Iran

Woestijn, steppe

klimaat

Klimaat: woestijn- en steppeklimaat
Gem. temperatuur zomer: 30-35 graden
Gem. temperatuur winter: 5 graden
Geen regenseizoen

Iran is een van de grootste landen van Azië en kent flinke extremen qua weer. In de zomer is het warm tot heet, op sommige plekken wordt het 40 tot 45 graden. Het zeewater van de Perzische golf is dan ook 30 tot 32 graden in juni en juli. In het zuidoosten is het in de zomer vaak maandenlang volkomen droog.

In de winter kan het daarentegen enorm koud worden, met harde wind die zelfs orkaansnelheden bereikt. 

Veel risico's

reisadvies

Er zijn meerdere risico's rond reizen naar Iran. Voor een deel van het land, dat grenst aan Pakistan, Iran en Afghanistan, geldt een negatief reisadvies. Het Iraanse rechtssysteem is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, homoseksuele handelingen en geloofsafval. Of voor andere daden die tegen de islam ingaan.

Controleer gezien de risico's altijd voor vertrek het meest recente reisadvies van het ministerie met alle precieze aanwijzingen. Dat kan hier.

Vrouwen

Voor meisjes vanaf 9 jaar en vrouwen gelden er dwingende kledingvoorschriften. Neem dat niet lichtzinnig op, te blote kleding kan ertoe leiden dat je in de gevangenis belandt. 

Fotografie

Op veel plaatsen, uitgezonderd toeristische trekpleisters, mag je geen foto's maken. Iraanse burgers mogen zeker niet gefotografeerd worden. Neem geen enkel risico, ook niet met het maken van videobeelden. 

Op social media is censuur en al het internetverkeer wordt gecontroleerd. Je mag ook geen reisblog bijhouden over je reis. 

Criminaliteit

Er zijn zwaar bewapende drugsbendes actief in de oostelijke provincies. Daarnaast moet je, net als elders in de wereld, alert zijn in de grote steden. 

Tips van de ambassade

Door de sancties is Iran afgesloten van het internationaal bankverkeer. Dit betekent onder andere dat u in Iran geen geld kunt opnemen met uw Nederlandse bankpas. Ook kunt u niet betalen met uw Nederlandse creditcard. Dat kan alleen met een Iraanse creditcard. Het is ook niet mogelijk om geld over te maken naar Iran. Dit geldt ook als u tijdens uw reis geen contant geld meer heeft.

Zorg daarom dat u voldoende contant geld bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran.

Malaria

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Iran alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Iran binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Iran aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Iran.

Malaria

Er komt in Iran malaria voor van maart tot en met november, in het zuidwestelijke en zuidelijke deel van Iran. Hiervoor worden malariamiddelen geadviseerd. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van Iran.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Iran

Nederlandse Ambassade
No.60, 
West Arghavan, 
Dibaji North Street, 
Farmanieh
Tehran, 1953623253

Tel. +98 21 23 66 00 00

E-mail: teh@minbuza.nl
Website: http://iran.nlambassade.org/

Openingstijden: zondag-woensdag 07:30-16:00, donderdag 07:30-13:30

Belgische Ambassade
Avenue Shadid Fayazi 155-157

16778 Teheran

Iran

Postadres:
P.O. Box 11365 - 115 Teheran

Tel. + (98) (21) 2204.92.47
Fax + (98) (21) 2204.46.08

E-mail: Teheran@diplobel.org

Website: http://www.diplomatie.be/tehrannl

Ja

visumplicht

Voor Iran heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum
- Een uitnodiging van een persoon of organisatie in Iran

- Geen Israëlische stempels in het paspoort

 

Visum

Voor een bezoek aan Iran is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Het visum voor Iran is verkrijgbaar bij de Iraanse ambassades in Den Haag en Brussel of via deze site. Het visum kost € 50,-. Voor zakenreizen naar Iran heb je een ander visum nodig. Dit visum is eveneens verkrijgbaar bij de Iraanse ambassades in Den Haag en Brussel. Dit visum kost ongeveer € 60,-. Je hebt pasfoto's nodig voor je visum

Uitnodiging

Om Iran te bezoeken heb je een uitnodiging nodig van een persoon of organisatie in Iran. Wanneer je je reis naar Iran via een reisbureau boekt zijn deze vaak in staat om een uitnodiging voor je te regelen.

Adressen Iraanse ambassade in Nederland en België

Nederland:
Ambassade Iran
Duinweg 20
2585 JX Den Haag

070-3548483/3384000
070-3503224

Email :info@iranianembassy.nl
Website: http://thehague.mfa.gov.ir/

Openingstijden: maandag-vrijdag 08:30-17:00

België:
Ambassade Iran
Tervurenlaan 415
1150 Pieters-Woluwe

Tel nr. 02.762.37.45
Fax: 02.762.39.15

E-mail: iran-embassy@yahoo.com

Iraanse rial

Valuta

De munteenheid van Iran is de rial. Er zijn sinds kort bankbiljetten van 500.000 rial (15 euro). Over het algemeen rekent men in toman. De prijs in toman krijg je door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman. 

