Vakantie Suriname: de vijf must-do’s getipt door locals

Vakantie Suriname local hero
Suriname is het land waar de Caribbean, Afrika en Zuid Amerika samensmelten. Wat zijn de must-do’s voor een vakantie Suriname?
Tekst: Fleur Besters

Een vakantie in Suriname is altijd een beetje thuiskomen, ver van huis. De natuur is overweldigend en de historie tastbaar. In Suriname smelten de Caribbean, Afrika en Zuid-Amerika samen. Bezoek je het land, dan is het natuurlijk het allerleukste om gebruik te maken van de tips van locals. Janice is zo’n local, zij kan als reisspecialist van Local Hero Travel ook je rondreis in Suriname plannen!

 

Paramaribo, waar alles begint en eindigt

Bijna de helft van de 560.000 Surinamers woont in Paramaribo, eigenlijk de enige echte stad van het land. Op werkdagen is het er dan ook enorm druk. De binnenstad met zijn talloze withouten koloniale panden is UNESCO Werelderfgoed, en dat is niet voor niets.
Wat je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie in Suriname? Het onafhankelijkheidsplein, het liefst op zondagochtend. Dan is er een zangvogelwedstrijd. Verder: Fort Zeelandia met zijn rivierterras, het Koto-museum en de houten basiliek. ’s Avonds wachten de Chinese eethuisjes en de eetstalletjes aan de Waterkant op je.

Tip van Reisbijbel: “Paramaribo is de plek om te acclimatiseren. Hier ga je langzaam wennen aan het tijdsverschil. Drink er een ‘Djogo’, een koud Parbo biertje.Probeer het eten in eetcafé Zus & Zo en ga woensdagavond naar de karaoke in restaurant The Garden.”

Vakantie Suriname fiets

Fietsen naar de plantages

Tijdens je vakantie in Suriname wil je natuurlijk meer dan Paramaribo zien. Met een fietstocht verken je het de omgeving buiten de stad. Fiets bijvoorbeeld door het Commewijne district. Extra leuk: bij Leonsberg steek je met fiets en al de Suriname rivier over. Bij fort Nieuw Amsterdam, ooit de gevangenis, bezoek je het openlucht museum met kanonnen, kruitopslag en koetsen.

Warung Suriname

Op de plantage Frederiksdorp uit 1747 neem je de boot weer terug over de rivier. Dan kom je bij voormalige suikerplantages als Johana Margaretha en Rust & Werk. Fiets tot slot via Alkmaar (!) en het Javaanse Tamanredjo via de talloze ‘warungs’ naar Paramaribo. Maar natuurlijk niet zonder daar eerst een typische Javaanse lunch en verse portie tropisch fruit gegeten te hebben!

Vakantie suriname eten

Homestay in het regenwoud

Maak tijdens je vakantie in Suriname ook kennis met de bewoners van de Marron dorpjes. Verscholen in het dichte Surinaamse regenwoud hebben ze lang geïsoleerd van de buitenwereld geleefd. Daardoor hebben ze een eigen cultuur met veel Afrikaanse invloeden. Je slaapt op een eiland midden in de Upper Suriname rivier in een van de weinige resorts gerund door de lokale bevolking.

Vaar per boot langs enorme stroomversnellingen. Daar kan je  bij laag water zwemmen vanaf de rivier-strandjes. Of je zoekt een eigen plekje in een van de natuurlijke jacuzzi’s… Ook leuk: slenter door Marron dorpen als Gunsi en Aurora en ga op zoek naar kaaimannen. Of help in de oogsttijd mee op de ‘kostgrondjes’. Dit zijn unieke ervaringen tijdens je rondreis door Suriname!

Vakantie Suriname kaaiman

Indianen van de Amazone

Je moet er soms wel wat moeite voor doen tijdens je vakantie in Suriname. Het leefgebied van de Trio en Wajana indianen ligt diep verscholen in het Amazone woud. Je komt er per binnenlandse vlucht. Vanuit Paramaribo is het zo’n anderhalf uur vliegen naar Palumeu. Daar overnacht je in eenvoudige houten cabana’s. De locals laten je graag het dorp, school en polikliniek laten zien.

Lokale gids Suriname

‘s Ochtends of tegen de avond vaar je per korjaal naar de nabijgelegen Makuba watervallen, waar je kan zwemmen. Picknick op Palawa eiland en beklim de Potihill. Je kan hier per kano ook op eigen houtje op avontuur. Vissen, vogels kijken of kajakken? Je inheemse gids zorgt tegen een kleine vergoeding voor de lokale begeleiding.

We bewaren misschien wel het beste advies voor je vakantie in Suriname tot het laatst. ‘No span’! Ofwel: maak je niet druk. Niet over kleinigheden, niet over de vertrektijd van je vervoer, dat is namelijk altijd later én niet over de veranderingen in je reisschema. In Suriname vergeet je de gewoontes en gebruiken van de ‘braka’. Zoek in de schaduw van een koningspalm een hangmat op en relax.

Ook niet vergeten: een ‘brasa’ met je ‘pas gevonden’ familie, eten met je (nieuwe) vrienden en een fikse scheut vrolijkheid en levenslust. Plan je op je Suriname reis een paar dagen ‘no span’. Wedden dat het de leukste tijd van je vakantie is?
En gelukkig, Suriname is ver, maar in het hart toch ook weer heel dichtbij.

suriname-rondreis-paramaribo-unesco

Vakantie Suriname praktisch

Enthousiast geworden voor een vakantie naar Suriname? Het land leent zich enorm goed voor een individuele rondreis. Dat kan je zelf regelen, maar je kan ook de hulp van een local inschakelen. Local Hero Janice woont in Suriname en kan je tips geven en een reisplan maken met flink wat échte Suriname-avonturen. Kijk op de site van Local Hero Travel voor meer informatie.

Local Hero Travel

Local Hero Travel is een Nederlandse reisorganisatie waar je jouw individuele rondreis samenstelt met de hulp van een ervaren local. Je reist kleinschalig, verantwoord, én draagt bij aan de lokale gemeenschap.

Voorbereidingen reis Suriname

Voor je reis naar Suriname heb je waarschijnlijk ook vaccinaties nodig. Die kan je via Thuisvaccinatie handig regelen, ze komen zelfs ’s avonds of in het weekeinde thuis langs. Zorg ook dat je handig inpakt en een reiskoffer meeneemt die geschikt is voor een rondreis in de tropen.