Ecuador reisinformatie voor jouw vakantie

Ecuador – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Ecuador

Ecuador heeft een divers klimaat vanwege de geografische ligging en hoogteverschillen. Ecuador ligt op de evenaar en de lage gedeeltes hebben een tropisch klimaat. In de Andes daalt de temperatuur naarmate je hoger komt.

Het land kan worden onderverdeeld in de volgende klimaatzones:

De kustregio: over het algemeen warm en vochtig, met temperaturen tussen 25°C en 30°C.
De hooglanden: mild en gematigd, met temperaturen tussen 15°C en 25°C overdag en koelere nachten.
Het Amazonegebied: tropisch en vochtig, met hoge temperaturen rond de 30°C en het hele jaar door regenval.
De Galapagoseilanden: een mild en droog klimaat, met temperaturen tussen 20°C en 25°C.

Aan de kust is het tropisch en vochtig, met een relatief droge tijd van juli t/m november. In het regenseizoen vallen er vaak tropische regenbuien aan het einde van de dag. De temperatuur aan de kust is gemiddeld zo’n 30 graden.
In de Andes bepaalt de hoogte de temperatuur. In Quito is het gemiddeld tussen de 14 en 21 graden, waarbij het gedurende de dag steeds warmer wordt. Laat in de dag regent het vaak en ’s nachts koelt het flink af. Het regenseizoen in de Sierra duurt van november tot mei, de zon schijnt dan doorgaans ook nog een paar uur.
In het Amazonegebied is het het hele jaar door broeierig en regent het veel. April t/m juni zijn doorgaans de natste en augustus en december t/m maart de droogste maanden, maar dat is een erg relatief gegeven. Het is immers een tropisch regenwoud.
De Galápagosarchipel heeft een regenseizoen van januari t/m juni, waarin het goed te bereizen is. Er valt dan af en toe een flinke tropische bui, maar de rest van de tijd is het lekker warm. Tijdens het droge seizoen van juli t/m december is het koeler en vaak mistig, de naam Garua. Dan is het minder aangenaam.

Klimaattabel

Stad Gemiddelde maximumtemperatuur (°C) Gemiddelde minimumtemperatuur (°C) Gemiddelde neerslag (mm)
Quito 19 9 70
Guayaquil 30 22 100
Cuenca 20 10 80

Let op: de bovenstaande temperaturen en neerslag zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en andere factoren.