Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reportages>Vakantie naar Iran: tips & tricks voor dit gastvrije land
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Vakantie naar Iran: tips & tricks voor dit gastvrije land

Geschreven door  Sanne Helbers

Iran? Hoe kom je daar nou bij?” En: “Is dat eigenlijk wel veilig?” Twee van de meest gehoorde vragen voor reizigers die voormalig Perzië als reisbestemming hebben. Maar Iraniërs zijn ontzettend open en vriendelijke mensen, er is veel te zien in het land en je reist er ook nog gemakkelijk doorheen. En omgekeerd hebben de Iraniërs, als je er eenmaal bent, ook heel veel vragen!

“Where are you from? What do you think of Iran?” Het zijn vragen die je constant krijgt wanneer je op straat wordt aangesproken. Dat de wereld een niet al te rooskleurig beeld heeft van Iran, weet de bevolking namelijk ook wel, en dat vinden ze niet leuk. Je bezoek wordt dan ook met enthousiasme toegejuicht.

Een gift van God

Niet alleen zijn ze benieuwd naar wat je van hun land vindt, ze willen je ook op alle mogelijke manieren helpen. Heb je een bus of taxi nodig? De Iraniërs helpen je de juiste te vinden. Tegelijkertijd krijg je ook de vraag of je thee komt drinken/blijft eten/bij hen logeert, want ze willen er koste wat kost voor zorgen dat jij geholpen wordt en het je aan niets ontbreekt.

Iran Teheran straatbeeld

Wees trouwens vooral niet bang dat er een tegenprestatie van je wordt verwacht, de uitnodigen zijn oprecht en kan je gerust aannemen. Een gast is in hun ogen namelijk ‘een gift van God’, en moet als zodanig behandeld worden. Ben je op zoek naar ontmoetingen met de bevolking, dan hoef je in Iran dus niet veel moeite te doen. Je zult op je reis ongetwijfeld meerdere malen bij mensen thuis komen.

Deze open en vriendelijke houding resulteert in een gemoedelijke sfeer. Iraniërs zijn kalm en bedachtzaam en dringen zich niet op. De mensen lopen er, zeker in hoofdstad Teheran, hip gekleed bij, mannen hebben geen lange baarden (hoewel ook de hipsterbaard hier een hype blijkt) en vrouwen dragen bij lange na niet allemaal een zwarte chador. In Teheran zie je meer haar dan hoofddoek en lopen stelletjes hand in hand over straat. En onveilig zal je je vrijwel nergens voelen, ook ’s avonds niet.

Iran Teheran Golestan Palace tuin

Vrouwen en mannen

Maar hoe zit het dan voor vrouwen, ook een vooroordeel voor reizen naar Iran immers. Het klopt dat er een overduidelijke ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, die je ook als toerist zult merken. Mannen spreken een vrouw niet zomaar aan én andersom geldt hetzelfde. Geldzaken worden door mannen geregeld en theehuizen zijn dikwijls alleen voor de heren toegankelijk. Een hoofddoek is verplicht voor vrouwen, en dat geldt ook voor vrouwelijke toeristen. Ook volledige lichaamsbedekking is verplicht, hoewel dit zeker geen zwart hoeft te zijn en je ook niet in een chador hoeft te lopen.

Ook mannen lopen daarentegen altijd in lange broeken, een t-shirt als bovenkleding wordt inmiddels wel geaccepteerd. Wil je zwemmen, dan kan dat voor mannen en vrouwen, hoewel de laatste wordt geacht een driedelig lang badkostuum aan te trekken, inclusief hoofddoek. Dat weerhoudt vrouwen er trouwens niet van om toch het water in te plonzen op een warme, zonnige zomerdag. Iraniërs trekken er in de weekenden (dat overigens valt op vrijdag!) graag op uit en volkssport nummer één is dan ook, jawel, kamperen!

Iran Teheran Golestan Palace vrouw met chador

Binnen anders dan buiten

Dat er in het publieke veel ongelijkheid heerst, wil overigens niet zeggen dat iedereen het daarmee eens is. Kom je bij mensen thuis, dan gaat de hoofddoek meteen af, zitten mannen en vrouwen gewoon door elkaar en kan er ook gesproken worden over zaken waarover ze het niet eens zijn. Want veel mensen zijn het niet per se eens met de ongelijkheid en praten daar ook over, hoewel achter de voordeur. Maar zeker tegen toeristen zijn mensen niet al te strikt. Het zal ze een zorg zijn of jouw hoofddoek net teveel haar laat zien. Ongelijkheid is dus aanwezig, maar laat het vooral je reis door dit prachtige en intrigerende land met haar ontzettend vriendelijke bevolking niet tegenhouden!

Iran Tabriz bazaar verkoper Hoe kom je in Iran?

Vluchten landen op Teheran met een tussenstop op bijvoorbeeld Istanbul. Vanaf Teheran kun je makkelijk doorreizen naar de beter gefaciliteerde route naar centraal Iran, of de minder toeristische route naar het noorden en westen. Het regelen van onderdak of vervoer gaat vaak ter plekke, omdat het regelen van te voren (buiten georganiseerde reizen) lastig is. 

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Koningaap - Groepsreizen

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos