Hamilton Pool, prachtig natuurzwembad in Texas

Verre Avonturen
Hamilton pool Jonathan Cutrer
Bij Texas denken de meeste mensen aan een woestijnachtig landschap. Toch is het lang niet alleen maar woestijn wat de klok slaat in deze op één na grootste staat van de Amerika. Toch hoef je in Texas voor zwemgenot niet helemaal naar de kust te reizen. In de buurt van de stad Austin vind je namelijk een wel heel bijzonder klein paradijsje, Hamilton Pool.
Tekst: Wouter Peters
Foto's: Jonathan Cutrer

Hamilton Pool is een natuurlijk zwembad dat is ontstaan toen het dak van een ondergrondse rivier als gevolg van erosie instortte. Het is omgeven door enorme kalksteen muren en boven het water hangen grote stalactieten aan het deel van het plafond dat nog intact is. Het zwembad wordt gevuld door het riviertje de Hamilton Creek die via een 15-meter hoge waterval het openluchtzwembad van glashelder water voorziet.

De aanwezigheid van zoveel zoet water zorgt voor een ideale habitat voor een enorme diversiteit aan soorten bomen en planten met als gevolg dat het gebied rond Hamilton Pool (dat inmiddels is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied) ook zeer de moeite waard is.

Beste reistijd

Hamilton Pool is het hele jaar door te bezoeken. De beste tijd om het ‘zwembad’ te bezoeken is de periode van april tot en met oktober. Buiten deze periode (met name in de wintermaanden) is te koud om buiten te gaan zwemmen. Probeer wel de Amerikaanse zomervakantie te mijden, want dan kan het erg druk zijn bij Hamilton Pool. Als je in die periode toch naar Hamilton Pool gaat, ga dan s-ochtends vroeg op een doordeweekse dag; het aantal bezoekers is dan nog redelijk beperkt.

Hamilton Pool ligt zo’n 48 km ten zuidwesten van Austin in het midden van de staat Texas in het zuiden van de Verenigde Staten. Er gaan geen bussen naar Hamilton Pool, dus de enige manier om Hamilton Pool te bereiken is per auto.

Bij Sunny Cars kun je een auto huren in Austin.

Reizen naar Austin, Texas

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Austin, Texas. Wel vliegen onder andere Delta, US Airways, United en KLM regelmatig met een overstap naar Austin.