Georgische hoofdstad Tbilisi: ‘warme’ stad vol geschiedenis

Actief Europa
Georgische hoofdstad Tbilisi: ‘warme’ stad vol geschiedenis
Stoom ontsnapt rechtsonder uit de bakstenen koepels die de zwavelbaden afdekken. Op de klif aan de overkant ligt de Metekhikerk aan de groene Mtkvaririvier, die de stad doormidden snijdt. Links schittert de gouden koepel van de Tsminda Samebakathedraal in het zonlicht. In het dal zijn de moderne kokers van het nooit in gebruik genomen moderne museum duidelijk herkenbaar. Vanaf het hoog op een rots gelegen vierde-eeuwse Narikalafort kun je de Georgische hoofdstad Tbilisi volledig in je opnemen. En zie je meteen waarom het een interessante stad is!
Tekst: Sanne Helbers

Tbilisi telt 1,1 miljoen inwoners en kent, zoals de rest van Georgië, een bewogen geschiedenis vol vijandige overnames en bloedvergieten. Zo hebben de Perzen, Mongolen, Russen en Turken de stad eens of meerdere malen in haar 6.000-jarige geschiedenis bezet, verwoest en weer opgebouwd. In de 5e eeuw na Christus verhuisde de alom geprezen koning Gorgasali de hoofdstad van het 80 kilometer verderop gelegen Mtskheta naar deze strategische plek. Tbilisi was een belangrijke stop op de handelsroutes tussen Azië en Europa en trok zodoende altijd veel ambachtslieden uit alle windstreken. Het is gebouwd rondom zwavelbronnen, waar de stad haar naam ook aan dankt: Tbilisi betekent zoveel als ‘warme plek’. Die zwavelbaden kun je overigens gerust proberen!

Tip van Reisbijbel: “Tbilisi is vrij compact en kan makkelijk in een dag of twee bezocht worden. Veel kun je te voet doen, en anders is er een metro. Je koopt hiervoor een oplaadbare kaart in ieder metrostation, waarmee je ook de kabelbaan kunt nemen naar het Narikalafort.”

Vloerkleden die buiten te drogen hangen. Georgië Tbilisi

Charmant met een grote C

Hoewel Tbilisi in de jaren ’90 van de vorige eeuw alleen sodom en gomorra kende, toont het sinds de zogenaamde Rose Revolution in 2003 een heel ander gezicht. Gespuis is door efficiënt optreden van de straten geweerd, corruptie de kop ingedrukt, erfgoed opgebouwd, straten zijn schoongeveegd en als klap op de vuurpijl van het nieuwe bewind zijn enkele moderne architectonische hoogstandjes neergezet, zoals de Peace Bridge en het nieuwe presidentieel paleis.
En hoewel andere ex-Sovjetsteden nogal eens de erfenis dragen van deze periode in de vorm van lelijke, betonnen flatgebouwen zonder kraak of smaak, is Tbilisi een uiterst charmante stad geworden. Met kinderkopjes beklede straatjes, eeuwenoude kerkjes en burchten, charmante en geornamenteerde gevels en kleurige islamitische, state of the art-architectuur kenmerken de hoofdstad.

Uitzicht op Tbilis

Slenteren door de Oude Stad

De meeste bezienswaardigheden liggen in de Oude Stad van Tbilisi. Loop al zigzaggend naar het hooggelegen Narikalafort, of neem de kabelbaan vanaf Rike park. Buiten het oude hart ligt Rustaveli, genoemd naar ’s lands beroemdste bard, en het kloppend hart van Tbilisi – ook wat verkeer betreft overigens. Hier liggen veel restaurants en winkels en flaneren stelletjes of haasten zich in strak pak geklede zakenlui over straat.

Een ander hoogtepunt is het park Mtatsminda, dat vanuit Tbilisi in de verte op de berg zichtbaar is, gemarkeerd door de televisietoren. Ooit gebouwd door de Russen om hier een nieuw dorp te stichten, en nu een pretpark met achtbanen, eetkraampjes, restaurants en een fabuleus uitzicht. Ga bijvoorbeeld tegen etenstijd naar boven met de kabelbaan (funicular), slenter door het park en plof neer op het terras van een van de restaurants om te genieten van de ondergaande zon en het intredende duister.

Op korte afstand van Tbilisi liggen veel bezienswaardigheden die je in een dagtrip kunt bekijken. Zoals de oude hoofdstad Mtshketa, met de zesde eeuwse kerk Jvari op een heuvel. Of het stadje Gori, de geboorteplaats van Jozef Stalin.

Tip van Reisbijbel: “Wist je ook dat je in Georgië prima kunt skiën? Op zo’n 2,5 uur rijden van Tbilisi ligt het wintersportgebied Gudauri in de Hoge Kaukasus. Op slechts 4,5 uur vliegen vanaf Nederland, een prachtig gebergte waar altijd sneeuw valt en meevallende kosten, voor wintersport is Georgië ook absoluut een aanrader!”

Tbilisi praktisch

  • Vanaf Tbilisi boek je eenvoudig een dagtrip naar omliggende hoogtepunten, maar je kunt zelf ook een auto huren. Of boek je reis bij een lokale aanbieder zoals Better Places, waar je zelf je reisprogramma kunt samenstellen en met een local op pad gaat.
  • Je vliegt naar Tbilisi met bijvoorbeeld Turkish Airlines voor een dikke €200,- retour per persoon.
  • Reis en praktische informatie voor je vakantie naar Georgië