Bekijk hier de actuele koers. 

Pinnen in Iran

Er zijn geen ATM automaten in Iran en creditcards worden bijna nergens geaccepteerd. Dollars en euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. Ook wisselen veel buitenlanders hun geld ‘op straat’. Je moet je geld dus contact meenemen. 

Fooi

Het geven van fooien is in Iran vanzelfsprekend, zeker ook aan je lokale gids, chauffeur en hun bijrijders. Ook in de horeca wordt een fooi verwacht. Taxichauffeurs verwachten daarentegen weer geen fooi. 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Iran zijn

Dag van de Revolutie 11 februari
Dag van de Nationalisatie van de olie 20 maart
Persisch Nieuwjaar 21-24 maart
Dag van de Islamitische republiek 1 april
Sizdah-bedar 2 april
Dood van Iman Khomeini 4 juni
Revolt van Khordad 15 5 juni

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Iran nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

2,5 uur

tijdsverschil

In Iran is het over het algemeen 2,5 uur later dan in Nederland en België.

Omdat de zomer- en wintertijd in Iran op een andere datum beginnen is het in Iran van 22 maart tot 26 maart echter 3,5 uur later en van 22 september tot 29 oktober 1,5 uur later dan bij ons. 

Perzisch

taal

De officiële taal van Iran is het Perzisch, ofwel Fârsi.

In een aantal regio's in Iran worden ook wel andere talen gesproken, zoals het Koerdisch, Turkmeens en Arabisch.

In de grote steden van Iran spreekt men bovendien vaak ook wel wat Engels.

Teheran

 In Teheran zie je meer haar dan hoofddoek en lopen stelletjes hand in hand over straat. En onveilig zal je je vrijwel nergens voelen, ook ’s avonds niet.

Teheran

Hoewel de meningen erover verdeeld lijken, is Teheran zeker de moeite waard om een of twee dagen te bezoeken. De residentie van de laatste Sjah Niyavaran Palace, het Golestan Palace, de bazaar, een van de vele parken en het Imamzadeh Saleh-mausoleum zijn bijvoorbeeld aanraders. 

Tabriz

De tweede stad van Iran, Tabriz, is bekend van de bazaar, die UNESCO Werelderfgoed is. 

Bazar van Tabriz

Het is de grootste overdekte bazar ter wereld en ooit een van de belangrijkste stops op de zijderoute. Slenter door de eeuwenoude koele gangenstelsels langs rijen kraampjes met zoetigheid, saffraan, groenten, fruit, noten, kleding, sieraden en Perzische tapijten. 

Masuleh

Wat zeker niet aan je trip door het noorden en westen van Iran mag ontbreken, is het prachtig gelegen bergdorpje Masuleh, dat zeker een millennium oud is. 

Masuleh

De kleine, terracottagekleurde huisjes steken sterk af tegen het groen van de omliggende mistige bossen. Zeker wanneer de schemer inzet en de lichtjes aangaan, voelt het alsof je in een sprookje bent beland. Het dorpje is zo steil tegen de berg gebouwd, dat het dak van het ene huis de straat van de volgende rij huizen vormt. 

Alamut Vallei

De Alamut Vallei biedt goede gelegenheden voor één- of meerdaagse wandeltochten, waarbij je bij mensen thuis in alle eenvoud op een matje op de vloer overnacht.

Alamut Vallei

 Bezoek de verschillende ruïnes van de 12e eeuwse kastelen die ook wel Castles of the Assassins worden genoemd en waarvan na verwoesting door de Mongolen in de 13e eeuw weinig meer over is.

WTC

Artikelen over Iran

Iran is een opkomende reisbestemming: dat klinkt hartstikke leuk, maar is een reis naar Iran ook een goed idee? In dit artikel...

10 Antwoorden op de meest gestelde vragen over reizen naar Iran
1
Reisbijbel

Iran heeft reizigers ontzettend veel te bieden. De meeste bekende bezienswaardigheden liggen in centraal Iran, zoals woestijnstad Yazd, de opgravingen...

Rondreis door noorden van Iran: reistips
2
Reisbijbel

Iedereen die veel reist moet het wel eens zijn opgevallen. Zijn de Nederlanders in verre streken relatief oververtegenwoordigd ten opzichte...

Kijktip: andere reizen
3
Reisbijbel

De UNESCO heeft negentien nieuwe locaties toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daartoe werd besloten tijdens de 37-ste zitting van het...

