Zwemmen met je selfie-stick in Zuid-Korea

Verre Avonturen
Zuid-Korea zwemmen
Zuid-Korea kent geweldige stranden en bizarre zwembaden vol wilde glijbanen. Het te water gaan is echter een avontuur op zich. Reken op veel en strenge lifeguards, een badmuts (of pet) in de zwembaden en veel (zwem)kleding.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

En oh ja, een grote zwemband of reddingsvest natuurlijk. De Koreanen zelf hebben bovendien hun mobiele telefoon in een waterdicht tasje om hun nek, of liever nog: op de selfiestick. Om met die laatste te beginnen, Zuid-Koreanen zijn vastgegroeid aan hun mobiele telefoon. Ze leggen letterlijk iedere stap die ze zetten vast, dus kijk niet raar op als je jongeren eerst een half uur lang foto’s ziet maken van zichzelf in de branding, waarna ze pas gaan dobberen.

Zuid-Korea is een waanzinnig veilig land. Je kan aan de drukke stranden van Busan of bij het openluchtzwembad in Seoel voor een paar euro een kluisje huren, maar vrijwel iedereen laat zijn of haar spullen gewoon op de handdoek liggen als ze gaan zwemmen, ook een fotocamera of portemonnee. De smartphone dragen ze echter wel om hun nek, om ook in het water selfies te kunnen maken.

Slechts een enkeling draagt een bikini of zwembroek. Veel Koreanen willen namelijk niet bruin worden en hullen zich in lange leggings en een soort gaasvestjes over hun zwemkleding. Anderen zwemmen in een korte broek en t-shirt of met lange UV-werende kleding.

Zuid-Korea Busan

Veiligheid in zee

Omdat velen niet kunnen zwemmen, zijn de regels streng en het water ondiep. Verheug je niet op een flinke zwemtocht in de zee; springen in de golven en dobberen in je zwemband is het maximaal haalbare. Maar dan heb je wel prachtig zand, goede golven en helder water. Ga je even over een lijn, dan fluit de lifeguard je direct terug.

Op de stranden in bijvoorbeeld Sokcho en Busan kan je parasols en grote zwembanden huren, die laatsten blijven eind van de middag vaak in de branding liggen tot sluiting, dus dan kan je er gratis eentje gebruiken. Een strandmat is handig en overal te koop voor ongeveer tien euro. Met een beetje mazzel passeer je onderweg naar je hotel of guesthouse een apparaat waarmee je je voeten schoon kan blazen. Zand blijft op het strand…

De zee ’sluit’ rond half zeven ’s avonds. Dan mag er niemand meer in het water, en dat doet dan ook niemand. Ouderen maken met prikstokken de stranden schoon en jongeren en gezinnen gaan er daarna picknicken. Ook zwembaden worden op gezette tijden even leeg geveegd, dan moet iedereen er even uit en hebben de badmeesters een minuut of vijf pauze. Een surrealistisch beeld, maar de Koreanen vinden het heel normaal dus doe gewoon lekker mee en gebruik de zwempauze om je te verwonderen om de … vele selfies die ook nu weer worden gemaakt.

Zuid-Korea natuurwater

Tip van Reisbijbel: “Laat in Busan het bekende en massale Haeundae Beach links liggen en neem de bus naar Songjeong Beach. Daar haakten wij bij Holic Surf met onze kinderen van 8 en bijna 10 aan bij een golfsurfles. De instructeur sprak vrijwel alleen Koreaans, maar surfen leer je ook door goed te kijken en de bewegingen na te doen. Eerst op het droge, rij aan rij in het zand. Daarna in kleine groepjes de branding in, waar de instructeur je een zetje geeft als de goede golf je mee kan nemen. Twee uur werken leverde ons allemaal een heuse rit op het water op!”

Pret in de schone riviertjes

In de natuurgebieden kan je vaak na afloop van je hike even spetteren in de riviertjes of bij een waterval. Prachtig helder water, lekker fris en soms volledig verlaten. In de buurt van de overnachtingsplekken wordt er vaak door de Koreanen zelf gegeten en gedronken en is het er een vrolijke boel. Je zal er een bezienswaardigheid zijn, zeker als je hier in reguliere zwemkleding te water gaat. Met handen en voeten maken de locals contact met je.

Zwemparadijzen Zuid-Korea

Een echte aanrader in Zuid-Korea zijn de zwemparadijzen. Of je nu met of zonder kinderen reist, bezoek er eentje. Er zijn er meerdere verspreid over het land, ook vlakbij Seoel. Lotte World, Caribian Bay, Seorak Waterpia en Gimhae Lotte Water Park zijn wat voorbeelden. Reken op bizarre glijbanen, heftige waterstromen en wilde waterbanen. Je moet verplicht een zwemvest aan, en eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd overbodig.

KoreaReizen

Reisbijbel ontdekte Zuid-Korea in samenwerking met het gespecialiseerde reisbureau KoreaReizen. Zij stellen een reis samen op basis van jouw wensen en budget. Daarbij gaan ze uit van een zo zelfstandig mogelijke reis. Dus met openbaar vervoer waar mogelijk en een huurauto waar dat handig is. Met hun rondreis kom je langs alle leuke stranden van het land!