Mount Roraima, spectaculaire tafelberg in Venezuela, Brazilië en Guyana

Verre Avonturen
Mount-Roraim-Venezuela

In en rond Nationaal park Canaima in het zuidoosten van Venezuela, ligt een keten van meer dan honderd tafelbergen, die door de lokale Pemonindianen tepu's worden genoemd. Deze tepu's vormen met elkaar zo'n indrukwekkend en onwerkelijk landschap waarin je elk moment verwacht een dinosaurus tegen het lijf te lopen.

Tekst: Reisbijbel
Foto's: Yosemite - Wikimedia Commons

Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze streek als inspiratie heeft gediend voor de klassieker The Lost World waar later Jurassic Park op gebaseerd werd. Middenin dit onwerkelijke landschap ligt precies op de grens van Venezuela, Brazilië en Guyana de meest spectaculaire tafelberg van allemaal: Mount Roraima.

Mount Roraima is met zijn 2180 meter hoogte de hoogste tafelberg ter wereld en de meerdaagse wandeling naar de top van de berg wordt tot de mooiste trektochten van Zuid-Amerika gerekend.

Het 90 km2 grote plateau van Mount Roraima wordt omgeven door 400m stijle kliffen. Wolken blijven vaak rond de top van de berg hangen en dat geeft de berg een mysterieus uiterlijk, maar ook op de zeldzame dagen dat de berg niet door wolken is omringt, is het één van de meest indrukwekkende bergen van de wereld.

Geisoleerd

Door de ontoegankelijkheid van het plateau is het altijd geïsoleerd geweest van de omliggende natuur. Hierdoor heeft zich boven op de berg een geheel eigen fora en fauna ontwikkelt, die je nergens anders ter wereld kunt vinden. Je ziet er dan ook unieke bloemen, vleesetende planten en vreemde insecten.

Doordat Mount Roraima meestal in de wolken is gehuld, regent het er erg vaak. Die neerslag moet uiteindelijk ook de berg weer af en dat gebeurt in de vorm van spectaculaire watervallen die loodrecht van de berg naar beneden storten om vervolgens uit te monden in drie grote rivieren; de Amazone, de Orinoco en de Essequibo.

Praktische tips

Mount Roraima is het hele jaar door te beklimmen, maar de beste tijd om dit te doen is tijdens het droge seizoen in de periode van december tot en met maart. Ook in deze periode is de kans op regen redelijk groot. Als het geregend heeft, kan het erg lastig worden om de berg te beklimmen omdat je een aantal rivieren moet oversteken die na een regenperiode behoorlijk onstuimig kunnen worden.

Hoe kom je er?

Mount Roraime ligt in het Nationaal park Canaima op de grens tussen Venezuela, Brazilië en Guyana. De enige manier om de berg te beklimmen is via de natuurlijke trap aan de Venezolaanse kant. De overige zijden zijn alleen begaanbaar voor ervaren klimmers.

Het dichtstbijzijnde plaatsje met een vliegveld is het grensplaatsje Santa Elena de Uairén. Vanuit de Venezuolaanse hoofdstad Caracas kun je per vliegtuig naar Ciudad Bolívar, waar je een kleiner vliegtuigje kunt nemen naar Santa Elena de Uairén. Ook kun je vanuit Ciudad Bolívar met de bus naar Santa Elena de Uairén reizen. Een aantal reizigers reist vanuit Brazilië naar Santa Elena de Uairén, maar deze route is veel lastiger dan vanuit Caracas.

Vanuit Santa Elena is het ongeveer 2 uur rijden naar het plaatsje Paraitepui, vanwaar de trekking naar Mount Roraima begint. Vanaf het basiskamp is er slechts één pad naar de top. Op de top kun je alleen je weg vinden met een gids of met gps. Je verdwaalt erg snel, alles lijkt op elkaar en het zicht is door laaghangende bewolking soms niet meer dan een paar meter. Het is dan ook verboden om de beklimming op eigen gelegenheid te doen.

In Santa Elena kun je bij touroperators een gids en dragers huren, maar dat kan je natuurlijk ook al van te voren online doen bij één van deze touroperators:

– Amazon Adventures
– Arassari
geodyssey.co.uk
Rutahsa

Er worden verschillende tours aangeboden, maar de tour die het meest wordt aangeboden is de tour van 6 dagen/5 nachten, waarbij je ook alle bezienswaardigheden op de top bezoekt. Kortere tours zijn ook mogelijk, maar reken op minimaal op 3 dagen voor de beklimming (1 dag omhoog/1 dag op de top en 1 dag omlaag).

Reizen naar Venezuela

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks van Nederland naar Caracas. Wel vliegen Air France, TAP, Delta, Copa, Air Europa en Lufthansa regelmatig met overstap op Caracas.

Onder andere Olaf Reizen en Amazone Tours bieden reizen in Venezuela aan, waarbij je Mount Roraima kunt beklimmen.

Brand 728x90