Syrië reisinformatie voor jouw vakantie

Syrië – Klimaat

Beste reistijd en klimaat Syrië


Klimaattype:
 aan de kust: Mediteraan klimaat (Cs) en in de binnenlanden een steppeklimaat (BS) tot een woestijnklimaat (BW)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 26°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart) 7°C
Regenseizoen: december-februari
Beste reistijd: maart-juni en september-december

Door de geografische verscheidenheid zijn in Syrië meerdere klimaatzones te onderscheiden.

De Syrische kuststrook aan de westkant van de bergen heeft een Middellandse Zeeklimaat met vier seizoenen, waarbij de zomers warm tot heet en de winters koel zijn. De gemiddelde temperatuur bedraagt hier 29°C in de zomer en 10°C in de winter. De regen valt hier tussen november en maart. Hoewel gedurende deze periode hevig kan regenen wordt de neerslag veelal afgewisseld met zonnige perioden.

In het binnenland van Syrië (de 60% van het land dat ten oosten van Aleppo en Damascus ligt) heerst een woestijnklimaat. Deze regio is de heetste regio van Syrië gedurende de zomermaanden en in de winter kan het hier behoorlijk koud worden met incidenteel sneeuw en vorst. De gemiddelde temperatuur bedraagt hier ‘s winters ongeveer 10°Cen ‘s zomers ongeveer 35°C, en in Aqaba zelfs tot 45°C.

In het noorden en westen van de woenstijnregio ligt een zone waar een steppeklimaat heerst. In deze zone liggen de grote steden Damascus en Aleppo. Het grote verschil in klimaat van deze zone met de zone waar een woestijnklimaat heerst zit hem in de hoeveelheid neerslag die er valt. Zo valt er in de woestijnzone jaarlijks minder dan 200 mm neerslag en in de steppezone tussen de 200 mm en 500 mm per jaar. De temperaturen zijn in beide zones ongeveer gelijk. In beide gebieden valt dan ook niet heel veel nerslag, maar wanneer het valt dan valt het regelmatig in grote hoeveelheden waardoor er lokaal overstromingen kunnen ontstaan.

Over het algemeen zijn de lente (maart tot juni) en de herfst (september tot december) de beste tijd om Syrië te bezoeken. Gedurende deze periode is de temperatuur het meest aangenaam (gemiddeld 20 °C tot 30 °C) en valt er weinig regen. Bovendien is het gedurende deze peridode vaak zonnig en helder.