Winterkamperen, wintersport met je camper

Witte Belevenissen
Winterkamperen Aussois camper
Huisjes in skigebieden zijn vaak duur en klein. Hotels? Duur en je zit ’s avonds vast op je kamer. Het alternatief? Winterkamperen! Heb je geen eigen caravan of camper? Dan huur je er net als wij eentje van een ander.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Winterkamperen in de sneeuw. Dat betekent: Wc rol? Check. Badjas? Check. Slippers? Check. Met een zwiep sta je vanuit de warme camper in de vrieskou. Bevroren dauw op de grond. Enkel caravans en campers met zilveren isolatieschermen op de voorruit om je heen. Snelwandelend naar het toiletgebouw. Waar natuurlijk blijkt dat die wc rol in de 21e eeuw niet meer nodig is om mee te nemen. Wintersport met je camper, dat doe je zo!

Winterkamperen Kramsach camper

Lege gasfles, warme slaapzak

Winterkamperen vraagt om wat extra maatregelen vooraf. Wat je zeker mee moet nemen op je winteravontuur? Een extra dikke slaapzak, voor als de gasfles plots leegraakt en de nieuwe niet automatisch aan gaat. Een koffieapparaat. Verlicht alle moeilijke momenten en je hebt altijd een lekker warm drankje.
Neem ook genoeg eten en drinken mee op je wintersport met de camper. Boodschappen doen met je camper is vaak (te) veel werk, zeker als je sneeuwkettingen nodig hebt. En, je hebt voldoende bergruimte om eten voor een week mee te nemen.

Tip van Reisbijbel: “Pimp je camper of caravan thuis vast in de winterstijl. Met bijvoorbeeld wat schapenvachtjes en een leuk tafelkleed. Reis je met kinderen? Raamstickers zijn dan ook tof, je hebt immers lekker veel ramen!”

Winterkamperen Aussois camper

Huur een wintercamper

Niet alle campers zijn geschikt voor winterkamperen. Als je op wintersport wil met een camper, dan moet je ervoor zorgen dat de camper goed te verwarmen is. Met een integraalcamper verlies je het minste warmte, en ze zijn vaak goed geïsoleerd. In een buscamper mis je ruimte. In de winter zit je niet snel voor je camper, dus zorg dat je je binnen goed kan bewegen en je niet teveel tijd kwijt bent aan op- en afbreken van bedden. Ruimte om te koken is ook fijn, al kan je overdag prima op de piste warm eten en ’s avonds een broodje in je camper.

Verhuurder en verzekering

Je kan een wintercamper huren bij enkele bedrijven, maar ook van particulieren, bijvoorbeeld via Camptoo. Wacht niet te lang, want er is minder aanbod dan in de zomer. Check ook je verzekering goed. Een ongeluk zit met sneeuw in een klein hoekje.zekering goed. Een ongeluk zit met sneeuw in een klein hoekje.

Tip van Reisbijbel: “De junior reporters van Reisbijbel wilden niet gezien worden met Crocs. Lelijk, maar de Zuid-Koreaanse exemplaren die toch mee in de camper waren gesmokkeld, bleken een uitkomst. En, driekwart van de andere kampeerders loopt er tijdens het winterkamperen ook op. Neem dus zeker iets mee waar je makkelijk mee kan lopen en waarmee je warme voeten houdt op de koudere campervloer.”

Winterkamperen Aussois sneeuwschuiven

Kou went, natuur wint bij winterkamperen

Veel mensen zijn bang voor de kou tijdens wintersport met een camper. Maar na een paar dagen winterkamperen, echt waar, went de kou snel. Het genieten van buitenleven neemt het over. Want waar wintersport altijd al synoniem staat voor lekker veel in de buitenlucht zijn, voegt het leven op een camping er nog eens zestien uur aan toe.