Werelderfgoedlijst UNESCO opnieuw uitgebreid
4
Reisbijbel

Reizen iran

Rondreis Iran, 10 dagen

Rondreis Iran, 10 dagen

Tijdens deze 10-daagse rondreis door Iran bezoeken we de absolute Hoogtepunten van Iran. Via de hoofdstad Teheran reizen we door de woestijn naar Kashan en Yazd om vervolgens in het koele en aangename Shiraz aan te belanden. Het historische Persepolis en stad van de bruggen Isfahan maken de reis compleet.

land iran
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1395
reisduur 10 dagen
Rondreis Iran, 21 dagen

Rondreis Iran, 21 dagen

Complete rondreis door het fascinerende Iran. We bezoeken niet alleen de hoogtepunten in centraal Iran, maar ook de interessante noordwestelijke provincies oost- en west Azerbeidzjan en Koerdistan.

land iran
aanbieder Djoser
prijs vanaf 2295
reisduur 21 dagen
Rondreis Iran, 14 dagen

Rondreis Iran, 14 dagen

Tijdens deze tweeweekse rondreis door Iran bezoeken we de hoofdstad Teheran en bijzondere plekken als Shiraz, Persepolis en Isfahan.

land iran
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1595
reisduur 14 dagen
Rondreis IRAN - 15 dagen; Fraaie mozaïeken en hartelijke mensen

Rondreis IRAN - 15 dagen; Fraaie mozaïeken en hartelijke mensen

Iran is zeker een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Bezoekers komen na hun Iran rondreis dan ook terug met zeer enthousiaste verhalen over de hartverwarmende contacten met de bevolking, de overdaad aan schitterende steden, eeuwenoude cultuurschatten en de ruige woestijn- en berglandschappen. En dan zijn er nog de bazaars die de sfeer van 1001 Nacht uitstralen. Kortom, een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring.

land iran
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 1895
reisduur 15 dagen
17-daagse groepsrondreis Cultuurschatten van Iran

17-daagse groepsrondreis Cultuurschatten van Iran

Maak kennis met het indrukwekkende Iran, oftewel het oude Perzië met zijn bijzonder lange historie met vele culturele hoogtepunten. De reis begint in de hoofdstad Teheran met zijn indrukwekkende bazaars, paleis van en vele parken en musea. We bezoeken tijdens de reis diverse archeologische UNESCO-sites zoals het bijzondere Soltaniyeh en Bisotun, beide zeer indrukwekkend. We reizen per trein naar Yazd, één van de oudste steden ter wereld met een prachtige bazaar met een labyrint van kleine straatjes, steegjes en binnentuinen. De steden Shiraz en het mooie Isfahan zijn hoogtepunten van deze rondreis. Hier nemen we uitgebreid de tijd voor. Onderweg bezoeken we het zeer goed bewaard gebleven Persepolis, een juweel uit de Perzische geschiedenis. We overnachten in de best beschikbare hotels en beleven een unieke overnachting in een traditionele karavanserai op de Zijderoute.

land iran
aanbieder Fox
prijs vanaf 2299
reisduur 17 dagen
Rondreis Iran

Rondreis Iran

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door het mysterieuze Iran is enorm veel te ontdekken: sfeervolle middeleeuwse steden met kleurrijke bazaars, vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot de top van de islamitische architectuur behoren. Overal word je als westerling gastvrij onthaald en willen mensen graag een gesprek met je aanknopen. Jouw beeld van Iran zal na deze reis beslist gewijzigd zijn!

land iran
aanbieder Baobab
prijs vanaf 1498
reisduur 12 dagen
Iran - wandelreis

Iran - wandelreis

Unieke wandelvakantie naar een fascinerend land. De reis kent twee gezichten: de eerste week vooral aandacht voor de culturele hoogtepunten in het midden en zuiden van het land, het hart van het oude Perzië. De steden Shiraz, Esfahan, Kashan en Persepolis, maar ook wandelingen in het weinig bezochte Zagrosgebergte. Het tweede deel van de reis speelt zich af in de bergen bij Teheran: dan maak je twee minitrektochten in het Alborzgebergte en bij de vulkaan Mt Damavand, dè iconische berg van Iran. Verblijf in goede hotels in de steden en bij de gastvrije Iraniërs thuis in de bergen. Begeleid door SNP reisleider en lokale berggidsen en cultuurgidsen.

land iran
aanbieder SNP
prijs vanaf 0
reisduur 18 dagen
Groepsreis Iran; Achter de sluier

Groepsreis Iran; Achter de sluier

Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring. Een fascinerende Iran groepsreis langs schitterende steden en eeuwenoude cultuurschatten, woeste berggebieden en uitgestrekte woestijnen. Maar Iran betekent vooral je laten onthalen door een hartverwarmende en nieuwsgierige bevolking. En misschien wel de beste manier om Iraniërs te leren kennen is door samen met hen te reizen! In aangename treinen en zeer goede bussen zal contact leggen geen enkel probleem zijn. Iran zal je met open armen ontvangen! 

land iran
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1599
reisduur 16 dagen / 15 nachten dagen