Cool winterkamperen: vijf tips voor wintersport met je camper

Witte Belevenissen
Een persoon in helderrode ski-uitrusting, voorzien van een skihelm en stokken, wandelt door de dikke sneeuw in een Oostenrijks dorp. Sneeuwvlokken vallen gestaag uit de grijze lucht, waardoor de bomen, huizen en een geparkeerde camper onder een verse laag sneeuw komen te liggen. Op de achtergrond staat een historisch gebouw met een opvallende toren die boven de andere daken uitsteekt, allemaal bedekt met een dikke laag sneeuw. De serene sfeer van het dorp wordt onderbroken door het avontuurlijke karakter van de skiër.
Wie zich afvraagt waarom zo weinig mensen in de winter kamperen met een camper en zelf ook twijfelt, moet zeker verder lezen. Want met deze tips ga je zelf komende winter gewoon op pad. Reisbijbel parkeerde de wintercamper in de besneeuwde bergen van Oostenrijk, Frankrijk en Italië.
Tekst: Fleur Besters

Iedere reissoort heeft een eigen mores. De winterkampeerder is uiteraard vooral gebaat bij warmte en een praktische instelling. Extra tools maken je vakantie nog meer relaxed. Met deze vijf tips ga je cool winterkamperen en neem je je camper mee op wintersport.

Voorbereidingen voor wintersport met je camper

Wintersport met een camper vraagt iets meer voorbereiding dan een zomervakantie. Winterkamperen betekent immers kou en – hopelijk – veel sneeuw! Zowel voor je eigen camper als een huurcamper is het goed te checken of je alles echt bij je hebt. Denk aan winterbanden en sneeuwkettingen en controleer alle aansluitingen van bijvoorbeeld het gas goed.

Gasfles mee

Een camper of caravan koelt razendsnel af zonder verwarming, dus je moet snel een nieuwe gasfles kunnen aansluiten. Bekijk voor vertrek even hoe dat werkt. Gas is goedkoper en meer comfortabel dan stoken met de elektrische kachel. Elektriciteit gebruik je dus alleen voor het licht, het opladen van je mobiele apparaten en bijvoorbeeld de magnetron. Op de meeste campings kan je je lege gasflessen omwisselen voor een volle.

Extra handigheidjes

Je hebt ook stelpootjes nodig, zodat de camper niet teveel beweegt als je geparkeerd staat op de camping. Een extra afwasbak is ook handig, net als eventueel een stoel of krukje om voor de camper je winterspullen uit te trekken. Met een oude deurmat hou je je camper makkelijker sneeuwvrij. Neem lekker warme sokken of sloffen mee. En oh ja, wij gaan niet op pad met de camper zonder onze eigen koffiemachine.

Tip van Reisbijbel: “Veel vaste kampeerders hebben een klein voortentje aan de caravan of camper, waar ze spullen bewaren en zich omkleden, maar wij redden het met vieren prima zonder! Lees hier onze eigen ervaringen.

Een luchtfoto van een besneeuwd camperterrein genesteld tussen de met dennenbomen bedekte heuvels in Oostenrijk. Verschillende campers zijn geparkeerd op het terrein, omringd door een dik tapijt van sneeuw, terwijl de winterzon de bomen en het landschap verlicht.

Onderweg naar je wintersport met de camper

Ben je gewend om met je auto over de Duitse snelwegen naar de skigebieden te razen? Relax! Een camper rijdt zo’n honderd kilometer per uur. Maximaal. En dus zal je waarschijnlijk ergens onderweg naar je wintersport met je camper overnachten. Dat kan prima en gratis op een van die grote parkeerplaatsen onderweg. Rasthof heten ze in Duitsland, en je kan er soms zelfs stroom krijgen. Met de app Auto&Rast zie je waar ze zijn. Je kan er ook even stoppen om te koken natuurlijk, scheelt je zo weer een tientje per persoon voor zo’n – vaak niet al te beste – snelweg-maaltijd.

Wil je in Italië op doorreis een nachtje staan? Ook leuk is een overnachting in de tuin van een local. Bedenk wel dat je geen zin hebt om met je camper een heel eind over een besneeuwde weg te rijden, dus kies je camping slim!

Tip van Reisbijbel: “Wij overnachten vaak op zo’n parkeerplek aan de snelweg. Mocht je een lichte slaper zijn, dan zijn oordoppen wellicht handig. Wij parkeerden zo dicht mogelijk bij de ingang van het restaurant, dat voelt extra veilig.”

