Vakantie Georgië & Armenië: the local way

Verre Avonturen
Georgie en armenie -ararat-berg-local-hero-travel
Op vakantie naar Georgië of Armenië, dan ga je nog echt reizen. Met hulp van locals ga je hier op zoek naar de mooiste dorpjes, natuur en ontmoetingen.
Tekst: Fleur Besters

Zet de weinig bezochte republieken Georgië en Armenië eens op je bucketlijst voor een vakantie.. Dat wordt een reis met een oeroude christelijke kant, maar óók met moderne, multiculturele hoofdsteden. Snuif de ‘couleur locale’ op te midden van verrassend goed Engelssprekende locals tijdens een vakantie in Georgië en Armenië. De beste reistips krijg je van locals. Lela is zo’n local én reisspecialist bij Local Hero Travel.

Lokaal en kleinschalig slapen

Ga je rondreizen door Georgië en Armenië, dan slaap je in een mix van onderkomens. Denk aan goede driesterren hotels in de steden en daarbuiten vooral kleinschalige lodges en guesthouses. Die staan vaak vol snuisterijen en geborduurde kleedjes e worden gerund door lokale gezinnen. Waar je op het platteland misschien moet inleveren op comfort (eigen sanitair heb je altijd wel), wordt dit goedgemaakt door de sfeer. Als je afscheid neemt van zo’n gezin tijdens je vakantie in Georgië en Armenië ben je al bijna familie geworden.

Vakantie Georgië

Eten in Georgië en Armenië

Een reis naar een nieuw land, betekent kennismaken met de lokale keuken. Georgiërs zijn lekkerbekken. Thuis, maar ook in de restaurants. Daar gaan ze vooral met vrienden heen. Je hebt vooral in Tblisi een ruime keus.
Populaire gerechten zijn ajapsandali (vooral aubergines), zoete pepers met walnoot en kruiden (badridjani nigvzit) en pittige bonen (lobio). Of ga voor de paddenstoel-schotels en salades.
Ga je op vakantie naar Georgië tijdens devastenperiodes, zoals vóór Kerst en Pasen, dan eet men geen vlees, eieren of zuivel.

‘Lachmajun’

In Armenië moet je zeker de Armeense ‘lachmajun’ proeven. Volgens kenners, en dat zijn de Armenen allemaal, is deze ‘moeder van de Turkse pizza’ het onovertroffen origineel. Probeer hem tijdens je vakantie in Armenië in een van de restaurantjes in de straten rond het Plein van de Republiek of rond de overdekte kruidenbazaar.

Eten vakantie Georgie

Lokale drankjes

Net als eten, is ook drinken belangrijk in deze streken. In Georgië dateren de druivenpitten al uit het Neolithicum. Nog steeds worden de 500 druivensoorten in kleipotten (qvevri’s) onder de grond gefermenteerd. Khakheti is het belangrijkste wijnbouwgebied. De wijngaarden liggen er op de zonnige flanken van de Kaukasus heuvels, leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Georgië.
Daartussen liggen vruchtbare valleien, daar weer boven dicht besneeuwde bergtoppen. Op veel plekken kun je wijn proeven. Loopt dat wat uit de hand, dan zijn betaalbare homestays vlakbij.

Armeense cognac

In Armenië kom je niet weg zonder de befaamde Armeense cognac te hebben geproefd. Favoriet bij Winston Churchill en Josef Stalin, maar of dat een aanbeveling is? De cognac fabriek ligt op een heuvel aan de rand van de hoofdstad Jerevan. Dwaal er door de uitgestrekte kelders en laat je overtuigen dat de duurdere varianten ook écht lekkerder zijn. Daarna rozig bijkomen in het groene stadspark.

Wandelen in Georgië

Sportief aangelegd en zin in wat actie tijdens je vakantie in Georgië? Maak dan een meerdaagse trekking. Op je route tref je eeuwenoude wachttorens, besneeuwde bergtoppen en imposante gletsjers. Je overnacht in dorpjes waar het leven lijkt te hebben stil gestaan. Maak er kennis met het bergvolk van Svaneti met hun eigen taal en tradities.

Hoogst permanent bewoonde dorpen

Je trekking start bijvoorbeeld in Mestia. Vandaar ga je naar het authentieke dorp Adishi. Ook steek je op een paard de rivier over. Ushguli ligt op 2200 meter en telt vier dorpen waar zo’n vijftig gezinnen wonen. Deze hoogste permanent bewoonde dorpen in Europa zijn alleen in de zomermaanden sneeuwvrij, dus onderschat de trip niet. Is dit te veel van het goede tijdens je vakantie in Georgië, dan is een individuele autorondreis met kortere wandelingen natuurlijk ook een optie!

Georgie hiking

Leer de taal, een beetje

Zoals in veel landen is het leren van wat woorden van de taal dé manier om snel contact te leggen. Vergeet het Georgisch of Armeens schrift (dat kun je toch niet lezen), maar probeer wel wat woordjes uit: je zult zien hoe graag men je op weg helpt.

Vervolg je conversatie met de locals in de groene parken (Jerevan) of tijdens een relaxt zwavelbad in een van de traditionele badhuizen (Tblisi). De lome sfeer of de mistdampen waarin je gesprekspartners afwisselend verdwijnen en weer opduiken, doen wonderen voor je pas verworven vocabulaire.

rondreis-armenie-georgie-bootje

Reizen in Georgië en Armenië met een local

Zo’n vakantie in Georgië of Armenië is dus aanzienlijk avontuurlijker dan een trip naar Kroatië of Oostenrijk. Je kunt je vakantie Georgië ook via Local Hero Travel organiseren. Dit is een Nederlandse reisorganisatie waar je jouw individuele rondreis samenstelt met de hulp van een ervaren local. In Georgië is Lela zo’n lokale reisspecialist. Je reist kleinschaligverantwoord, én draagt bij aan de lokale gemeenschap. Bekijk hier de opties voor je vakantie in Georgië en Armenië bij Local Hero Travel.