven aan de zeenomaden, de Bajo. De bijna 220 miljoen inwoners vormen driehonderd etnische en culturele groepen, elk met een eigen cultuur, tradities, godsdienst, taal, muziek, dansen en feesten. Het nationale motto van Indonesië is dan ook niet voor niets ‘eenheid in verscheidenheid’. Zo’n 85 procent van de bevolking is moslim, maar de sfeer in Indonesië is totaal anders dan in het Midden-Oosten. De culturele diversiteit is één van de redenen waarom het land zo boeiend is en bij vrijwel alle reizigers een goede indruk achter laat.
Natuur in Indonesië
Indonesië wordt niet voor niets de ‘Gordel van Smaragd’ genoemd. Zo vind je er ongerepte jungle, maar ook talloze vulkanen, tropische stranden en je kan er geweldig snorkelen en duiken. Voeg daarbij het rijke koloniale verleden, de fraaie tempels zoals Prambanan en de de Borobudur, een van de grootste boeddhistische monumenten op de wereld, de ontelbare groene rijstvelden en de heerlijke keuken en het moge duidelijk zijn dat Indonesië een fantastische bestemming is voor een verre reis of vakantie.
Familievakantie Indonesië
Indonesië is een bestemming die – logischerwijs – ook veel reizende families aantrekt. De meeste gezinnen kiezen er in Indonesië voor om naar Bali te gaan, maar steeds meer ouders en kinderen durven de andere eilanden te gaan verkennen. Gelijk hebben ze! Flores biedt geweldige mogelijkheden op het land en op zee. Het National Park Komodo is bijvoorbeeld goed te bereizen met een gezin. Meer avontuurlijke families vertrekken naar Sulawesi, voor een kennismaking met de Toraja-cultuur of gaan met de locals op pad naar kleine eilanden, bijvoorbeeld in Wakatobi, waar Floortje Dessing al eens was voor haar serie ‘Einde van de Wereld’. In Sumatra bezoek je de Oerang Oetans en op Java ga je voor de cultuur. Misschien stap je er wel op de trein met je gezin, alles kan. Besef je wel één ding in Indonesië: pelan-pelan. Ga mee in het ritme van het land en pas je aan.
Vulkanen Indonesië
Indonesië is niet voor niets zo groen. Het land heeft de op een na grootste biodiversiteit ter wereld. De ligging in de Ring van Vuur (Ring of fire) is cruciaal. Indonesië heeft met 400 vulkanen er de meeste ter wereld. Zo’n 130 vulkanen zijn nog actief en kunnen tijdens je reis op bijvoorbeeld Bali, Java, Sumatra of Sulawesi uitbarsten. Zijn ze in rust, dan kan je ze beklimmen. Een prachtige hike.
Indonesië ligt bovendien op het breukvlak van drie aardplaten. In 2018 vonden meerdere zware aardbevingen plaats op Lombok. Daarnaast vinden zeer regelmatig kleinere bevingen plaats. Een aardbeving is niet van te voren te voorspellen.
Reizen naar Indonesië
Indonesië is een prima bestemming om zelf te verkennen. Je vliegt met bijvoorbeeld Garuda rechtstreeks naar Jakarta en kan daarna met binnenlandse vluchten, ferry’s of treinen verder het land in. Er zijn ook veel (avontuurlijke) reisaanbieders die groepsreizen of individuele reizen naar Indonesië aanbieden.
klimaat Indonesië
Klimaattype: Tropisch regenwoudklimaat (Af), een savanneklimaat (As) in delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya en een hooggebergte klimaat (EH) in de bergen.
Gem. temp. zomer (juni-juli-augustus): 27°C
Gem. tem. winter (december-januari-februari): 26°C
Regenseizoen: november tot maart
Beste reistijd: mei tot oktober
Tropisch klimaat
Met uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van Indonesië een tropisch regenklimaat, met een gemiddelde temperatuur die het gehele jaar rond de 26 graden Celsius ligt. Overdag is het altijd zo’n 30 tot 32 graden en ’s nachts zo’n 22 tot 24 graden. Extremen komen niet echt voor in Indonesië en plaatselijk wordt het wel eens een graad of 38, maar daar blijft het dan ook wel bij.
In sommige plaatsen dichtbij zee of die hoger gelegen zijn, is het koeler. In december is het in het zuiden van Indonesië iets warmer. In augustus is dat in het noorden het geval.
