Roadtrip langs eindeloze stranden en bossen in de Baltische Staten

Actief Europa
Baltische-Staten
De Baltische Staten – Litouwen, Letland en Estland – als zomerbestemming? Dat staat niet vaak op het menu van reizigers. Maar stel je dit eens voor: de mooiste stranden, eindeloos groene bossen, een razend interessante geschiedenis en nog rustig en betaalbaar ook.
Tekst: Sanne Helbers
Foto's: Sanne Helbers

De Baltische Staten liggen ingeklemd tussen Rusland en Scandinavië. En dat merk je ook in de sfeer in de drie landen Litouwen, Estland en Letland. Denk aan gekleurde houten huizen naast grijze Sovjetflats en haring, dille en zalm tegenover zware vleesgerechten en veel bier. Waar Estland het meest tegen Scandinavië aanschurkt, hebben Letland en Litouwen – hoe zuidelijker je komt – meer weg van het Oostblok. Qua oppervlakte zijn de landen net iets groter dan Nederland, maar er wonen steeds slechts 1,5 tot 3 miljoen mensen. Tel daarbij op dat het geen grote toeristische trekpleisters zijn en je weet dat je hier rust gaat vinden.

Baltische Staten

Zelfs midden in het hoogseizoen is het rustig op de uitgestrekte stranden in de Baltische Staten. De kustlijn van Estland tot aan Litouwen is een van de hoogtepunten: bijna nergens ter wereld vind je zulk fijn, zacht en wit zand. Passeer de toeristische hoofdsteden – die zeker moeite waard zijn – en trek ook het binnenland in. Dat wordt gekenmerkt door eindeloze bossen. Rij vervolgens langs de kust. Je komt veel pareltjes tegen zonder de bijbehorende toeristen!

Baltische staten Litouwen

Groen Litouwen

Litouwen is minst toeristisch van de drie Baltische Staten, maar daarom niet minder interessant. Schrik niet, maar de mensen zijn wat stug en spreken niet altijd Engels. Duits daarentegen wel. Je kunt (met overstap) vliegen op de kustplaats Palanga, een plaatsje dat zelf ook de moeite waard is. Niet ver hiervandaan, voor de kust van Litouwen, vind je de Curonian Spit, oftewel de Koerse Schoorwal: een 100 kilometer lange landtong die op zijn breedst drie kilometer is en Litouwen met Rusland (Kaliningrad) verbindt! Door de straffe wind vanaf de Baltische Zee wordt zand opgeblazen, waardoor deze landtong altijd aan de wandel is. In de afgelopen drie eeuwen zijn er al veertien dorpen op de landtong verzwolgen door het zand.

Tip van Reisbijbel: “Met de ferry vaar je vanaf Klaipėda in een kwartier naar de overkant. Vanuit het centrum in Klaipėda vertrekt de voetgangersboot, iets ten zuiden ervan meert de autoferry af. Let wel op, want in het weekend is het ontzettend druk bij de autoferry!”

Op de landtong vind je zes dorpjes die samen Neringa worden genoemd en waarvan Nida – tegen de grens met Rusland – het meest toeristisch is. Hier vind je ook de goudgele zandduinen die je kan beklimmen. Kijk vanaf het hoogste punt over de uitgestrekte vlakte naar het Russische deel, waar je zonder visum overigens niet in komt. Let wel op, want de duinen zijn kwetsbaar en verzakken. Volg daarom altijd de paden. Nida zelf is pittoresk, met de voornoemde houten vissershuisjes in alle kleuren. Lunch met vers gevangen vis op een van terrassen of waag je aan de zware huisgemaakte Cepelinai: zeppelin-vormige gestoomde aardappel-pakketjes met vlees.

