Ecuador reisinformatie voor jouw vakantie

Ecuador – Reisadvies

Reisadvies Ecuador

Reizen naar Ecuador is relatief veilig, maar er zijn zeker risico’s, zeker in de grensstreek met Colombia worden voorzorgsmaatregelen geadviseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, daar zijn terroristische groepen actief. De situatie verandert bovendien geregeld, dus hou voor vertrek altijd het meest actuele advies in de gaten via deze site.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijke provincies van Ecuador. In de overige provincies moet je rekening houden met criminaliteit, vooral in de steden Quito en Guayaquil komen berovingen voor.

In Ecuador kunnen demonstraties en stakingen voorkomen die tot geweld leiden, probeer niet langs of door de blokkade te gaan.

Taxi’s

Het ministerie waarschuwt ook voor express ontvoeringen door illegale taxi’s, waarbij toeristen worden gedwongen te gaan pinnen. Dit komt vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger. Officiële taxi’s zijn geel en hebben registratienummers op de deur en een taximeter.

Risico’s in/met natuur

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. Je kan er verdwalen of beroofd worden. Daarom is het raadzaam om natuurgebieden in groepsverband, onder leiding van een gids, te bezoeken.
In Ecuador kunnen (zware) aardbevingen voorkomen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reis tussen Ecuador en Peru over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied met mijnen die nog niet ontploft zijn. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld.

Drugs

De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

Tips ambassade

Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder, genaamd scopolamine. Dit kan een poging tot beroving zijn. Soms wordt het zelfs op promotiefolders gespoten.