Crafuncins leren koken in Italië

Actief Europa
Crafucins Italië

De talloze bloembakken, twee volkswagenbusjes en een stralend lachende Anna Messner Perthoner zorgen voor een warm entree op de grote boederij in St Cristina. Een van de leukste en lekkerste manieren om een streek te leren kennen, is door er een kookcursus te volgen.

Wie Italië en het eten écht wil leren kennen, zou een kookcursus kunnen overwegen. De mooiste verhalen uit de streek komen dan vanzelf op tafel.
Tekst: Jorien de Wit

Ook Anna’s dochter is vanuit een paar dorpjes verderop overgekomen om te helpen met het maken van crafuncins, een met spinazie gevulde ravioli. Het huis is warm en gezellig. De muren hangen vol met kunst van Anna’s vader. Hij was één van de vele succesvolle houtsculptuurkunstenaars uit de regio. Iedereen voelt zich gelijk op zijn gemak bij Anna, ook al is haar Engels niet zo goed, en ons Italiaans ook niet toereikend. Zij spreekt Ladinisch, net als nog veel mensen die opgroeiden in Val Gardena. Met gebaren, goedkeurende knikjes en haar stralende lach weet iedereen bij haar kooklessen wat hij of zij moet doen.

Kookcursus Italië

Bij binnenkomst staan de ingrediënten al klaar. Het deeg moet zo dun mogelijk gerold worden, met vormpjes worden de juiste figuren uit het deeg gedrukt en een ander paar handen vult ze met spinazie. Het klinkt als kinderwerk. Toch duurt het even voordat Anna zegt dat ze ‘zo de winkel in zouden kunnen’.

Onder haar kritisch oog leer je namelijk écht crafuncins maken. De tafel staat al mooi gedekt. Uiteraard staan ook de wijnglazen klaar. Geen goede maaltijd zonder een glas lokaal geproduceerde wijn.

Italiaans nagerecht

De Italianen zouden geen Italianen zijn, als er niet aan een nagerecht is gedacht. Apfelstrudel, een lekkernij die vrijwel iedere menukaart siert, wordt hier ook zelf gemaakt. De tantes van Anne – ook in huis gehaald om te helpen – knikken af en toe en brabbelen wat in Ladinisch om te laten weten dat de gerechten er tip top uitzien. Als Anna de ravioli in de pan gooit en de apfelstrudel in de oven gaat, wordt de eerste fles wijn opengetrokken.

Tegelijkertijd komen de verhalen. Over haar vader en zijn kunstwerken, haar eigen leven op de boerderij en het doen en laten in Val Gardena. Het is intens gezellig op de boerderij, die niet alleen gezellig oogt, maar ook gezellig is.

Kookcursus Italië
Kookcursus Italië