Staffa: Het Mysterieuze Eiland van Grotten en Legenden

Bijzondere bestemmingen
De foto toont de indrukwekkende basaltzuilformaties van Staffa, een eiland in Schotland. Krachtige golven beuken tegen de rotsachtige kust, waarbij opspattend water zichtbaar is. De verticale kolommen van de kliffen steken opvallend af tegen de achtergrond van de heldere lucht en het omringende landschap.
Het eiland Staffa, dat behoort tot de Binnen-Hebriden ten westen van Schotland, is één van de meest romantische en dramatische onbewoonde eilanden van Europa. Het eiland, dat slechts 200 bij 600 meter groot is, is vooral bekend vanwege de enorme kolommen van zwartgekleurd basalt die het eiland omringen.
Tekst: Reisbijbel

Staffa, een intrigerend eiland in het westen van Schotland, is een plek waar de kracht van de zee en de schoonheid van de natuur samenkomen. Met majestueuze grotten zo groot als kathedralen en zeshoekige basaltkolommen die getuigen van een ver verleden, is dit eiland een ware schat voor natuurliefhebbers en geschiedenisfanaten.

De betoverende grotten van Staffa

De grotten op Staffa zijn een wonder op zich. Gevormd door de onophoudelijke kracht van de zee, bieden ze een kijkje in de krachten van de natuur. De meest opmerkelijke van deze grotten is Fingal’s Cave. Met een indrukwekkende lengte van 75 meter, een breedte van 14 meter en een hoogte van 22 meter, is deze grot een natuurlijk meesterwerk. De grot heeft zijn naam te danken aan de legendarische Ierse held Finn MacCooul, of Fingal zoals hij in Schotland bekend staat. Deze held zou de eilanden hebben beschermd tegen invasies van de Vikingen.

De foto toont de indrukwekkende basaltzuilformaties van Staffa, een eiland in Schotland. Krachtige golven beuken tegen de rotsachtige kust, waarbij opspattend water zichtbaar is. De verticale kolommen van de kliffen steken opvallend af tegen de achtergrond van de heldere lucht en het omringende landschap.

Een eiland gevormd door explosies

Staffa’s unieke zeshoekige basaltkolommen zijn volgens geologen het resultaat van een gigantische onderaardse explosie die zo’n 60 miljoen jaar geleden plaatsvond. Dit maakt het eiland niet alleen esthetisch fascinerend, maar ook geologisch intrigerend.

Staffa in de kunst

Het eiland heeft door de jaren heen vele kunstenaars geïnspireerd. De Franse schrijver Jules Verne koos Staffa als de setting voor zijn boek “De Wonderstraal”. Ook de beroemde componist Felix Mendelssohn vond inspiratie op Staffa, wat resulteerde in zijn epische ouverture “Die Hebriden”.

Plan je bezoek

Beste reistijd: De ideale tijd om Staffa te bezoeken is tussen april en oktober. Gedurende deze maanden zijn de weersomstandigheden gunstig en worden er boottochten naar het eiland georganiseerd.

Hoe kom je er: Staffa ligt op ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van het eiland Mull. Er zijn diverse organisaties die excursies naar Staffa aanbieden, vertrekkend vanaf Mull of Oban. Oban is gemakkelijk bereikbaar vanuit Glasgow, zowel met de auto als met de trein. Er zijn regelmatige veerdiensten van Oban naar Mull.

Ben je geïnteresseerd in een reis naar Schotland? Check dan de website van Voigt Travel voor meer informatie. Voor trips specifiek naar Staffa kun je terecht bij onder andere Gordon Grant Tours, Ardnamurchan Charters, Staffa Trips en Turus Mara.

Ontdek Staffa en ervaar de magie van dit unieke eiland zelf!