Permanent op reis: van gezin tot digital nomad

Slimme Reistips
digital nomad
De beste plekken op de wereld voor digital nomads in alle leeftijden, waar zou jij het beste wonen als je permanent op reis bent?

Altijd op reis. Dat klinkt velen als muziek in de oren. En nu je veel makkelijker online kan werken én je zo ook contact kan houden met familie en vrienden, is een leven als digital nomad misschien wel makkelijker dan ooit. Maar wat zijn dat de beste plekken om te leven? Waar kan je het meest makkelijk werk vinden en waar zijn de beste oplossingen als je als gezin verhuist? Maar, bedenk ook dat je misschien pas na je pensioen van de vrijheid wil genieten. Wat is dan de beste plek om ’te stranden’?
Onderzoek van ExpressVPN wijst uit dat er in iedere leeftijdsfase andere hotspots zijn.

digital nomad hanoi

Beste steden ter wereld voor digital nomads

Om te weten wat de beste plekken in de wereld zijn voor digital nomads moet je kijken naar arbeidsmogelijkheden, veiligheid, visums en salaris. Maar ook is het handig te onderzoeken wat de visumvereisten zijn en waar het BTW-percentage het laagst is. Ga je werken op een plek buiten Nederland, dan kunnen de kosten van levensonderhoud doorslaggevend zijn bij je keuze.

Een land als Indonesië, met Bali als meest bekende hotspot voor digital nomads, ligt wellicht dan voor de hand. Volgens VPN Express staat Dubai echter op één voor mensen die een baan in loondienst van het nieuwe thuisland zoeken. Het salaris is hoger dan gemiddeld en je betaalt er geen inkomstenbelasting. En hoewel wij het land misschien kennen van criminelen die er onderdak zoeken en van hun geld genieten, is het er wel erg veilig. Andere tips zijn Singapore, Berlijn –  er zijn veel banen, wel lager betaald, maar ook lagere kosten – en bijvoorbeeld het Vietnamse Hanoi.

Nog even terug naar Bali, Indonesië omarmt de digital nomads. Je krijgt er met een B211a-toeristenvisum, 180 dagen verblijf is zonder inkomstenbelasting op buitenlandse inkomsten. Maar, je mag er niet lokaal werken. Een soortgelijke vibe is er volgens veel digital nomads in Portugal, waar je zelfs met een camper kan werken. Lage kosten en ook hier is een digital nomad visum verkrijgbaar.

Roadtrip Portugal_La Serra da Estrela-20

Verhuizen naar het buitenland met je gezin

Verhuis je met je gezin naar het buitenland, dan stel je bijvoorbeeld andere eisen naar de onderwijskwaliteit en de kosten van levensonderhoud. Volgens het onderzoek van VPN Express en Expat Insider, dat jaarlijks een rapport opstelt in samenwerking met expats die er verschillende landen wonen, is Zweden voor gezinnen nog altijd een goede keuze. Het onderwijs is er nog altijd toonaangevend. De kosten voor levensonderhoud zijn naar verhouding hoog, maar wel het meest aantrekkelijk binnen Scandinavië.

Let wel op voordat je de verhuiswagen bestelt: met je EU-paspoort mag je Zweden zonder visum bezoeken, maar moet je wel na 180 dagen een verblijfsvergunning aanvragen voor zichzelf en hun gezin. Buiten Europa wordt bijvoorbeeld Abu Dhabi, met een nultarief voor expats en goede gezondheidszorg, genoemd. Maar realiseer je wel dat je in een streng islamitisch land gaat wonen.

Naar het buitenland verhuizen als pensionado

Met je spaargeld in het buitenland genieten? Na je pensioen zijn er allerlei slimme opties. Vind je het geen probleem om ver weg van je familie en vrienden te wonen? Kijk dan eens naar het pensionado-programma van Panama. Je wordt er met allerlei financiële voordeeltjes mee gelokt. Maar ook in Europa zijn er natuurlijk voldoende pareltjes, en misschien komen je kinderen dan meteen wat sneller langs. Die kunnen dan gewoon als digital nomad aan de slag, bijvoorbeeld vanuit jouw Italiaanse paradijsje!

Heb je wel zin in wat exotische opties, denk dan eens aan Vanuatu, in de Stille Oceaan, of het Indiaanse Goa. En Mauritië biedt dan ook nog eens flinke belastingvoordelen.

Maar, misschien is de beste manier om te ontdekken waar jij zou willen wonen, gewoon heel veel reisinspiratie opdoen, hier op Reisbijbel of via jouw reizen door Europa en de rest van de wereld!