Baltische Staten

Middeleeuws Letland

In Letland kun je alle kanten uit, dit land in de Baltische Staten is ook erg geschikt voor een reis met (jonge) kinderen. Kom je voor het strand, dan biedt de stad Liepāja een uitstekende uitvalsbasis. Zeker met kleine kinderen is dit een aanrader, want het strand is mooi, gemoedelijk en toegankelijk. Tussen strand en stad ligt een mooi park, het Liepāja Jūrmalas Park, met koffiebarretjes en enorme gratis speeltuinen waarin jong en oud zich uren kunnen vermaken.

Wil je hiken, duik dan de dichte bossen in het binnenland in. Hier kom je kastelen uit vervlogen tijden tegen. Het nationale park Gaujas is echt een aanrader. Verblijf bijvoorbeeld in de stad Sigulda en loop zo het bos in. Vanaf hier kun je ook een kabelbaan pakken als onderdeel van je tocht en het kasteel Turaida bezoeken, dat midden in de bossen ligt

Langs de kust in Letland, in bijvoorbeeld Liepāja en Jūrmala, maar ook iets verder het binnenland in in Kuldīga, vind je prachtig historische stadjes met veel Jugendstil bouwwerken. De kustplaatsen waren voorheen vaak kuuroorden waar rijke Letten hun zomers doorbrachten. Nu vind je er in deze parel van de Baltische Staten goed onderhouden stranden met boulevards vol horeca en speelgelegenheden voor kinderen.

Baltische Staten Liepaja strand_Letland_SanneHelbers

Modern Estland

Estland is het meest modern van de drie Baltische Staten. Het is het meest noordelijke en modernste land van de drie en het heeft het meest weg van Zweden. De schilderachtige hoofdstad Tallinn is mooi, maar erg toeristisch en daarmee net Disneyland. Het is er evenwel leuk om met een local te gaan wandelen of een fietstocht te maken, zodat je in relatief korte tijd veel ziet. Wil je een vierde land aan je roadtrip toevoegen? Dan kan je voor 32 euro de ferry naar Finland nemen! In twee uur maak je de overtocht en kan je een volle dag dwalen in Helsinki.

Baltische Staten Saaremaa_Estland

Saarema

Een andere aanrader, want niet minder schilderachtig, is het eiland Saaremaa voor de kust. Blijf zeker overnachten terwijl je het glooiende landschap met windmolens en de lieflijke stadjes verkent. Hoog zomer wordt het hier niet helemaal donker ’s nachts. In het noorden vind je het nationale park Lahemaa Rahvus: een uitgestrekt moeras waar je over ijzeren platen kunt wandelen. Draag hier vooral geen parfum of gel want zoals het een moeras betaamt stikt het van de insecten die daar op af komen.

Reizen naar de Baltische Staten praktisch

Je kan naar een van de Baltische Staten vliegen, en daar een auto huren. Er rijden ook bussen naar de grotere steden, maar heel betrouwbaar en handig is het (nog) niet. De afstanden om te rijden zijn relatief klein en de wegen goed onderhouden. De brandstofprijs is erg goedkoop. Via bijvoorbeeld GetyourGuide kan je onderweg of vooraf je betaalbare activiteiten en gidsen regelen. Wil je duurzaam reizen naar de Baltische Staten? Ga dan met de trein! Bij NS International kan je een Global Pass kopen, waarmee je meerdere losse dagen gebruik kan maken van de trein.

Baltische Staten Strand Palanga_Litouwen

Georganiseerde reis Baltische Staten

Als je geen zin hebt alles zelf te regelen, kan je je ook aansluiten bij een groepsreis of een georganiseerde individuele reis boeken. Voor gezinnen combineert Djoser de Baltische Staten met Rusland, weer eens een heel andere avontuurlijke reis dan Amerika of Azië! Onderweg ga je ook lekker de natuur in en de highlights in deze reportage zitten ook in de reis. Djoser biedt uiteraard ook andere, ook kortere, reizen aan voor volwassenen. Koning Aap biedt de stedenreis Baltische Staten een paar honderd euro goedkoper aan (inclusief vluchten), dus dat is de moeite om eens goed te vergelijken.