Slovenië reisinformatie voor jouw vakantie

Slovenië – Klimaat

Slovenië heeft net als Nederland vier seizoenen en kent een overwegend gematigd klimaat en diverse klimaatzones. In het zuidwesten heerst in de kustgebieden een mediterraan klimaat, dat gaat verder landinwaarts over in een gematigd zeeklimaat. De hoger gelegen gebieden in het noorden en noordwesten hebben een gematigd landklimaat. Dat gaat op de hoogste bergtoppen over in een koel landklimaat.

Seizoenen

In de winter is het in de laaggelegen gebieden en langs de kust relatief mild, in de gebieden boven de vijfhonderd meter zijn de winters koeler en is er meer kans op periodes met matige of zelfs strenge vorst.
In maart, april en mei kan het voorjaarsweer erg wispelturig zijn. De zomermaanden zijn vrij warm, met name in het zuidwesten en het oosten wordt het geregeld dertig graden. September kan lokaal een mooie nazomer geven, maar vaak is het dan gedaan met de zon.

Neerslag

Door de ligging ten zuiden van de Alpen is Slovenië een relatief nat land. Het noordwesten behoort zelfs tot de natste regio’s van Europa, met gemiddeld 2.500 tot 3.000 millimeter neerslag per jaar, waarvan in de winter het grootste deel in de vorm van sneeuw valt. Hierdoor kun je in Slovenië prima op wintersport.

Stad Jan Apr Jul Okt
Ljubljana -2°C 10°C 25°C 12°C
Bled -4°C 9°C 24°C 11°C
Piran 4°C 13°C 28°C 16°C

De bovenstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde temperaturen in de winter (januari), lente (april), zomer (juli) en herfst (oktober) in Ljubljana, Bled en Piran. Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde waarden zijn en de werkelijke temperaturen kunnen variëren.