Tibet

Bergklimaat

klimaat

Tibet heeft een droog bergklimaat en is het hele jaar door koud. Door de grote hoogte in het Himalaya gebergte, absorbeert de ijle lucht geen warmte en kan dus ook geen warmte afgeven. De zon, waar je dichterbij bent, voelt dus niet warm aan, maar zorgt wel voor mooi licht. 

Je kan het land zowel in de zomer als winter wel bezoeken, uitgezonderd januari en december, dan is het echt te koud. In de periode mei tot en met oktober kan het behoorlijk hard regenen, waardoor wegen onbegaanbaar kunnen worden als gevolg van landverschuivingen. 

Veilig, maar

reisadvies

Tibet is een relatief veilige reisbestemming. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Tibet onder dat van China laten vallen. Ze geeft enkele adviezen specifiek voor Tibet. Raadpleeg altijd het meest recente advies op de site, dat kan hier. 

Vergunning

Reizen naar de autonome regio Tibet kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Zo’n permit kan je vooraf aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dat leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. 

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

De Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio, bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan, kan je soms niet bezoeken omdat er geen toestemming wordt gegeven. Lokale autoriteiten kunnen je identiteit en bagage aan de grens controleren. 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Tibet alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je China binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor China/Tibet aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor China/Tibet.

Hoogteziekte in Tibet

Bij een verblijf op meer dan 2.500 meter hoogte bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek versnelt je ademhaling en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2.500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!
Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op en hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. Als je direct op

Nee

ambassades

Nederland kent geen vertegenwoordiging in Tibet. De Nederlandse Ambassade China is het meest dichtbij:

Liangmahe Nanlu 4,

Tel: 0086 (0)10 8532 0200

Ja

visumplicht

Voor reizen naar Tibet heb je nodig:

- een paspoort dat nog minimaal 7 maanden geldig;
- een visum
- een reisvergunning voor Tibet

Visum

Een visum voor China is verplicht. Deze is 3 maanden geldig en aan te vragen bij het consulaat van China in Den Haag, via visaforchina.org. Het kost ongeveer 126 euro.

Naast een geldig visum voor China heb je een reisvergunning nodig voor Tibet, dat enkel wordt verstrekt aan groepen en dus wordt geregeld door je reisorganisatie.

Als je buiten de hoofdstad Lhasa wilt reizen heb je naast de standaard permit nog een Alien Travel permit of Military Permit nodig. Een visum voor China is niet geldig als je Tibet vanuit Nepal inkomt. Dan moet je een Chinees visum aanvragen via de Chinese ambassade in Kathmandu.

De Chinese ambassade is gevestigd in Den Haag. De website is hier te vinden. 

Renminbi, Yuan

Valuta

De munteenheid van Tibet is de Renminbi (RMB) of Yuan (CNY). De yuan is verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Eén yuan is onderverdeeld in 10 mao.

Pinnen en creditcard

In Lhasa en Shigatse kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Het is altijd verstandig om ook cash op zak te hebben voor als de pinautomaten kapot zijn. Met een creditcard kun je bij de meeste banken geld opnemen, je betaalt dan ongeveer vier procent provisie.

Als je wisselgeld krijgt, accepteer dan geen gescheurde of kapotte biljetten. Kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Als je een groot bedrag opneemt, dan kan je dat het beste bij een bank doen zodat je de biljetten op echtheid kan laten controleren.

Fooi

Fooien zijn heel gebruikelijk in Tibet, bijvoorbeeld hotelpersoneel verwacht een fooi.

 

feestdagen

Nieuwjaarsdag 1 januari
Chinees nieuwjaar 28 januari
Losar (Tibetaans nieuwjaar) nieuw maan februari/maart
Mönlam (Grote Gebedsfestival) 4e t/m 11e dag 1e nieuwe
maand Tibetaanse kalender
Dag van de Tibetaanse opstand 10 maart
Dag van de Tibetaanse slavenemancipatie 28 maart
Qing Ming Jie (Gravenfeest) 4 april
Dag van de arbeid 1 mei
Dag van het 17 puntenakkoord 23 mei
Drakenbootfestival 30 mei
Sagfa Dawa Düchen 15e dag van 4e Tibetaanse maand
Yoghurtfestival 21-27 augustus
Nationale dag 1 oktober
Midherfstfestival 4 oktober
Sterfdag Tsongkhapa 12 december

 

+6, +7 winter

tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Tibet 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het 7 uur later.

Tibetaans, Chinees

taal

In Tibet wordt Tibetaans en Chinees gesproken. In de steden wordt vooral Chinees gesproken.

Het Tibetaans en Chinees hebben weinig overeenkomsten. De zinsstructuur van beide talen is compleet anders, net als het schrift. 

Lhasa

Lhasa is de hoofdstad van het dak van de wereld. Het ligt op 3.650 meter hoogte. 

