Onderzeese beeldenpark in Grenada, kunst onder water

De eilandengroep Grenada in het Caribische gebied staat bij duikers bekend om de scheepswrakken, rotsformaties en de prachtige koraalriffen. Sinds 2006 heeft Grenada duikers en snorkelaars een nieuwe attractie te bieden: een heus onderwater beeldenpark. In de Moilinere Bay aan de westkust van het eiland staan in totaal 65 kunstwerken op de zanderige bodem.

Gekko Reisbijbel

Onderzeese beeldenpark in Grenada, kunst onder water

De eilandengroep Grenada in het Caribische gebied staat bij duikers bekend om de scheepswrakken, rotsformaties en de prachtige koraalriffen. Sinds 2006 heeft Grenada duikers en snorkelaars een nieuwe attractie te bieden: een heus onderwater beeldenpark. In de Moilinere Bay aan de westkust van het eiland staan in totaal 65 kunstwerken op de zanderige bodem.

beelden-Grenada

De kunstwerken stellen de bevolking van Grenada voor, en vertellen hun folklore en geschiedenis. Zo kun je duiken of snorkelen langs een schrijver die achter zijn bureau zit, door een cirkel van 30 kinderen, die elkaar hand vasthouden en sinds kort ook langs een beeld van Jezus die zijn handen tot de hemel heft. Doordat de beelden onder water staan en ook het licht anders is, ontstaat er een mysterieuze en spookachtige sfeer.

De beeldentuin is een idee van kunstenaar Jason deClaires Taylor, die hiermee hoopt de natuur op weg te helpen met het herstel nadat de koraalriffen van Granada in 2004 grote schade hadden opgelopen door orkaan Ivan.

Hij ontwierp daartoe 65 beeldengroepen van staal en cement die hij tussen de 5 en 25 meter diepte op de zeebodem plaatste. Het was de bedoeling dat de beeldengroep in de loop der tijd op een natuurlijke manier transformeert in een kunstmatig rif. Het duurt ongeveer tussen de 10 en 80 jaar voordat hard koraal gevormd is, maar inmiddels zijn de eerste koralen op de beelden waar te nemen.

Na de opening van het eerste onderzeese sculpturenpark ter wereld in Grenada, is Taylor begonnen met de bouw van nog zo'n beeldenpark aan de kust van Cancun, in Mexico.

Beste reistijd:

Grenda heeft het hele jaar door mooi weer, maar de kans op orkanen is het grootst in augustus en september. De duikomstandigheden zijn het beste in de periode van oktober tot mei.

Hoe kom je er?

Moilinere Bay ligt aan de westkust van Grenada even ten noorden van de hoofdstad St George's in de Marine Protected Area. Er is een groot aantal duikscholen dat duik- en snorkeltrips aanbiedt naar de onderwater beelden.

{mosmap width='545'|height='300'|lat='12.082656'|lon='-61.763283'|zoom='13'|mapType='Normal'|text=''|tooltip='Molinere Bay'|marker='1'|align='center' }

Reizen naar Grenada

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Grenada. Wel vliegen onder andere British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines Delta Air en Caribbean Airlines regelmatig met overstap naar Grenada. 

Kijk voor vliegtickets op Cheaptickets.nl, Schipholtickets.nl en Worldticketcenter.nl.

Onder andere Fox Reizen en Caribbean Online en bieden reizen naar Grenada aan.

Meer info:

- Underwatersculpture.com (en)

tekst
Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.