Volg het Emigrantenpad in Zweeds Småland

Actief Europa
Småland, de Zweedse regio in het zuidoosten van het land, is bij uitstek een goede uitvalsbasis voor outdooractiviteiten, zoals hiken, fietsen of kanoën. Onderweg kom je langs pittoreske Zweedse huizen en dorpjes en rij of loop je door groene bossen en langs spiegelende meren. Reden te meer voor een verkenning in alle seizoenen!
Tekst: Sanne Helbers

Langs het Emigrantenpad

De omgeving van Småland mag er aan de oppervlakte dan wel lieflijk uitzien, de boeren zijn er door de eeuwen heen niet altijd gelukkig mee geweest. De harde rotsgrond maakt het verbouwen van gewassen namelijk lastig. Dat had ruim een eeuw geleden zelfs een hongersnood tot gevolg, waardoor tussen 1850 en 1910 veel bewoners van dit gebied naar het beloofde land Amerika emigreerden. De verhalen van de emigranten zijn opgetekend in de gelijknamige roman van schrijver Vilhelm Moberg en nemen de lezer mee langs de dorpjes waar de Zweedse gelukszoekers woonden. Dat levert nu een mooie route op, die je op allerlei manieren kan verkennen.

Het 130 kilometer lange pad dat langs deze dorpen loopt, wordt naar de roman het Emigrantenpad genoemd. Schrijver Vilhelm Moberg neemt zijn lezers in zijn boek mee naar de omgeving van de dorpjes Ljuder, Långasjö, Korpamoen, Moshult en Duvemåla. Mooie aanleiding voor een reis door dit gebied, zeker omdat je dit te voet, per fiets of in een kano kan doen. Onderweg kom je allerlei accommodaties tegen om te overnachten, dus je kan de tijd nemen voor je verkenning.

Tip van Reisbijbel: “In Zweden mag je vrij kamperen! Dus wil je echt onafhankelijk zijn, neem dan zeker in de warme maanden je tent mee! Bekijk hier even wat je wel en niet mag doen in de natuur, de zogenaamde ‘allemansrätten’”.

Fietsen en wandelen in het gebied

Je passeert de karakteristieke Zweedse rode houten huisjes. Koeien kijken op omdat ze ‘zoveel drukte’ niet gewend zijn. Bij je verkenning van het Emigrantenpad kan je verschillende vervoersmogelijkheden combineren en ook maar een deel van de route volgen. Pak bijvoorbeeld bij de B&B Grimsnas Herrgayrd de fiets naar het dorpje Guleboda, ongeveer vijftien kilometer verderop. Je fietst over geasfalteerde wegen, maar ook off road over grindpaden. Je rijdt beschut tussen het groen van de sparren, langs waterrijke polders met roodbonte koeien en meren met een oppervlak zo glad als een biljartlaken.

Tip van Reisbijbel: “Wij stopten onderweg even bij het Virenmeer om een nog warm en versgebakken kaneelbroodje te eten en van het uitzicht te genieten. Bereid je voor op totale stilte met uitzicht op het meer dat zó glad is, dat je de horizon niet van het meer kan onderscheiden. Perfecte stopplaats!”

Virenmeer Zweden

Vanuit Guleboda kan je daarna bijvoorbeeld te voet verder richting het museumdorpje Korrö. Dat is een vlakke wandeling van vier kilometer, ook goed te doen voor gezinnen. Op het wandelpad kan het zomaar gebeuren dat je een adder tegenkomt! Korrö is een goede uitvalsbasis om met een kano stroomafwaarts richting Bro te varen. Dat is zo’n vijf kilometer varen door glad, zwart water waar schaatsenrijders op roetsjen. Kano’s kun je huren bij het bezoekerscentrum annex ‘winkel van Sinkel’ in Korrö. Wel opletten onderweg, want je komt langs wegversmallingen, rotspartijen en er liggen regels ‘obstakels’ op je baan. Kano’s zijn voor twee of meer personen. Ook met kinderen is dit prima te doen! Peddelend langs het eindeloze groen kom je vrijwel niet langs bebouwing. Je zou zomaar kunnen geloven dat je hier alleen op de wereld bent.

Glasblazen in Skruv

Het Emigrantenpad voert je ook door de gemeenschap Skruv, dat onderdeel is van the kingdom of crystal. Småland was een arm gebied, tot men hier begon met glasblazen. Voor de boeren die niet emigreerden betekende het een uitweg uit hun zware boerenbestaan. Momenteel waait er een nieuwe wind, de Studio Glass Movement. Jonge ontwerpers leren de technieken die al decennia lang ongewijzigd gebruikt worden, en passen het toe in hun ontwerpen.

In Skruv vind je The Glass Factory. Volg een rondleiding door het museum, leer zelf glasblazen of kijk de kunst af bij de jonge kunstenaars die met hun werk bezig zijn in de hot shop, die alle dagen open is. Zelf glasblazen kan van maandag tot vrijdag. Je moet wel vooraf een afspraak maken.

Wat je nog meer kan doen

Småland telt de meeste meren van Zweden. Ga dus eens vissen! Ikea startte in1958 in Älmhult haar eerste winkel en opende er in 2015 een museum. En Pippi Langkous’ geestelijk moeder Astrid Lindgren werd geboren in Näs, nu een cultureel centrum. Bezoek Astrid Lindgren’s World in Vimmerby en al haar verhalen komen tot leven. Of bezoek een van de elandparken en sta oog in oog met deze joekels!

Overnachten en praktische reistips

Kijk op www.visitsmaland.se/en/ en www.alv.se/en voor meer informatie en reistips. Op deze Zweedse site vindt je bijvoorbeeld driedaagse hikes met accomodaties om het Emigrantenpad te verkennen.