Hoofdstad van het dak van de wereld

De lucht heeft er door de hoogte minder zuurstof dan je gewend bent. Je kan er hoogteziekte krijgen. Lhasa is de plek waar je kan acclamatiseren voor je bezoek aan de rest van Tibet. Bezoek de tempels en zie de mensenmassa bij de Jokhang tempel, waar pelgrims de gebedsmolens draaiend houden.

Potala paleis

Het Potala Paleis vormde tot 1959 het winterverblijf voor verschillende dalai lama's, onder wie de huidige Dalai Lama. Deze is door de Chinezen verbannen naar India. 

Potala paleis

Potala bestaat uit dertien verschillende verdiepingen en precies 999 vertrekken. Op de bovenste etage ligt het witte paleis en bevinden zich de oude privé-kamers van de dalai lama's.

Bijzonder zijn de dagelijkse debatmiddagen, uitgezonderd de zondag, in het Sera klooster. Ooit woonden hier 5.000 monniken, nu nog maar een paar honderd. 

 

Friendship Highway

Het maken van een hike is natuurlijk een must. Op de Friendship Highway waan je je even een pelgrim. 

Friendship Highway

De klassieke route van 1.100 kilometer leidt vanuit het Tibetaanse Lhasa naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepel. Je komt langs het turquoise meer Yamdrok-Tso, de stad Gyantse en de voet van de Mount Everest. Je klimt tot 4.700 meter hoogte om vanaf de Kamba-la berg op het enorme meer neer te kijken. Het heeft de vorm van een schorpioen! 

WTC

Artikelen over Tibet

Lang geleden een mysterieus en verborgen rijk, hooggelegen, bestuurd door geestelijken en verscholen achter de hoogste toppen van de wereld....

De Tibetaanse wereld
1
Reisbijbel

Al jaren heb ik als wens om een kora rondom Mount Kailash te lopen. Mount Kailash is een heilige berg...

Kora rond Mount Kailash
2
Reisbijbel

Reizen tibet

Rondreis China en Tibet

Rondreis China en Tibet

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door China en Tibet nemen jullie een kijkje in het fascinerende leven van de lokale bewoners. Het is bijzonder te zien hoe tradities en geloof een belangrijk onderdeel vormen in het dagelijks leven van de Tibetanen. Tibet oefent op velen een mystieke aantrekkingskracht uit door zijn imposante boeddhistische kloosters en oneindige hoogvlaktes, spaarzaam bevolkt door kuddes yaks en nomaden. Via Beijing, de Chinese muur en het terracotta leger van Xi’an reizen we naar Chengdu. Ook in het gebied ten noorden van Chengdu is de Tibetaanse cultuur volop aanwezig. Je vindt er prachtige Tibetaanse kloosters en veel mensen zijn van Tibetaanse afkomst.

land tibet
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 2998
reisduur 23 dagen
Groepsreis Tibet & Nepal ; Het dak van de wereld: een adembenemend avontuur

Groepsreis Tibet & Nepal ; Het dak van de wereld: een adembenemend avontuur

Een rondreis vol overweldigende natuur, enorme bergmassieven en mythische culturen. Je ziet de historische koningssteden van Nepal en maakt een prachtige wandeltocht aan de rand van de fotogenieke Kathmanduvallei. Je doorkruist de onmetelijke hoogvlakten van Tibet, waar oude pelgrimsroutes, gebedsvlaggen en kloosters de enige tekens van menselijk leven zijn op dit ‘Dak van de Wereld’. Het ruige verstilde landschap geeft je als reiziger het gevoel een verborgen wereld te ontdekken. Na eeuwenlang van de buitenwereld afgesloten te zijn geweest, ontvangt de traditionele en gastvrije Tibetaanse bevolking haar bezoekers nu met open armen. Deze Tibet & Nepal groepsreis is dan ook zeker een aanrader!

land tibet
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 2499
reisduur 23 dagen / 22 nachten dagen
Groepsreis Tibet in 2 weken; Het spirituele 'Dak van de Wereld'

Groepsreis Tibet in 2 weken; Het spirituele 'Dak van de Wereld'

Het land van de Dalai Lama spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Het desolate landschap op grote hoogte maakt een onuitwisbare indruk; je staat op het ‘Dak van de Wereld’. Het enige geluid dat je hoort als je op een pas staat, is de wind die langs je oren giert. Genieten doe je volop van het rustige kloosterleven met diensten die je ‘s ochtends kunt bijwonen. Een magische ervaring! Je maakt tijdens deze reis uitgebreid kennis met de hoogtepunten van Tibet en de sfeervolle Chinese stad Chengdu, bekend vanwege de vele theehuizen en zijn aandoenlijke reuzenpanda’s.

land tibet
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1999
reisduur 15 dagen / 14 nachten dagen