Bergen Indonesië
De bergachtige gebieden in Indonesië kennen een iets gematigder klimaat met wat lagere gemiddelde temperaturen. Het centrale gebergte van Nieuw-Guinea kent zelfs een hooggebergte klimaat met op sommige plaatsen boven de 4500 meter zelfs eeuwige sneeuw. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya kennen een savanneklimaat met een korte droge tijd.
Neerslag Indonesië
In het warme, vochtige klimaat valt met uitzondering van het oosten van Indonesië veel regen, veel meer dan de 800 mm die gemiddeld jaarlijks in Nederland valt. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 2.000 en 3.000 mm, in Jakarta 1.800 mm, op Sulawesi zo’n 3.000 mm , op Sumatra lokaal meer dan 4.000 mm en op sommige plaatsen in de bergen in Irian Jaya zelfs tot 6.350 millimeter per jaar.
De periode van juni tot september is zeer droog in het midden en oosten van Java, op Bali, het zuiden van Sulawesi, Flores en Timor. Vanaf oktober neemt de neerslag vanuit het westen toe: de regentijd begint in Sumatra en loopt dan door naar het oosten. De moessonregens vallen in de periode van november tot maart. De neerslag valt in deze periode doorgaans in de vorm van korte, hevige stortbuien. Meestal schijnt hierna de zon weer volop.
Over het algemeen is dit het beeld per eilandengroep:
Sumatra en Java
Op Sumatra en Java duurt de regentijd van november tot maart en de regen valt voornamelijk in de namiddag. Daarentegen kan er in het westen en zuidwesten in de drogere periode ook nog wel regen vallen. Op Sumatra kan het flink regelen in het natte seizoen waardoor wegen onbegaanbaar worden. In het oosten van Java valt in de droge periode nauwelijks neerslag.
Bali
Het droge seizoen loopt van april tot en met september. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in maart, maar de verfrissende buien worden afgewisseld door een strak blauwe lucht en volop zonneschijn.
Sunda eilanden
Het verschil tussen het droge en het natte seizoen is op de Sunda eilanden, ten oosten van Bali, wat groter. De meest droge maanden zijn augustus en september en de meeste natte maanden zijn november, december, januari en februari. De duur van het droge en het natte seizoen verschilt wel per eiland. Het klimaat op Lombok is goed te vergelijken met het klimaat op Bali. Dit geldt ook voor een groot gedeelte voor de eilanden Sumbawa en Flores. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij Australië, hoe langer het droge seizoen.
Sulawesi
Sulawesi heeft twee tegenovergestelde klimaten. In het zuidwesten van het eiland is de regentijd in de maanden oktober tot en met maart. In het noorden, rondom Manado valt de meeste neerslag echter in juni en juli en is de droogste periode de periode van augustus tot en met oktober.
Onweer Indonesië
In Indonesië onweert het veelvuldig. Delen van Indonesië zijn zelfs de meest onweersrijke van de wereld. Zo heeft Bogor op Java gemiddeld 322 onweersdagen per jaar. Hier onweert het dus bijna elke dag. Over het algemeen onweert het in het westen van het land vaker dan in het zuidoosten. Sumatra, het westen van Java (en dus ook Bogor) en het westen van Kalimantan (Borneo) zijn het onweersrijkst.
Niet in heel Indonesië onweert het zo uitbundig. In Kupang in Timor onweert het gemiddeld op 53 dagen per jaar en wordt in de droge tijd zo”n vijf maanden lang geen onweer waargenomen. In Ambon onweert het op 17 dagen per jaar. Dat is bijna de helft minder dan in De Bilt.
Zonuren Indonesië
De zon schijnt volop in Indonesië, maar het aantal zonuren kan regionaal nogal verschillen. Over het algemeen is het noorden het minst zonnig. Zo heeft Biak ten noorden van Nieuw-Guinea slechts 1.261 uren zon per jaar. Dat is minder dan bijvoorbeeld sommige plaatsen in Ierland. Ook het noorden van Celebes en Sumatra zijn vaak bewolkt en hebben dan ook aanzienlijk minder zonuren (gemiddeld zo’n 1.800 uur per jaar) dan de rest van het land. Zonrijker zijn Kupang in het zuiden met zo’n 3.079 zonuren per jaar. Ook Jakarta, dat wel weer wat natter is heeft met 2.975 uur zon per jaar nog steeds een erg zonnig klimaat.
