De Flamsbana, een uniek spoor in Noorwegen

Actief Europa
De Flamsbana, een uniek spoor in Noorwegen
Ga mee op een onvergetelijke zomerreis door het adembenemende landschap van Noorwegen aan boord van de Flåmsbana.

Wanneer je denkt aan Noorwegen, komen beelden van majestueuze fjorden, indrukwekkende bergen en glinsterende gletsjers al snel voor de geest. En als er één plek is die deze wonderen van de natuur met elkaar verbindt, dan is het de Flåmsbana, een van ’s werelds meest spectaculaire treinreizen.

Eerst even wat uitleg over de Flåmsbana, ook wel bekend als de Flåm Railway. Het is een van de meest iconische spoorwegen ter wereld. Deze korte maar uiterst schilderachtige treinreis voert je van het charmante dorp Flåm aan de Aurlandsfjord naar het bergstation in Myrdal, waar je aansluiting kunt maken met de beroemde Oslo-Bergen-spoorweg. Er zijn maar liefst twintig tunnels gemaakt.

flamsbana station

Je kan in alle jaargetijden reizen met de Flåmsbana. In de zomer komt het landschap echter volop tot leven, je reist terwijl de trein badend in het zachte zonlicht voortgaat en het landschap versierd is met bloeiende wilde bloemen. De groene valleien en besneeuwde bergtoppen vormen een adembenemend contrast.

Opstappen in Flåm

Je avontuur begint altijd in het dorp Flåm, gelegen aan de oevers van de diepblauwe Aurlandsfjord. Hier kun je alvast de lokale sfeer opsnuiven voordat je aan boord gaat van de Flåmsbana. Zorg ervoor dat je vroeg genoeg arriveert om een beetje rond te wandelen en te genieten van de adembenemende uitzichten op de fjord. Het is een beetje een vervreemdende plek, zo temidden van het natuurgeweld, maar je kan er prima overnachten, eten en drinken.

flam trein

De Klim naar Myrdal

Zodra de trein vertrekt, begint de indrukwekkende klim omhoog naar Myrdal. De Flåmsbana stijgt maar liefst 863 meter in slechts 20 kilometer, en de zomerse omgeving voegt een extra dimensie toe aan dit avontuur. Terwijl je omhoog gaat, sta je versteld van de watervallen die langs de route naar beneden storten en van de dichte bossen die zich als een groen tapijt uitstrekken.

Onderweg stopt de trein onder andere bij Kjosfossen. Hier kun je uitstappen en de indrukwekkende waterval van dichtbij bewonderen. Het is een geweldige plek om wat foto’s te maken en te genieten van de prachtige omgeving en je treinreis zo wat langer te maken.

Myrdal

Na ongeveer een uur arriveer je in Myrdal, het eindpunt van de Flåmsbana. Hier kun je genieten van een welverdiende pauze en het prachtige berglandschap bewonderen. Als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je ervoor kiezen om vanuit Myrdal een wandeling te maken en de bergen nog dichter te verkennen.

Na je verblijf in Myrdal keer je terug naar Flåm met de trein. De afdaling biedt opnieuw adembenemende uitzichten, het uitzicht is nu natuurlijk net wat anders. Of je reist verder per trein naar Oslo natuurlijk!