Wit-Rusland reisinformatie voor jouw vakantie

Wit-Rusland – Reisadvies

Reisadvies Wit-Rusland

Er is in verband met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de opstelling van Wit-Rusland hier sinds 2022 een negatief reisadvies voor Wit-Rusland.

Er zijn risico’s voor reizen naar Wit-Rusland, die hangen samen met de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp, in 1986, net over de grens in Oekraïne. Het risico van radioactieve besmetting is momenteel echter verwaarloosbaar, behalve in de afgeschermde gebieden in de omgeving van de plek van het ongeluk in het zuiden en oosten van het land.

Demonstraties

Belarus heeft een zeer strenge overheid. De ordediensten maken soms hardhandig een eind aan demonstraties en pakken dan demonstranten op. Mijd daarom ten allen tijde demonstraties en maak geen foto’s van overheidsgebouwen, in het bijzonder het ‘presidential administration office’ in Minsk, of militaire objecten. Als je foto’s maakt loopt je het risico te worden verhoord door de politie en/of inlichtingendiensten en kunnen deze autoriteiten de data deleten of de apparatuur in beslag nemen.
Sinds de in 2020 gehouden presidentsverkiezingen zijn er in Belarus tienduizenden mensen gearresteerd en duizenden tot (vaak lange) gevangenisstraffen veroordeeld. Er worden dagelijks mensen gearresteerd, waarbij soms sprake lijkt te zijn van willekeur. Het hebben van een buitenlandse nationaliteit beschermt je niet tegen arrestatie en/of een gevangenisstraf.

Wit-Rusland heeft een zerotolerance-beleid tegen softdrugs en harddrugs. Ook bij een kleine hoeveelheid drugs kan je een forse gevangenisstraf krijgen.