Colombia reisinformatie voor jouw vakantie

Colombia – Reisadvies

Reisadvies Colombia

De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en is sterk regionaal bepaald. Daarom is het voor vertrek erg belangrijk de meest actuele stand van zaken te raadplegen op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

De veiligheid in Colombia is de afgelopen jaren verbeterd. Maar zware criminaliteit en terrorisme komen nog steeds veel voor. Hoewel de guerrillabeweging FARC is gedemobiliseerd, is er nog steeds een gewapend conflict in het land gaande met guerrillabeweging ELN. Ook zijn nog steeds verschillende gewapende groepen actief: Bandas Criminales (BACRIM). Deze groepen houden zich onder meer bezig met drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel. Informeer kort voor je reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van je bestemming is.

Landmijnen

In Colombia liggen veel landmijnen, vooral in de gebieden waarvoor het ministerie reizen alleen aanraadt als het noodzakelijk is. Het aantal slachtoffers van landmijnen in Colombia is één van de hoogste ter wereld.

Tips van de ambassade

– In Colombia worden regelmatig passagiers in taxi’s ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. Slachtoffers moeten meerdere malen pinnen. Download de gratis Apps EasyTaxi en Tappsi op je smartphone. Hiermee roept je gemakkelijk een geregistreerde taxi op.
– Criminelen gebruiken steeds vaker drugs om slachtoffers bewusteloos of willoos te maken. Daarna kunnen de dieven makkelijk hun gang gaan. De drugs kunnen in drankjes of in voedsel zitten, maar ook in drankjes, sigaretten, sprays, poeders of zelfs in papier.
– Kindersekstoerisme komt in steden als Medellín, Calí en aan de Caribische kust voor. Bij overtreding volgen zware straffen.
– In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. De straf voor het bezit van of handel in drugs in Colombia is veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Colombiaanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugssmokkel.