Taiwan reisinformatie voor jouw vakantie

Taiwan – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Taiwan

Klimaattype: Tropisch Klimaat (Chinaklimaat) (Af)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 28°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 16°C
Regenseizoen: juni tot augustus
Beste reistijd: oktober tot november

Taiwan heeft in een tropisch klimaat en in de bergen een steppeklimaat. In de zomer, die loopt die loopt van mei tot september, kan de temperatuur in Taiwan vaak hoog oplopen, met temperaturen die variëren tussen de 25 en 33 graden Celsius. De wintermaanden (van december tot en met februari) zijn iets kouder, maar zijn nog steeds zeer aangenaam. Het sneeuwt in de winter alleen in het hooggebergte.

Neerslag

De hoeveelheid neerslag is afhankelijk van het seizoen, de plaats en de hoogte. Gemiddeld valt er in Taiwan rond de 2500 millimeter neerslag per jaar. Op de droogste plaats in het land valt ruim 900 millimeter per jaar, terwijl dit op de natste plaats 4929 millimeter per jaar is. In de hoofdstad Taipei valt jaarlijks zo”n 2100 millimeter neerslag. Vooral juli en augustus zijn in Taipei natte maanden met meer dan 200 millimeter neerslag per maand. In een droge maand in Taipei zoals in februari, valt gemiddeld 75 millimeter regen. Echt droog is het nooit in Taiwan. Alhoewel in gebieden verscholen achter een berg, soms enkele millimeters per maand valt. Van eind oktober tot begin maart valt er in net noorden van Taiwan veel regen, terwijl het zuidelijk deel dan een frisse, zonnige winter kent. In de zomer is de situatie omgekeerd, dan is er veel regen in het zuiden terwijl het in het noorden warm en droog is.

Tyfoonseizoen

Taiwan wordt elk jaar getroffen door drie tot vier tyfoons. Deze tyfoons komen vaak uit het zuiden of oosten en trekken dan vaak naar Japan of China. Doordat ze de bergen oversteken valt er extra veel regen. Dit heeft tot gevolg dat op het eiland veel schade ontstaat en dat overstromingen snel plaatsvinden. Het tyfoonseizoen voor het zeegebied bij Taiwan loopt van 1 mei tot 1 januari. Het hoogtepunt zijn de maanden juli, augustus en september. Dan is de kans erg groot dat Taiwan door een tyfoon wordt getroffen.

Beste reistijd

Over het algemeen is de beste periode om Taiwan te bezoeken is de periode van oktober tot november. Hoewel in oktober nog tyfoons kunnen optreden zijn de temperaturen gedurende deze periode het meest aangenaam.