Een kampeerterrein in Oostenrijk tijdens de schemering met een roze-gouden lucht op de achtergrond. Campers, auto's en een tent zijn te zien, omringd door kale bomen en een berkenboom op de voorgrond. Een Volkswagen busje is geparkeerd naast een tent, beide bedekt met een dunne laag vorst.

Tip van Reisbijbel: “Probeer tijdens het winterkamperen ook te genieten van de dingen die misgaan. Zo was de koppeling van onze tweede gasfles eens kapot en wisten we niet hoe we de ander konden aansluiten. Uiteindelijk dus rond middernacht in pyjama de camping over om hulp te vragen bij meer ervaren kampeerders, want het werd wel erg snel koud. Met handen en voeten – ons Duits is niet geweldig goed – lukte het om uitleg te krijgen en samen de gasfles alsnog aan te sluiten. Tip twee: neem altijd wat extra pakken stroopwafels mee. Daar maak je overal vrienden mee die je willen helpen!”

Neem makkelijke kleding mee

Ga je skiën tijdens je wintersport met je camper? Neem dan vooral skikleding mee en weinig ‘normale’ kleding. Op de camping loop je immers geen mode-show en zit je vooral in je camper. Ook als je gaan sneeuwschoenwandelen of ijsklimmen heb je voldoende aan één fatsoenlijke set kleding voor een keertje uit eten. In je camper zit je al snel in je thermo-ondergoed met een joggingbroek en lekkere fleecetrui.

Neem zeker ook een badjas mee, en overweeg een pyjama aan te schaffen, want ’s nachts wordt het koud. Makkelijke schoenen om snel in te schieten zijn ook een must. We hebben geturfd en in Oostenrijk draagt zo’n 75 procent van de Duitse campinggasten Crocs, in Frankrijk een variant van makkelijke sneeuwschoenen. Al dan niet met een bontje erin.

Waar laat je je natte spullen?

De vraag die het meest gesteld wordt over wintersport met een camper en winterkamperen: waar laat je natte skikleding en schoenen? Je kan je natte spullen vaak drogen in speciale droogruimtes op de camping. Skischoenen en ski’s, maar bijvoorbeeld ook je natte handdoeken, want daar heb je natuurlijk geen plek voor in de camper! Ook een jas hang je er op, net als mutsen en wanten.

Doe thuis vast boodschappen

De laatste tip is een van die grote voordelen van wintersport met je camper: je kan heel veel boodschappen meenemen! Onderschat het verplaatsen van de camper niet. Omdat je hem aan moet sluiten op de elektriciteit, waterpas en enigszins stabiel wilt zetten met stelpoten en blokken, ben je al snel een half uur verder voordat je kan gaan rijden.

Voor een snelle boodschap bij de dorpssuper is dat dus niet de moeite waard, dus maak een weekmenuutje en neem de meeste boodschappen mee. Veel campers hebben in een koelkast, en wellicht zelfs een vriezertje, maar je kan natuurlijk ook spullen onder de camper bewaren.

Wij koken in de weken voor vertrek vast wat extra porties nasi en pastasaus en nemen die ingevroren mee. Even opwarmen en klaar is je gezonde skimaaltijd.

Tip van Reisbijbel: “Probeer een camping bij een halte van de skibus uit te zoeken. Je parkeert je camper immers niet zomaar overal even tussen op een drukke parkeerplaats.”

Camper huren en camping uitkiezen

Wil je ook gaan kamperen, maar heb je zelf geen camper of caravan? Huur er dan eentje van een medekampeerder, via Camptoo. Er zijn campers in alle prijsklasses. Zowel in Oostenrijk, Italië als in Frankrijk zijn veel campers ingericht op winterkamperen. Bedenk goed of je echt hoog wilt staan, zodat je vanuit je camper zo de piste op kan, zoals wij in Osttirol deden, of dat je liever in het dal staat en de skibus neemt. In het Oostenrijkse SkiJuwel troffen we een mooie wintercamping met sauna en zwembad.

Een idyllisch kampeerterrein in Oostenrijk, volledig bedekt met een dikke laag verse sneeuw. Caravans en voortenten zijn bijna volledig bedolven onder de sneeuw, met voetsporen die kronkelende paden vormen tussen de kampeerplaatsen. Op de achtergrond zijn met sneeuw bedekte bergen en bomen zichtbaar, evenals traditionele Oostenrijkse huizen. Het landschap straalt rust en sereniteit uit onder een heldere winterhemel.