Beste reistijd Indonesië
Indonesië kan het hele jaar door worden bezocht, maar over het algemeen is de beste tijd om Indonesië te bezoeken de droge periode van mei tot oktober. In deze periode is het wel erg warm, maar geheel droog is het nooit, een buitje in de middag kan alles weer opfrissen. In sommige delen van Indonesië is het verschil tussen het natte en het droge seizoen minimaal (bijvoorbeeld op Kalimantan en Bali) en naar deze eilanden kun je dan ook prima in december en januari reizen.
De overgangsmaanden van maart tot mei en oktober en november zijn redelijk goede maanden om naar Indonesië te reizen. Het weer is over het algemeen goed, maar er kan wel eens een bui vallen. Een voordeel is dat deze maanden minder populair zijn onder toeristen, waardoor het minder druk is en prijzen van accommodatie en tours iets lager liggen.
Regentijd Indonesië
Tijdens de regenperiode in december en januari kan de regen het reizen lastig maken (dat geldt niet voor Bali en Kalimantan). Gebieden als Nusa Tenggara, Flores, Papoea en Sumatra kunnen ontoegankelijk geworden doordat veerdiensten uitvallen of omdat wegen zijn weggespoeld. Mount Rinjani National Park op het eiland Lombok is gesloten van januari tot maart.
reisadvies Indonesië
Er zijn verschillende risico’s voor reizen naar Indonesië, die met een goede voorbereiding je reis niet in de weg hoeven te staan.
Met name in Papua vinden nog gewapende conflicten plaats. Ook op de Molukken en Ambon kunnen plots ongeregeldheden oplaaien, net als in centraal-Sulawesi. In Aceh wordt aangeraden om alleen overdag te reizen. Ook in Indonesië komt terroristisch geweld voor. De autoriteiten voorkomen veel aanslagen, maar niet alle. Wees je daarvan bewust.
Vulkaanuitbarstingen Indonesië
In Indonesië kan ook natuurgeweld voorkomen, zoals vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld. Volg daarom altijd de lokale media. In 2018 is Lombok getroffen door meerdere zware aardbevingen met grote schade.
Draag in Indonesië altijd je identiteitsbewijs bij je, er zijn geregeld controles. Homoseksualiteit is verboden, net als drugsbezit.
Gezien voorgaande adviezen is het raadzaam om ruim voor vertrek de actuele situatie te controleren op deze site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
vaccinaties Indonesië
Thuisvaccinatie raadt voor Indonesië de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinaties die voor Indonesië verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Indonesië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Indonesië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Vaccinaties die voor Indonesië worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Indonesië aanbevolen:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Indonesië. Op Bali komt hondsdolheid voor. Mijdt honden daar en haal snel een inenting als je toch wordt gebeten of gelikt door een hond daar.
Malaria
In veel gebieden in Indonesië, Bali en Oost en West Java uitgezonderd, komt malaria voor en moet je medicatie gebruiken. Deze kan je via Thuisvaccinatie laten voorschrijven. De medicijnen worden dan thuisbezorgd.
ambassades Indonesië
Nederlandse Ambassade in Indonesië
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. S-3Kuningan,
Jakarta 12950
Indonesia
Tel nr. +62 21 524-8200
Fax: +62 21 570-0734
E-mail:[email protected]
Website: http://www.mfa.nl/jak
Openingstijden: maandag tot en met donderdag 08:00-16:00 en vrijdag 08:00-14:00
Belgische Ambassade in Indonesië
Deutsche Bank Building
(16th floor Jalan Imam Bonjol 80)
10310 JakartaIndonesië
Tel nr. +62 21 3162030
Fax +62 21 3162035
E-Mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/jakartanl/
Openingstijden: maandag tot en met donderdag 08:30-16:30 en vrijdag 08:30-14:30
visumplicht Indonesië
Reisdocumenten voor Indonesië
Voor Indonesië heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Indonesië nog 6 maanden geldig is
– Een visum
– Een bewijs dat je Indonesië weer verlaat (een uitgaand vliegticket of een boekingsverklaring)
Direct een visum aanvragen voor Indonesië? Uitleg visum Indonesië biedt bijvoorbeeld E-Visums, die het visum vanuit Nederland voor je regelt. Je vermijdt daarmee wachttijden na aankomst op een van de luchthavens.
