Guatemala reisinformatie voor jouw vakantie

Guatemala – Valuta

Valuta Guatemala

De munteenheid van Guatemala is de quetzal (Q). De quetzal is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10 en 25 cent en biljetten van 50 cent (bruin), Q1 (groen), Q5 (paars), Q10 (rood), Q20 (blauw), Q50 (oranje) en Q100 (lichtbruin).

De bank op het vliegveld van Guatemala City is dag en nacht geopend en wisselt travellercheques en cash US dollars in. Je kunt natuurlijk ook alvast wat quetzals halen in Nederland of België. Dit is wel vaak een stuk duurder dan het aanschaffen van quetzals in Guatemala.

Er zijn in het hele land banken, die Amerikaanse dollars omwisselen in quetzales. Bovendien kan je bijna overal ook met dollars betalen. Dit gebeurt dan wel vaak tegen een ongunstige koers. Andere valuta kun je bijna nergens wisselen.

Zorg er wel voor dat de dollarbiljetten er als nieuw uitzien en van de laatste printuitgave zijn. Bovendien is het handig om een aantal kleine coupures mee te nemen.

Pinnen en creditcard

In Guatemala-Stad, Panajachel en Antigua zijn geldautomaten waar je met je bankpasje met een cirruslogo kunt pinnen. Ook op sommige andere plaatsen in Guatemala kan je pinnen met passen met het cirruslogo. Vaak echter zijn de pinautomaten buiten gebruik, vooral in de minder toeristische plaatsen en streken.

De bekende creditcards (Euro/Visa/Mastercard en American Express) worden in Guatemala op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de grotere en duurdere winkels, hotels en restaurants. Ook kun je bij veel banken eenvoudig geld opnemen met je creditcard.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo in een korte tijd al het geld van een rekening halen. Wees dus alert.

Openingstijden banken

De banken in Guatemala zijn over het algemeen open van 9.00 uur tot 15.00 uur. In de grote steden en toeristencentra zijn vestigingen die ’s avonds tot 20.00 uur of 21.00 uur open blijven.