Groene bergen en kraakhelder water in Macedonië

Actief Europa
Meer Ohrid

Wie van groene bergen houdt en geen genoeg kan krijgen van meren met helder blauw water waar je de bodem doorheen kunt zien, kan in Macedonië zijn hart ophalen. De 'Parel van de Balkan' biedt natuur en cultuur. 

Tekst: Nanneke van Drunen

Vooropgesteld: liefhebbers van McDonalds kunnen beter een andere bestemming zoeken. De fastfood-keten is niet (meer) aanwezig in Macedonië. Ook reizigers die niet tegen slechte wegen, achterstallig onderhoud en zwerfvuil langs de kant kunnen, doen er beter aan het land over te slaan.
Maar wie daar doorheen kan kijken, ontdekt in Macedonië een prachtig vakantieland, met vriendelijke mensen. Jong en oud kunnen zich prima kan vermaken met een keur aan excursies. Tel daarbij op dat het er nog niet zwart ziet van de toeristen en het prijspeil een stuk lager ligt dan in Nederland en je hebt je volgende reisbestemming gevonden.

Tip van Reisbijbel: “Reis je als vrouw alleen? Ook dat kan met een gerust hart in dit land, merkten wij.”

Meer Ohrid

Roerig verleden

Zo’n relatief onbekend land verdient wat introductie. Macedonië grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Het land is een parlementaire democratie, met aan het hoofd een president die om de vijf jaar rechtstreeks door het volk gekozen wordt. Macedonië kent een roerig verleden; bezetters kwamen en gingen. Zo heersten onder andere de Romeinen, Byzantijnen en de Ottomanen er. Sporen hiervan zijn in het land nog terug te vinden. Pas sinds 8 september 1991 is Macedonië een onafhankelijke republiek en sinds 2005 is het kandidaat-lid voor de EU.

Het opkomend toerisme biedt voor inwoners van Ohrid, ook wel de Parel van de Balkan genoemd, een goede kans op werk. Een kwart van de bewoners is er namelijk werkeloos, maar dat aantal ligt in de zomermaanden tijdens het toeristenseizoen lager. De huizenbouw uit de 19e eeuw springt in de steden en dorpen het meest in het oog. Vooral in Ohrid -Robevi-huis is een bekende naam – zijn er veel voorbeelden van te zien. De witte huizen hebben overhangende erkers vanwege de smalle straatjes waarin ze gebouwd zijn. Veel jongeren blijven trouwens tot hun trouwen bij hun ouders wonen. Omdat het gebruikelijk is, maar zeker ook om kosten uit te sparen.

Macedoniê

Wijn en parels

Macedonië biedt ook wijn. De belangrijkste wijnregio is Povardarie met wijnstadjes als Kavadarci, Gradsko en Negotino. Bij verschillende opgravingen is duidelijk geworden dat hier in de Romeinse tijd al druiven werden verbouwd om wijn te maken.

Een andere specialiteit zijn de speciale parels. Er zijn slechts twee families die het geheim kennen: de Filevi en Talevi. Laatsgenoemde familie startte er in 1924 mee en belooft dat de parels eeuwig goed blijven. De Filevi’s ontdekten vier jaar later hoe ze parels kunnen kweken, dankzij een Russische klant – en later vriend – van hun restaurant. Beide winkels zijn in Ohrid gevestigd.

Tip van Reisbijbel: “Krijg je op straat parels aangeboden, dan is de kans groot dat ze nep zijn. Ga naar een van de winkels.”

Goed te bereizen

Macedonië bestaat voor meer dan driekwart uit bergachtig gebied en heeft drie nationale parken; Mavrovo, Galicica en Pelister. In alle drie de parken is het mogelijk om te wandelen, te mountainbiken en te paragliden. Trekpleister van het land is het Meer van Ohrid dat in het zuidwesten van het land ligt. Je kan prima per openbaar vervoer reizen, er is een regelmatige buslijn tussen Skopje en Ohrid. Taxi’s zijn goedkoop, maar rijden zonder meter dus maak steeds vooraf een prijsafspraak. De snelwegen zijn goed, dus zelf rijden is ook zeker een optie.

Volgens officiële cijfers telt Macedonië in totaal 1726 kerken en kloosters waarin meer dan 150.000 vierkante meter aan fresco’s is aangebracht. Ze zijn onder meer te bezichtingen in Ohrid en St. Naum Klooster. Zo’n 80% van de inwoners is orthodox, 20% is islamitisch. Een heel klein aantal inwoners is katholiek. In heel het land zijn er slechts vier katholieke kerken te vinden.

Macedonië vakantie

Tip van Reisbijbel: “Een bezoek aan Lake Ohrid is niet compleet zonder het klooster van St. Naum gezien te hebben, lees er hier meer over.”