Reizen door Armeense geschiedenis is betoverend

Zo klein als Armenië is, zo indrukwekkend is zowel de geschiedenis als het landschap. Maak dagtrips vanuit hoofdstad Yerevan, of maak een roadtrip per bus of auto. 

Reizen door Armeense geschiedenis is betoverend
Gekko Reisbijbel

Reizen door Armeense geschiedenis is betoverend

Zo klein als Armenië is, zo indrukwekkend is zowel de geschiedenis als het landschap. Maak dagtrips vanuit hoofdstad Yerevan, of maak een roadtrip per bus of auto. 

Vanuit hoofdstad Yerevan zie je de besneeuwde top van de berg Aarat bij helder weer goed liggen. Hij ligt weliswaar op Turks grondgebied, maar volgens de Armenen is deze Bijbelse plek desalniettemin van hen. De Armenen claimen dat zij de afstammelingen van Noach zijn, en berg Ararat daarom tot hun erfgoed behoort. En voor een landje waar het christendom in de tweede eeuw na Christus als eerste plek ter wereld werd ingevoerd, is die gedachtegang ook niet vreemd.

Hoofdstad Yerevan

Yerevan ligt ongeveer in het midden van Armenië en telt grofweg een derde van de drie miljoen inwoners van het land. Armenië beslaat qua oppervlakte een kleine driekwart van Nederland, waardoor dagtrips vanuit Yerevan naar verschillende delen van het land goed te doen zijn. Bezoek bijvoorbeeld het meer Sevan, het grootste zoetwatermeer van de hele Kaukasus, en het drukbezochte negende eeuwse kerkje Sevanavank dat eraan ligt. Armenië staat bekend om zijn middeleeuwse kloosters op afgelegen plekken. Neem daarom op je dagtrip ook meteen het uit de rotsen gehouwen Geghardklooster (4e eeuw), de Hellenistische Garnitempel (1e eeuw na Christus) en het 1100 jaar oude klooster Hayravank mee.

 

Armenië, Yerevan
Hoofdstad Yerevan is een uitstekende uitvalsbasis voor je bezoek aan Armenië.

De dorpjes van Armenië

Helemaal in het zuiden, net over de grens met Iran, ligt het dorpje Meghri. Een typisch Armeens dorpje midden tussen de gepunte bergkammen. In Meghri komen de ouderen samen op het dorpspleintje om de dag door te nemen en leren ouders hun twaalfjarigen autorijden in één van de door Rusland afgedankte Lada’s. De omgeving leent zich goed voor één- of meerdere daagse wandeltochten. Overnachten kan in B&B’s, waar ’s avonds de tafel wordt vol gezet met een huisgekookt maal en zelfgestookte wodka en wijn. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, ware het niet voor de uitstekend werkende wifi.

Armenië, Garni Tempel
De Garni Tempel in het indrukwekkende landschap van Armenië.

Reizen door het land en de omgeving

Reizen door Armenië kan met bussen, maar makkelijker nog is het via marshrutkas – gedeelde taxi’s. Vanuit je accommodatie kun je dat veelal regelen, want mensen spreken redelijk Engels. Omdat Armenië compact is, kun je het in een paar dagen tot een week prima bekijken en het meenemen wanneer je bijvoorbeeld reist door de Kaukasus of vanuit Iran, dat ten zuiden ligt. Oversteken vanuit Iran is geen enkel probleem en kan zelfs te voet.

Wil je de driehoek Georgië – Azerbaijan – Armenië maken, let dan wel op. Je kunt vanuit Armenië niet zomaar oversteken naar Azerbaijan en andersom. Via Georgië is het geen probleem.

Er zijn meerdere reisaanbieders die Armenië in hun aanbod hebben opgenomen, ook voor actieve reizen in Armenië. Sawadee bijvoorbeeld biedt zowel een wandelvakantie als een rondreis in combinatie met Georgië aan.

 

Armenië, Garni Tempel
Bij het opkomen van de zon wordt het bruine gesteente van de bergen in een warme, rode gloed gezet.
tekst
Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Raften met kinderen in Frankrijk

Steeds meer gezinnen kiezen voor avontuur en outdoor op reis, in plaats van een vakantie aan zee. Frankrijk biedt uitstekende mogelijkheden om te gaan raften met je kinderen. Reisbijbel stapte vanuit campings in La Plagne en Puy Saint Vincent in de raft. Even de berg af rijden en avontuur én lol gegarandeerd. 

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.