Buiten eten is wellicht teveel van het goede, maar een kampvuurtje of skottel-braai kan natuurlijk wel en je ontmoet dan vanzelf mede-avonturiers. Extra frisse lucht is er dankzij die paar keer per dag op en neer naar het sanitair-gebouw voor afwas, drogen van skispullen en je handdoeken of toiletbezoek. Want echt, vermijdt die septic-tank in je camper en douchen op de halve vierkante meter, dat raden wij niet aan…!

Tip van Reisbijbel: “Wij parkeerden onze camper bijvoorbeeld eens op camping Stadlerhof, in Kramsach, je staat er al voor 28 euro per dag met twee personen, inclusief gebruik van verwarmd zwembad. Daar pak je eenvoudig de skibus naar skigebied Ski Juwel. Voordeel is dat het gebied vlak naast de snelweg tussen Munchen en Insbruck ligt, je hoeft heen haarspeldbochten te nemen! Meer lezen over onze ervaringen daar? Bekijk dit artikel.”

Met vier in een camper

Vier mensen in een camper. Dat is best veel. Wie Franse appartementjes al te klein vindt, moet zeker niet gaan kamperen in de winter. De loopruimte is minimaal en spullen zwerven al snel over de – enige – bank en voorstoelen. Organiseren dus en zo min mogelijk overbodige spullen meenemen is van groot belang. Berg kleding bijvoorbeeld op in open boxen, die je op elkaar in de kast zet. Zo kan je ’s ochtends en ’s avonds even ieders spullen sorteren en klaar leggen. En bedenk, een hotelkamer is ook niet groot…

Handig voordeel is daarentegen de ‘garage’ die iedere camper of caravan heeft, een soort grote opbergruimte. Meestal onder het vaste bed gemaakt en alleen van de buitenkant te benaderen. Maar, ideale opbergplek voor was en andere dingen die je niet dagelijks nodig hebt, maar wel mee wilde nemen. Een deel van je boodschappen kan ook in bakken die je via de buitenkant van je camper bereikt, bedenk wel dat spullen hierin kunnen bevriezen.

Winterkamperen Val Cenis avond

Tip van Reisbijbel: “Vries in de weken voordat je op reis gaat wat extra porties pastasaus of nasi in. Ideaal voor onderweg, je hoeft het alleen te ontdooien en je hebt een prima maaltijd in de camper. Check wel even of je een magnetron of oventje in je camper hebt.”

Diehard kampeerders missen wellicht in de winter het contact op de camping, dat is zomers snel hebt. Veel mensen zitten na het skiën natuurlijk lekker warm binnen in hun rijdende huisjes. Toch zoeken ook de winterkampeerders elkaar op tijdens wintersport met hun camper. In partytentjes bijvoorbeeld, met verwarming en gluhwijn of biertjes. De gezamenlijke sfeer van genieten van de natuur, je eigen knusse plekje, overzichtelijk en zonder al teveel rompslomp, geeft een extra dimensie aan je wintersport. En die gezelligheid? Die tref je natuurlijk overdag ook, op de skipiste.

winterkamperen

Besparen en slapen langs de snelweg

Wintersport staat voor veel mensen nog steeds synoniem aan een dure vakantie. Winterkamperen kan de prijs natuurlijk flink drukken, zeker als je zelf al een camper hebt. Je kan zelf koken, en bespaart onderweg een hotel uit. Reken erop dat je zo’n honderd kilometer per uur kan rijden. Op de Duitse snelwegen zijn heel veel ‘autohofen’, waar je (gratis) mag overnachten. Je kan dan zelf koken en stoppen wanneer je wilt. Voor een paar euro kan je douchen bij het benzinestation.

Veiligheid

Op internet circuleren (uiteraard) ook verhalen over risico’s rond overnachten langs de snelweg. Reisbijbel overnachtte tijdens wintersport met de camper inmiddels tientallen keren op grote parkeerplaatsen langs de snelwegen. We kiezen voor plekken vlak voor het wegrestaurant, in het licht. Daar stonden altijd ook andere campers. Heb je bij een plek geen goed gevoel? Rij dan gewoon even door, er zijn er genoeg. Zorg dat je gastank gevuld is, want je kan op deze plekken doorgaans geen stroom krijgen.