Guatemala reisinformatie voor jouw vakantie

Guatemala – Reisadvies

Reisadvies Guatemala

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala die met name te maken hebben met geweld en criminaliteit door de georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Dat gebeurt in het hele land. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan de precieze gebieden waar je niet moet reizen, en de meest actuele stand van zaken. Raadpleeg die altijd voor vertrek, dat kan hier.

Vooral voetgangers lopen een verhoogd risico, slachtoffer te worden van gewapende overvallen en zakkenrollerij in Guatemala-stad. Op diverse doorgaande wegen vinden overvallen plaats.

Criminaliteit

In Guatemala zijn moord, verkrachting en gewapende overvallen een groot probleem. De politie is niet genoeg in staat om deze criminaliteit aan te pakken. In het hele land vinden dan ook regelmatig gewapende overvallen plaats.

Alleenreizende vrouwen

Voor vrouwen is het niet verstandig om alleen, of met een andere vrouw, buiten de stad te reizen of in eenzame gebieden rond te trekken. Ook niet onder begeleiding van een lokale gids. Er komt seksueel geweld tegen vrouwen voor in Guatemala. Als reizen toch noodzakelijk is, wees dan extra voorzichtig en sluit aan bij andere reizigers.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo in een korte tijd al het geld van een rekening halen.

Natuurgeweld

In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen en (zware) aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Als je een vulkaan wilt beklimmen moet je bovendien rekening houden met overvallen, neem altijd een gids mee. Met name de vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaguito en Tacana zijn nog geregeld actief. Controleer dat altijd voordat je gaat klimmen.