De rode krab migratie, spectaculair natuurfenomeen op Kersteiland

Slimme Reistips
Rode krab migratie
Christmaseiland of Kersteiland is een eiland in de Indische Oceaan op zo'n 350 km van het Indonesische eiland Java. Op het eiland, dat toebehoort aan Australië, vindt ieder jaar één van de meest spectaculaire migraties van de hele planeet plaats. Aan het begin van het regenseizoen (meestal in oktober / november) beginnen de grote rode krabben hier massaal hun spectaculaire migratie vanuit de bossen naar de kust om te paren en eitjes te leggen.
Foto's: Peter McKiernan (Creative Commons)

In een afgelegen hoek van de wereld, ver weg van het alledaagse tumult, vind je een klein eiland dat grootsheid in zijn eigen recht heeft verdiend. Kersteiland, ook wel bekend als Christmas Island, is een juweel in de Indische Oceaan, dat niet alleen beroemd is om zijn ongerepte schoonheid en weelderige regenwouden, maar ook om een fenomeen dat jaarlijks bezoekers van over de hele wereld aantrekt – de rode krab migratie.

Elk jaar, rond november of december, ontvouwt zich op Kersteiland een ongelooflijk schouwspel van de natuur dat je nergens anders ter wereld kunt vinden. Miljoenen rode krabben, bekend als de Christmas Island Red Crabs (Gecarcoidea natalis), beginnen hun reis vanuit de diepten van het eiland naar de kustlijn om te paren en eitjes te leggen. Deze massamigratie is een van de meest spectaculaire gebeurtenissen in de natuurwereld en heeft de lokale bevolking en toeristen al decennia lang gefascineerd.

rode crab migratie

Het mysterie van deze migratie begint diep in de regenwouden van Kersteiland, waar de krabben hun dagen doorbrengen onder dichte begroeiing. Hier leven ze het grootste deel van het jaar in rust, maar wanneer de regentijd nadert en de lucht zwaar wordt van de vochtigheid, weten ze dat het tijd is om te vertrekken. Het signaal voor de massamigratie lijkt een combinatie van regen, luchtdruk en maanstanden te zijn, hoewel de exacte trigger nog steeds een mysterie is voor wetenschappers. Op de website van het eiland kan je jaarlijks de voorspellingen zien.

De krabben beginnen vervolgens langzaam, maar gestaag hun tocht naar de kust. Het lijkt bijna alsof de grond rood wordt terwijl ze massaal naar de zee trekken. Ze moeten hindernissen zoals rotsen, takken en zelfs wegen – die worden ervoor afgesloten – overwinnen om hun bestemming te bereiken. Onderweg zorgen ze voor een indrukwekkend spektakel dat de gehele gemeenschap betrekt, van lokale bewoners tot nieuwsgierige bezoekers. De rode krabben zitten zo dicht op elkaar dat het fenomeen zelfs vanuit de lucht zichtbaar is.

Kersteiland crab migratie

In 5 dagen tijd leggen de krabben een afstand van ongeveer 5 kilometer af. Deze massamigratie vindt plaats om zich voort te planten. De rode krabben leggen hun eieren in de oceaan, en het is van vitaal belang dat ze dit op precies het juiste moment doen, zodat de larven kunnen profiteren van de gunstige omstandigheden in zee. De krabben trekken vaak over lange afstanden en wachten soms dagenlang op het juiste moment om veilig de zee in te gaan en hun eieren af te zetten.

Zo gauw als de kleine krabbetjes kunnen lopen gaan die met z’n allen, weer vele miljoenen, vanaf het strand de omgekeerde weg naar de regenwouden. En dan is het eiland weer even helemaal rood gekleurd.

De spectaculaire migratie wordt een maand later gevolgd door een tweede migratie die als bijna net zo spectaculair is: die van de babykrabben die massaal naar het binnenland migreren. Beide trektochten behoren tot de meest spectaculaire natuurfenomenen op aarde!

Bezoeken Kersteiland en krabbenmigratie

Kersteiland heeft zich flink ingezet om de rode krabben en hun migratie te beschermen. Tijdens de migratie worden de wegen tijdelijk gesloten om de krabben te beschermen tegen het verkeer. Lokale vrijwilligers helpen krabben te redden die vastzitten in afvoerputten of andere gevaarlijke situaties. Er zijn ook speciale krabbenbruggen gebouwd om hen te helpen de wegen veilig over te steken.

Voor reizigers die de rode krab migratie op Kersteiland willen ervaren, is dit een unieke kans om getuige te zijn van de ongelooflijke kracht van de natuur. De jaarlijkse trek van de krabben wordt vaak beschouwd als een van ’s werelds meest verbazingwekkende natuurlijke spektakels!