Visum informatie Indonesië
Check altijd vooraf of het nodig is, want in veel gevallen heb je geen visum meer nodig voor je reis naar Indonesië. Hiervoor moet je aan deze eisen voldoen:
– Arriveren én vertrekken via één van de volgende lucht- of zeehavens op deze pagina.
– In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina
– In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
– In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
– Bij de luchtvaartmaatschappij nagaan of inchecken zonder visum is toegestaan
Indien je langer dan 30 dagen in Indonesië wilt blijven, kan je je 30-dagen visum niet verlengen! In Nederland kan je dat wel vooraf doen via een visumbureau als E-Visums.nl, of via de Indonesische ambassade in Brussel of Den Haag. Een visum regelen kan lastig en tijdrovend zijn en neemt vaak 14 tot 16 dagen in beslag.
LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambasse van Indonsië.
Adressen ambassade van Indonesië in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel nr. 070-3108100/176 /177
Fax: 070-3643331
E-mail: [email protected]
Website: www.indonesia.nl
België:
Ambassade Indonesië
Woluwelaan 38
1200 Brussel
Tel nr. +0032 02 7750120
Fax: +0032 02 7728210
E-mail: [email protected]
Website: http://embassyofindonesia.eu
valuta Indonesië
Valuta
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische roepia (IDRP). De roepia is onderverdeeld in 100 sen, maar door de hoge inflatie in het verleden zijn alle munten en biljetten in sen komen te vervallen. De roepia wordt uitgegeven in munten van 25, 50, 100 200, 500 en 1000 roepia en biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 roepia.
Bekijk hier de huidige koers van de Indonesische roepia.
In Indonesië kun je euro’s of dollars omwisselen in roepia op de internationale luchthavens en bij hotels, postkantoren en banken. Toch kan het handig zijn om alvast wat roepia mee te nemen vanuit Nederland of België.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Indonesische roepia eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de roepia.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Indonesië op zeer veel plaatsen mogelijk. Op de wat meer afgelegen eilanden zijn de mogelijkheden om te pinnen echter een stuk beperkter. Het is voor een bezoek aan de wat meer afgelegen eilanden dan ook aan te raden om voldoende cash-geld mee te nemen.
Bekijk hier waar je in Indonesië kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Creditcard
Credit Cards worden in Indonesië in de grotere steden en op Bali en Java algemeen geaccepteerd. Daarbuiten is het vaak een stuk lastiger om met je credit-card te betalen.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Indonesië geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 14:00 uur en sommige banken zaterdag van 9:30 uur tot 13:30.
Prijsniveau Indonesië
Het prijsniveau ligt in Indonesië een stuk lager dan dat in Nederland en België.
Fooien
Het geven van fooi voor geleverde diensten is in Indonesië heel gebruikelijk. Het is daarom dan ook handig om wat kleingeld los in je zak bij je te hebben. Je hoeft dan niet steeds je portemonnee te voorschijn te halen.
feestdagen Indonesië
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Indonesië zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Onafhankelijkheidsdag |
17 augustus |
Hari Pemuda |
10 november |
Dag der Helden |
10 november |
Kerst |
25 december |
Oudjaar |
31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Indonesië nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Indonesië
Indonesië kent de volgende drie tijdszones:
West: Sumatra en Java waar het 5 uur (en tijdens onze wintertijd 6 uur) later is dan in Nederland en België;
Midden: Bali, Kalimantan, Sulawesi en Nusa Tenggara waar het 6 uur (en tijdens onze wintertijd 7 uur) later is dan in Nederland en België;
Oost: Molukken en Papua waar het 7 uur (en tijdens onze wintertijd 8 uur) later is dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Indonesië.
taal Indonesië
Officiële taal van Indonesië
De officiële taal van Indonesië is het Bahasa Indonesia, dat echter voor een zeer beperkt aantal Indonesiërs ook de moedertaal is.
De meeste Indonesiërs spreken naast het Bahasa Indonesia namelijk ook nog een andere lokale taal.
Andere talen in Indonesië
Naast het Bahasa Indonesia worden in Indonesië dan ook nog veel regionale talen en dialecten gesproken, zoals het Javaans, het Jakartaans en het Balinees. Engels
In de grotere steden en toeristische gebieden in Indonesië kun je je met Engels redelijk redden. Oudere mensen spreken soms ook nog wat Nederlands.Buiten de toeristengebieden en de grotere steden spreken echter zeer weinig mensen Engels of Nederlands. Een woordenboekje Bahasa Indonesia kan dan ook erg handig zijn.