De beste tips en bezienswaardigheden voor je Kenia rondreis

Verre Avonturen
Reisorganisaties Kenia
Met deze tips en bezienswaardigheden regel je je Kenia rondreis of vakantie het beste. Ontdek reisorganisaties voor Kenia met goedkope opties.
Tekst: Fleur Besters

Met deze tips regel je je Kenia vakantie of rondreis het beste en mis je geen hoogtepunt. Een reis naar Afrika klinkt bij voorbaat al net iets avontuurlijker dan een roadtrip door Europa. Vaak boeken reizigers een reis of vakantie naar Kenia daarom bij een reisorganisatie, zodat ze zeker alle bezienswaardigheden in het programma hebben. Er is veel keuze in reisorganisaties, maar daarover straks meer. Eerst een overzicht van de vijf belangrijkste hoogtepunten voor je reis naar Kenia, daarna tips voor de beste accommodatie en reisorganisatie.

Hoogtepunten Kenia

De prachtige natuur is natuurlijk één van de belangrijkste redenen voor een Kenia rondreis. De meeste mensen verblijven zo kort mogelijk in Nairobi, hoewel ook daar voldoende moois te bezoeken is. Regel er bijvoorbeeld een rondleiding met voormalig straatkinderen. Bekijk hier de opties voor tours met locals in Nairobi. 

National Park Masai Mara

Dit park bekend om de migratie, waarbij miljoenen dieren vanuit de Serengeti in Tanzania de grens oversteken naar Masai Mara en visa versa. In Kenia vindt dit ergens tussen juli en augustus plaats. Het hele jaar door heb je in Masai Mara de kans de ‘big five’ te spotten.

Het Nakurumeer

Op zo’n honderdzestig kilometer van Nairobi en ligt het Nakurumeer een thuisbasis  voor meerdere vogelsoorten, waaronder flamingo’s de meest bekende zijn. Er zijn soms wel een miljoen flamingo’s tegelijk! Er komen ook dieren als giraffen en neushoorns drinken in het meer. Het beschermde leefgebied binnen Nakuru National Park geeft de dieren de mogelijkheid om zorgeloos rond te trekken.

Kisite Marine National Park

Uiterst zuidelijk ligt het Kisite Marine National Park, zo’n tweehonderd kilometer vanaf Mombasa. Een hiddem gem voor snorkelaars en duikers. Je treft hier vaak dolfijnen, weer iets anders dan de big five in Kenia!

Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelen in de kleine wildparken is een enorme aanrader, ook als je met kinderen reist. In de Great Rift Valley zijn kleinschalige wildparken zoals Hell’s Gate National Park. Hier tref je al het wild, maar geen grote of gevaarlijke soorten. Daardoor kan je je vrijer bewegen en dus bijvoorbeeld mountainbiken met een gids.

Vakantie Kenia

Cultuur Kenia

Een veel minder bekende – culturele – bezienswaardigheid in Kenia zijn de Gedi ruïnes, aan de kust van Kenia. In vroeger tijden, vanaf ongeveer de 15e eeuw, was Gedi een welvarende islamitische stad in het oerwoud waar bijna 3.000 mensen woonden. Zo’n twee eeuwen later vertrok de bevolking, en nu zijn er alleen nog apen, en de ruïnes. Je kan er een grote moskee zien en de restanten van zo’n veertien huizen.

Masai

Een Kenia rondreis is niet compleet zonder een – liefst meerdaags – bezoek aan de Masai. De Masai leven nomadisch en kennen geen landsgrenzen. Hun vee is het belangrijkst, ze gebruiken er alles van: ze eten het vlees, drinken het bloed en de melk. De huiden worden in de huizen gebruikt en met de botten maken ze sieraden als kammen. Via Get Your Guide kan je op bezoek bij een stam en samen met hen sieraden maken. Hiermee steun je de lokale bevolking. Bekijk de opties voor een bezoek aan de Masai hier.

Reisorganisaties Kenia

Overnachten in Kenia

Ga je op safari, dan wil je natuurlijk het liefste zo dicht mogelijk bij de natuur zijn. In Kenia kan je bijvoorbeeld een kampeerrondreis maken, waarbij je vaak met een groep verschillende parken bezoekt en ’s avonds je tent opzet. Vanuit een grote truck wordt gekookt. Onder andere Djoser biedt zo’n avontuurlijke reis aan, bekijk hier de opties.

Een andere optie is om zelf een Kenia rondreis samen te (laten) stellen. Bijvoorbeeld Van Verre heeft opties met allerlei bouwstenen. Bij Fox Reizen kan je ook alleen met een chauffeur op pad en slaap je in meer luxe lodges.

Goedkoop Kenia

Kenia is geen goedkope bestemming. Zeker de entrees voor de nationale parken zijn relatief hoog, ben je student of reis je met kinderen, dan krijg je vaak wel korting. Vergeet je studentenpas dus zeker niet mee te nemen. Overnachten buiten de parken scheelt ook aanzienlijk, en doet niet af aan de beleving. Een andere, minder voor de hand liggende optie, is te kijken bij een grote reisorganisatie als TUI, daar scoor je soms goede aanbiedingen met ticket en hotel, en ook hun rondreizen Kenia zijn relatief goed geprijsd. Denk aan een rondreis, met safari voor ruim duizend euro, inclusief vlucht!

Reisorganisatie Kenia

Vaccinaties en visa Kenia

Voor je reis naar Kenia heb je een visum nodig. Ook worden vaccinaties aangeraden. Je kan dat allemaal relatief makkelijk regelen. Thuisvaccinatie stuurt artsen bij je thuis langs, zo krijg je je inentingen zelfs ’s avonds als dat beter uitkomt!

Kies voor je reis naar Kenia ook een makkelijke tas. Vaak is een harde koffer niet toegestaan. Er zijn handige en stevige reistassen genoeg, al dan niet met wieltjes of varianten die zowel wieltjes hebben als een rugzak zijn. Ideaal op een roadtrip! Bekijk hier bijvoorbeeld een tas waarmee Reisbijbel veel reist. 

Tot slot is het vaak handig een eigen klamboe mee te nemen, en een ehbo-setje afgestemd op de tropen, inclusief uiteraard zonnebrand en Deet. Ook dat kan je online regelen!