Panama reisinformatie voor jouw vakantie

Panama – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Panama

Klimaattype: Tropisch

Panama heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. Panama kent echter wel een zomer en een winter. De zomer in Panama loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen. Gedurende deze maanden valt er in Panama (en dan met name in zuiden van het land) nauwelijks regen. Dit is dan ook de beste tijd om Panama te bezoeken, met name als je van plan bent om wandeltochten te gaan maken.

De winter loopt in Panama van half april tot en met november. In de winter valt de meeste neerslag. De neerslag valt dan echter met name in korte, hevige, tropische buien, die vaak maximaal een uur duren. Omdat de luchtvochtigheid in Panama heel hoog is, vooral tijdens het regenseizoen, is de warmte drukkend en zweet je snel. De buien zorgen dan ook voor wat verfrissing, en worden in de regel gevolgd door een heldere hemel.

Tropische stormen en overstromingen

Tropische stormen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen en orkanen kunnen voorkomen, maar de laatste orkaan kwam in 1969 aan land. Wel kan er van april tot en met december extreme regenval voorkomen als gevolg van een dichtbij langstrekkende orkaan. Extreme regenval kan dan voor grote plaatselijke problemen zorgen, zoals overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen. De havenstad Colon overstroomt minstens 1 keer per jaar gedeeltelijk.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Informeer naar de situatie voordat je naar een aardbeving getroffen gebied reist.