Natuurlijk! Naar Guernsey!

Reistips Slimme Reistips Stoere Gezinnen
Guernsey
Guernsey beslaat ongeveer helft van de afmeting van Texel en ligt dichterbij Frankrijk dan Engeland. Een onverwacht avontuur voor gezinnen!

Ooit was was reiziger Koen Samsong een fervent reiziger. Zo ken ik onder andere het treinnetwerk van Europa op m’n duimpje. Ben ik stroomafwaarts de Amazone afgezakt in een boot met hangmatten en heb ik in een overland-truck zuidelijk Afrika doorkruist.

Maar nu… nu heb ik kinderen.

Inmiddels zijn ze 2 en 4. Je doet ze geen groter plezier dan met een ‘Nederlandse’ camping in Frankrijk. Snel en makkelijk vriendjes maken om vervolgens twee weken lang ongestoord en ongeremd te spelen. Heerlijk! En eerlijk is eerlijk, voor ons -oververmoeide ouders- is dat eigenlijk ook best oké. Zeker als je tent bij aankomst al gereed staat, en je alleen nog maar je eigen flesje wijn hoeft open te trekken. Misschien lukt het zelfs om in deze twee weken een boek te lezen! Hoe lang is dat geleden?

Helaas is de camping die we geboekt hebben in Bretagne voor onze tweede vakantieweek al volgeboekt. We zullen op zoek moeten naar een alternatief. En bij het scannen van de kaart van de omgeving van Bretagne valt m’n oog op een paar kleine stippen in zee. Natuurlijk! De Kanaaleilanden… Guernsey! Ja we gaan naar Guernsey! Mijn reizigers-hart begint plotseling te kloppen. Een ferry, een eiland met eilandbewoners! Het onbekende… we gaan op eiland-avontuur!

guernsey kustplaatsje

Naar Guernsey!

Vanuit St. Malo vertrekt de ferry naar Guernsey. Aan boord wordt fish and chips geserveerd en is de voertaal engels. We zijn in Britse sferen! Gelijk ook maar even de klok een uurtje teruggezet. Havenstad St Peters Port waar de ferry aankomt is gelijk ook de hoofdstad. Er wonen hier zo’n 16.000 mensen. Vanaf de pier draaien je de enige rotonde van het eiland op. Op Guernsey rijden ze links, dus die rotonde is ook gelijk een beproeving. Eenmaal voorbij de rotonde is het rijden een eitje. De hoofdweg verandert namelijk al snel in een typisch engels landweggetje. Harder dan 60 km per uur ga je de komende week dan ook niet rijden.

Even voor de beeldvorming: het eiland is ongeveer de helft van de afmeting van Texel. Onze camping ligt precies in het midden. Even lijkt het erop dat we op de camping omringd worden door Britten van het ‘vaste’ land, maar later blijkt dat de meeste campinggasten Guernsey-people zijn. De meeste wonen op nog geen tien minuten rijden van hun kampeerstek.

En Guernseypeople zijn nogal sociale lui. Local David heeft zijn tent tegenover die van ons op gezet. Elke avond informeert hij of we het naar onze zin hebben gehad vandaag en praat hij ons, onder het genot van een glaasje Pimm’s (een soort lokale versie van sangria) en gegrilde bananen met chocola, bij over het leven op Guernsey.

Guernsey

Kanaaleilanden

Guernsey vormt samen met het iets grotere Jersey, en het héle kleine Sark, Herm en Alderney de Kanaaleilanden. Net als het in de Ierse Zee gelegen Isle of Man maken de Kanaaleilanden geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk uit, maar is het een Brits Kroonbezit. Het ligt nogal gevoelig. Noem een Guernseyman geen Engelsman!

LocalDavid probeert de bestuurlijke situatie uit te leggen, maar het is moeilijk te volgen. Het is een beetje vergelijkbaar met hoe het met de Nederlandse Antillen zat, maar dan toch anders. Guernsey heeft z’n eigen verkiezingen en eigen parlement. Het heeft z’n eigen munteenheid (Guernsey pound), postzegels en nummerborden en immigratiedienst. En op het internet zelfs zijn eigen domein (.gg). Maar het buitenlandbeleid en defensie worden worden wel door het Verenigd Koninkrijk geregeld. Guernsey maakt dan weer geen onderdeel uit van de Europese Unie.

