Panama reisinformatie voor jouw vakantie

Panama – Reisadvies

Reisadvies Panama

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Panama. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd.

Ook bij toeristenattracties buiten de stad komt zware criminaliteit zoals overvallen voor, bijvoorbeeld bij de oude Panama-ruïnes van Panama Vieja.

Kijk voor de meest recente updates, ook over natuurgeweld, voor vertrek altijd op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Avondklok voor jongeren

In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen zijn. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan.

Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren. Maar er zijn nog geen buitenlanders aangehouden vanwege de maatregel.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. In dit gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare grensgebied steken Colombiaanse guerillastrijders en drugssmokkelaars regelmatig de grens over. Laat je hier altijd begeleiden door politie of reis georganiseerd, in een groep.

Tips van de ambassade

– Toerisme naar de San Blas eilanden is populair. Sommige bootjes die je naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn echter niet veilig. Kijk goed naar de staat van de boot en er zijn bij voorkeur twee buitenboordmotoren aanwezig.
– In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid je goed voor als je in de natuur op pad gaat.
– Let erop dat je stempels in je paspoort krijgt van het land dat je verlaat en het land waar je binnenkomt. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1000 USD.