Smakelijk eten in Zuid-Korea, zo doe je dat

Verre Avonturen
Zuid-Korea Eten
Vergeet de horrorverhalen over kimchi en verwelkom de schaar en stokjes aan je eettafel. Met een beetje geluk past in die tafel een soort barbecue plaat en worden daaromheen allerlei bakjes met bijgerechten gezet. Eten in Zuid-Korea is voor veel Europeanen een avontuur, maar wel eentje met een prima smaak! 10 tips om er te reizen met een goed gevulde maag.
Tekst: Fleur Besters
Video: Joep Kolijn

Eten in Zuid-Korea is de eerste dagen best een avontuur. Zuid-Koreanen eten veel en vaak buiten de deur, dus je hoeft niet bang te zijn om ergens zonder eten te stranden. Er zijn heel veel restaurantjes, food streets, markten met kraampjes waar ter plekke eten in wordt bereid, karretjes op straat en mocht dat allemaal mislopen: je kan overal noedels kopen in kleine 24-uurs winkeltjes. De omloopsnelheid bij de tentjes op straat is tamelijk groot. Er gaan geen verhalen over reizigersziekte, maar hou ook rekening met je eetgewoonten in Nederland. Wie altijd Hollandse pot eet, zal wellicht wat meer moeten wennen aan deze nieuwe eetcultuur in Zuid-Korea.

Lekker pittig eten in Zuid-Korea

Restaurants in Zuid-Korea hebben doorgaans één specialiteit, zoals varkensvlees, kip, zeevruchten of vis of zelfs alleen desserts. De keuze uit gerechten is vaak niet heel groot. Doorgaans staan er foto’s van de gerechten bij de Koreaanse tekens. Reken niet op een Engelstalige menukaart en laat je verrassen.

Het Koreaanse eten is dankzij de pepers en sesamolie, knoflook en gember zo nu en dan erg pittig, maar een gemiddelde noedelsoep of het geliefde varkensvlees dat je op de bbq kan laten bereiden, is van zichzelf niet gekruid. Afblussen kan altijd met de rijst die je net als soep in kleine bakjes bij je gerecht krijgt. Je krijgt overal ook gratis een fles koud water, die ze graag voor je bijvullen.

Eten Zuid-Korea bbq op tafel

Laat je helpen, proeven moet!

Laat je helpen bij je kennismaking met eten Zuid-Korea! Zuid-Koreanen vinden het geweldig als een Europeaan bij hen in het eethuis komt eten. En zeker als reizigers ook nog meedoen met hun eetcultuur. Dus leer van hen hoe je je vlees op een blad sla legt, dat versiert met een soort saté/sambalsaus, voorziet van vers teentje knoflook en dan… in één keer in je mond stopt.

Bij oververhitting lachen ze je graag uit en als je een misser maakt, wijzen ze je daar direct op. In sommige restaurants dus schoenen uit, en vergeet nooit: weigeren van voedsel is onbeleefd, dus eet die mini-inktvis of kleine krabbetjes dus gewoon dapper in één hap op! Wegspoelen kan met het gratis water dat altijd op tafel staat of de stevige rijstwijn. En een halve fles bier schenken ze ook vrijwel overal!

Zuid-Korea eten foodmarket sfeer

Samen eten van een uitgebreid menu

In de meeste échte Koreaanse restaurants kies je een menu. Rond je gekozen hoofdgerecht krijg je veelvoorkomende bijgerechten. Denk aan de pittige kimchi (gefermenteerde groente), gedroogde sardientjes, spinazie of andere groenten. Zo’n menu kost vaak tussen de 12.000-18.000 (varkensvlees) en 30.000 (kip) tot 80.000 (kreeft) Won.
Je kan er eenvoudig met tweeën van eten, maar vaak moet je minimaal 2 menu’s afnemen. Kinderen eten gewoon met de pot mee, je hoeft voor hen niet apart te bestellen.

Tip van Reisbijbel: “Begin bescheiden met bestellen van eten in Zuid-Korea, je kan altijd extra gerechten vragen, het eten staat doorgaans erg snel op tafel. En het is vaak al uitgebreider dan je gewend bent in Nederland.”

Eten Zuid-Korea foodmarket inktvis

Verstopte stokjes en een schaar aan tafel

Stokjes! Houten stokjes of metalen stokjes. Daar eet je mee tijdens je vakantie in Zuid-Korea. Ze zitten vaak verborgen in een langwerpig bakje op tafel, samen met lepels. Even oefenen dus. Als het het eenmaal gewend bent, ga je het thuis vast ook doen. Koop dus ergens stokjes als souvenir!
Messen worden alleen door de koks gebruikt, vlees knip je in Zuid-Korea met een schaar! Noedelsliertjes mag je trouwens gewoon met je stokjes naar de mond brengen en naar binnen slurpen. Iedere dag drie keer oefenen en na een week wil je niet anders meer.

Fruit en koffie zijn duur

Fruit is in Zuid-Korea te koop op de markten en in supermarkten, maar in vergelijking met Nederland soms erg duur. Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen.
Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo’n 5.000 Won. De enorme watermeloenen leveren je in een motel of op de camping zeker aanspraak op als je wat stukken deelt met de andere gasten!

Koude koffie

Koude koffie met ijsblokjes erin. Dat is de norm in Zuid-Korea. Even wennen, maar zeker in de hete zomermaanden lekker. Je koopt het op straat, bij een speciale koffiebar of in de supermarkt. Daar zit poederkoffie in allerlei smaken in een zakje, in de diepvriezer liggen bekers met ijs en zo maak je je eigen ijskoffie voor 1.500 Won (er zijn ook limonade- en theevarianten).

Warme koffie is aanzienlijk duurder, reken op 4.500 tot 5.500 Won voor een goede cappuccino. De prijzen verschillen amper tussen Seoel, Busan of het platteland.

Eten Zuid-Korea ontbijt

Logeren zonder ontbijt

Zuid-Koreanen ontbijten en lunchen zelden in het hotel of pension. Omdat het toerisme in de kinderschoenen staat, moet je dus niet rekenen op een ontbijt, of je moet bij een grote, internationale keten hebben geboekt.
In de steden is daarentegen in iedere straat wel een koffiebar, waar je ook -vaak zoete- broodjes kan krijgen. Reken niet op keuze uit sandwiches, vaak is er een soort sandwich gezond of een tosti.
Daarnaast zijn er verschillende Frans georiënteerde ketens, zoals Paris Baguette, waar je lekkere broodsoorten kan krijgen, zelfs echt stokbrood (zonder beleg).

Tip van Reisbijbel: “Blijf je enkele dagen in een motel of appartement? Koop yoghurt en muesli bij een 24-uurs supermarkt. Of eieren en worstjes en een witbrood. In motels mag je de keuken gebruiken en maak je jezelf een stevig ontbijt!”

Gedroogde of juist extreem verse vis

Echt de diepte in met de eetgewoonten tijdens je vakantie in Zuid-Korea kan trouwens ook. Gedroogde vissen zijn er in allerlei varianten, je kan schelpdieren eten of zelfs een levende vis of enorme krab of kreeft kiezen bij een kraam en die vervolgens in een centrale hal opeten. Hiervoor kan je het beste terecht in steden Busan of Sokcho aan het strand. Bezoek er de lokale markten en als je durft: kies een exotische vis om te eten in Zuid-Korea! Stuur je een foto als bewijs?

Eten Zuid-Korea vis schoonmaken