Fiscaal klimaat

De onafhankelijke status van Guernsey heeft voor een ​​gunstig fiscaal klimaat gezorgd. Guernsey is een belastingparadijs. Veel mensen werken in de financiële sector. Het wentelt er van de offshore banken, fondsbeheerders en verzekeraars. Op de camping klagen Engelse toeristen steen en been dat alles de afgelopen jaren extreem veel duurder is geworden. En als het voor de Engelsen al duur is…, laat staan dat het voor ons een budgetbestemming is.

Geografisch gezien ligt Guernsey dichter bij Frankrijk dan bij Engeland. Dat is ook terug te zien in de vegetatie op het eiland. In eerste instantie oogt het allemaal erg Brits, maar een hoop planten en bloemen die hier staan zouden in Groot Brittannië niet overleven. De winters zijn hier een stuk milder. Her en der staat zelfs een palmboom.

guernsey baai

Net als aan de kust in Normandie en Bretagne is het getijdeverval hier belachelijk hoog. Tussen de 7 en 11 meter. Als het hier eb is, is het ook goed eb. Veel stranden op Guernsey bestaan alleen in de ochtend, op die zelfde plek verrijst ’s middags een vissershaven. Met mijn vier jarige zoon maak ik dus wandelingen over de zeebodem en inspecteren we de schroef van een drooggevallen zeilboot. Het is mooi om te zien hoe de Guernseypeople genieten van hun eigen zee. Ze kennen de plekjes waar je altijd, eb of vloed, kunt zwemmen. Wanneer het water is teruggetrokken laat men zich ter ontspanning in één van de, tussen de rosten ontstaande rockpools, zakken.

Ja, Guernsey is een fijne toevoeging gebleken op de wat meer voorspelbare vakantie in Frankrijk. De locals op de camping hebben ons overladen met tips voor wandelingen langs de kust, uitstapjes naar de andere eilanden (not Jersey!), waar de beste stranden zijn (en vooral ook wanneer!) en last but not least; een restaurant met een speeltuin.

Praktische tips Guernsey

Wil je vanuit Frankrijk met de auto naar Guernsey dan moet je dus naar St. Malo in Bretagne. Hier vandaan vertrekt Condor Ferries naar de Kanaaleilanden.
Er zijn ook mogelijkheden om vanuit het dichter bij huis gelegen Normandie de oversteek te maken, namelijk vanuit Carteret. Maar op deze boot gaan geen auto’s mee. (Wel fietsen! Guernsey is een prima fietseiland)
Verder zijn er nog legio mogelijkheden om vanuit Engeland met de boot te gaan. Er zijn verbindingen met Plymouth, Weymouth, Poole. Mocht je je eigen (zeil)boot hebben, dan zijn er ook genoeg faciliteiten en jachthavens voor handen.
Vliegen kan ook. Blueislands.com vliegt vanaf Amsterdam direct op Guernsey.

Tips van de locals:

  • Bijna iedereen die wij spraken was lyrisch over buureilandje Herm. Wij zijn er door tijdgebrek niet geweest, maar het moet er werkelijk prachtig zijn en een ideaal dagtripje. Voor meer info zie herm.com.
  • Tasty Walks; Een serie van wandelingen die het hele eiland omringt. Zo kom je op de klifpaden langs de ruige zuidkust, door de baaien van het westen. In de forten en in de hoofdstad vind je de geschiedenis van het eiland.
  • Langs de route vind je overal kiosks waar je zowel voor fish and chips als voor croissants terecht kunt.
  • En dan is er nog The Little Chapel. Een piepklein kappeletje dat volledig gedecoreerd is met schelpen, scherven een steentjes. Lourdes meets Disneyland. Geloof het of niet, maar zowel mijn kleuter als peuter vonden dit het hoogtepunt van Guernsey.