Gambia reisinformatie voor jouw vakantie

Gambia – Klimaat

Klimaat Gambia

Gambia heeft een tropisch savanneklimaat. Er zijn vooral graslandschappen met grote struiken en wat bomen, echt grote stukken regenwoud zijn er niet. In het drogere noorden staan de kenmerkende baobab, ook wel apenbroodboom. Langs de Gambia-rivier is het vrij moerassig en zorgt de rivier voor een typische mangrovebegroeiing met alle daarbij behorende dier- en vissoorten.

Beste reistijd

De beste maanden om in Gambia op vakantie te gaan zijn december,  januari en februari. De luchtvochtigheid is dan iets gedaald en de temperaturen liggen op een acceptabel niveau.

Regentijd

Gambia heeft twee overduidelijke seizoenen: een zeer droge periode en een echt regenseizoen. Het droge seizoen duur van eind oktober tot begin juni. Het regent dan zelden.
In de 2e of 3e week van juni slaat het weer om en neemt de luchtvochtigheid toe. Vanaf de tweede helft van juni tot de tweede helft van oktober regent het ongeveer de helft van de dagen.

Voorjaar

De maanden maart, april en mei zijn de warmste en meest zonnige maanden in Gambia. Woestijnwind uit noordoostelijke richting, Harmattan, jaagt de temperatuur in deze periode op tot veertig graden. Zodra het regenseizoen aanbreekt, koelt het overdag iets af, maar is de minimumtemperatuur altijd hoog.